Connect with us

Islamik

Apakah Hukum Mencium Tangan Dalam Islam? Mesti Baca dan Share!

Published

on

Mencium tangan adalah salah satu kebudayaan. Sering kali kita melihat seorang anak mencium tangan ibu bapa, datuk nenek, adik beradik atau guru. Juga tradisi isteri yang mencium tangan suaminya pada masa perjalanan atau selesai berdoa bersama dalam jemaah.

Mencium tangan adalah satu bentuk tindakan yang mencerminkan kesopanan, penghormatan, kekaguman, serta kesetiaan atau ketaatan.
Kemudian bagaimana undang-undang mencium tangan dalam Islam? Sudah tentu ada syariat untuk mengatur kebiasaan ini agar tidak menjadi urusan yang tidak menentu orang lain, mengikuti undang-undang mencium tangan dalam Islam sesuai dengan firman Allah dalam Al-Qur’an dan dari riwayat berbagai hadis, lihat penjelasan penuh.

Kebudayaan Mencium Tangan Rasulullah

Hadits hadis berikut menceritakan kisah para sahabat Rasulullah dan para pelopor yang mencium tangannya,

“Dari Jabir Radhiallahu anhu bahawa Umar bergegas ke Nabi dan mencium tangannya”. (HR Ahmad).
” Dari Sofwan bin Assal bahawa ada orang Yahudi yang meminta Rasulullah saw sebuah ayat, setelah dihadapkan oleh Rasulullah, mereka mencium tangan dan kaki Rasulullah dan berkata, kami bersaksi bahawa anda adalah Nabi”. (HR Tirmidzi ).
“Dari Usamah bin Syarik, kami berjumpa Rasulullah dan kami mencium tangannya”. (HR Ibnul Muqri ).
“Dari Aisha (Istri Nabi) Jika Fatimah datang ke rumah Nabi, dia menyambutnya untuk mencium tangannya, dan jika pulang ke rumah Fatimah mencium tangan Rasulullah”. (Abu Dawud ).
Dari pelbagai hadis di atas dapat dilihat bahwa tradisi mencium tangan telah wujud sejak zaman dahulu dan dibenarkan oleh Nabi sebagai bentuk penghormatan atau kasih sayang.

Mencium Tangan Untuk Orang Yang Dihormati

Rasulullah adalah seorang Nabi yang mulia yang harus dihormati dan dihormati, tetapi mencium tangan bukan sahaja kepada Rasul Allah, tetapi juga kepada ibu bapa, guru, atau orang yang dihormati sebagai suatu bentuk kesopanan dan penghormatan. Ia juga digunakan sejak zaman Nabi, bersama dengan hadith hadith yang menceritakannya:

“Dari Ammar bin Abi Ammar sekali Zaid bin Thabit memberitahu Ibn Abbas, memberikan tanganmu, kemudian menyerahkan Ibn Abbas dan Zaid menciumnya”. (Ibn Saad).
“Dari Musa bin Dawud bahawa saya pernah bersama Sufyan bin Uyainah dan kemudian datang Husayn Al Ju’fi dan digodam oleh Husain oleh Sufyan”. (Taqbilul yad).

Undang-undang Mencium Tangan dalam Islam

Daripada pelbagai hadis di atas, para ulama bersetuju bahawa mencium tangan hukum adalah mubah (may) dalam keadaan tertentu atau bagi sesetengah orang. Islam mengawal undang-undang antara orang-orang yang beragama dengan yang terbaik, bukan hanya orang yang boleh mencium tangan masing-masing, ada Syariat yang mengawalnya seperti berikut:

1. Bukan untuk tujuan duniawi

” Tidak apa-apa untuk mencium tangan seorang imam, tetapi untuk tujuan duniawi ia tidak dibenarkan”. (Kitabul Wara oleh Sufyan At Stauri ). Mencium tangan mesti dilakukan dengan niat baik atau hormat, bukan untuk tujuan duniawi seperti untuk keuntungan atau tidak mementingkan diri sendiri, mengharapkan ganjaran, atau untuk nafsu).

Jika mencium tangan dilakukan dengan niat maka undang-undang tidak dibenarkan kerana semua perniagaan yang bermula dengan niat buruk akan membawa kepada yang buruk juga. Mencium tangan kerana nafsu hanya dibenarkan untuk pasangan suami isteri.

Ini diperkuat dengan hadith berikut ” Bagi mencium tangan kerana keikhlasannya, biasiswa, kemuliaan, atau perkhidmatannya yang berkaitan dengan agama maka hukumnya adalah mandub (pilihan). Tetapi jika untuk pejabat dan yang lain maka sangat dibendi dan hukumnya haram “. (Raudhatu Thalibin).

