1001 Kebaikan Dalam Sebiji Kurma, Ini Antara 6 Kebaikan Memakan Kurma!

Tidak berapa hari sahaja lagi, umat Islam di seluruh dunia akan menjalani ibadah puasa dan ia bakal menjadi Ramadan paling berbeza buat kita semua berikutan penyebaran vlrus Covid-19 yang sedang berleluasa.

Namun apa yang pasti, buah kurma tetap akan menjadi makanan wajib setiap kali tibanya Ramadan kerana ia bukan sahaja enak tetapi mempunyai pelbagai khasiat.

Kurma kaya dengan nutrisi yang baik untuk tubuh anda, malah ia mengandungi lebih banyak kalori dan karbohidrat.

Ia juga mengandungi vitamin, mineral dan serat serta antloksidan yang dapat menjauhkan anda daripada pelbagai penyaklt berbah4ya.

Berikut adalah enam manfaat kurma yang dibuktikan secara sainstifik.

Kurma bukan sahaja enak tetapi mempunyai khasiat termasuk mengelakkan sembelit.

1. Sumber serat untuk melancarkan pencernaan

Kurma merupakan sumber serat yang baik untuk tubuh kita terutama bagi saluran pencernaan dan menceg4h mas4lah sembelit. Kajian mendapati, individu yang makan tujuh biji kurma setiap hari akan membuang air besar secara teratur.

2. Mengawal gula dalam dar4h

Kurma mempunyai rasa manis dengan kandungan fruktosa yang baik untuk tubuh. Fruktosa merupakan jenis gula semula jadi pada buah.

Kandungan gula itu serta serat yang tinggi dalam kurma sangat bermanfaat untuk mengawal gula dalam dar4h. Serat mencegah kadar gula dalam dar4h melonjak terlalu tinggi selepas makan.

3. Kaya antloksidan

Kurma mengandungi antloksidan yang dapat menceg4h pelbagai penyaklt kr0nik. Fungsi antloksidan melindungi sel-sel dalam tubuh daripada radikal bebas.

Antloksidan yang terkandung dalam kurma dikenali sebagai flavonoid cukup baik untuk mengurangkan risiko diabetes, alzheimer dan kanser.

Kurma biasanya dinikmati ketika bulan Ramadan.

4. Meningkatkan kesihatan otak

Kajian menunjukkan kurma dapat mengurangkan inflamasi pada otak serta mengurangkan risiko penyaklt seperti alzheimer serta pembentukan plak pada otak. Ia juga meningkatkan daya ingatan.

5. Menjaga kesihatan tulang

Bukan susu sahaja baik untuk tulang tapi begitu juga kurma! Ini kerana ia mengandungi mineral iaitu fostor, kalium, kalsium dan magnesium yang dapat menceg4h penyaklt tulang seperti osteoporosis.

6. Mengatasi mas4lah seksual

Kurma juga baik untuk kesihatan seksual – kadar estradiol dan flavonoid pada kurma meningkatkan jumlah dan kualiti sperma kaum lelaki.

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami di ruangan komen.

Sumber: mStar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*