2. Tidak Perlu Bawah Badan atau Bawa Anda

Mencium tangan dilakukan dengan kedudukan yang baik, tidak perlu bengkok atau tunduk (dalam keadaan ini membungkuk untuk membungkuk lutut seperti ibadah), karena itu patut dihormati dan ditinggikan untuk tunduk kepada Allah SWT saja, bukan kepada sesama manusia. Hadith berikut menggambarkan subjek:

Dari Anas B. Malik “Wahai Rasulullah, adakah ada yang kita boleh tunduk kepada orang lain yang bertemu? Rasulullah menjawab, tidak boleh. Adakah kita dibenarkan memeluk satu sama lain apabila kita bertemu? Rasulullah menjawab, tidak boleh. Memang benar anda perlu berjabat tangan antara satu sama lain “. (Ibnu Majah no 3962 ).
Imam Al Qurthubi “Tidak boleh berjabat tangan dengan busur dan tangan ciuman. Menundukkan badan dengan tujuan merendah diri hanya boleh diarahkan kepada Tuhan “. (Tafsir Al Qurthubi ms 266 ).
Cuddle jika dibenarkan sebagai balasan dari pengembara atau selepas masa yang lama tidak dipenuhi. Tetapi jika kebiasaan itu tidak dibenarkan ( makruh ). ” Bahawa para Sahabat Rasulullah saw ketika mereka bertemu satu sama lain berjabat tangan dan ketika kembali dari safar mereka memeluk satu sama lain”. (Majma ‘Az Zwa’id ms 75) .
3. Tidak Membuat Kebanggaan

Mencium tangan tidak boleh dijadikan kebiasaan, misalnya seorang guru menjadi sering menghulurkan tangannya untuk dicium atau agar disalami oleh muridnya sebab pada zaman Rasulullah, para sahabat juga jarang mencium tangan beliau kecuali pada saat saat tertentu seperti dalam majlis atau selepas mengaji dan mentafsirkan ayat Al Qur ‘ a.

Tabiat menghulurkan tangan untuk dicium dapat menyebabkan seseorang merasa dirinya hebat dan saleh yang mudah timbul penyakit hati dalam bentuk kebanggaan dalam Islam . kita tahu bahawa dalam pemilikan orang yang sombong adalah Allah Yang Maha Kuasa seperti dalam firman-Nya, “Allah tidak suka orang-orang yang angkuh.” (Surah An Nahl: 23).

4. Disyorkan untuk Isteri Suami

Undang-undang mencium tangan oleh isteri kepada suami berbeza, selain wujud kasih sayang dan penghormatan, isteri yang mencium tangan suami juga mendapatkan pahala besar dari Allah sebab termasuk wujud ibadah sebagai
ciri ciri isteri solehah .

Pasangan suami isteri yang mencium tangan satu sama lain dibenarkan apapun niat baiknya walaupun dilakukan dengan niat merayu atau untuk menimbulkan syahwat, tidak ada undang-undang yang melarang, sebab pasangan suami isteri mempunyai hak sepenuhnya dalam diri satu sama lain.

Dengarkan hadith berikut yang menggambarkannya:

” Tidak apa-apa untuk wanita mencium tangan suaminya dan termasuk syarikat yang baik. Dan dia memberi ganjaran kepada kedua-dua faktor yang mendorongnya berbuat demikian kerana faktor ketaatan dan nafsu, dan hanya Tuhan sahaja yang tahu “. (Fatwa Islam no.28906 ).
” Sekiranya manusia dibenarkan untuk menghancurkan manusia lain, saya akan memerintahkan wanita itu sujud kepada suaminya kerana isteri suami isteri kepada isteri”. (HR Ahmad ).
Daripada hadith ini dapat disimpulkan bahawa pasangan suami isteri yang sah untuk mencium tangan masing-masing kerana dapat memperkuat ikatan cinta dan cinta bersama.

5. Tidak cukup dengan Non Mahram

Mencium tangan untuk orang yang dihormati dibenarkan dalam Islam, tetapi tidak semua itu, ada batasan yang memerintah untuk tidak membawa kepada tindakan-tindakan yang tidak bermoral atau berzina. Lelaki dan wanita yang tidak mempunyai hubungan yang sah tidak perlu melihat, menutup, menyentuh kulit, apalagi mencium tangan.

Ini penting untuk diperhatikan dan diguna pakai kerana bagaimana hampir semua orang Islam lelaki dan wanita tahu ini tetapi masih menyentuh jantina yang bertentangan dengan mengetahui bahawa ia adalah dosa yang tidak disukai oleh Allah.

Contohnya ialah kebiasaan bersalaman pada teman atau rakan perniagaan atau penyelia yang lawan jenis, tidak dibenarkan! Cukup menguncupkan tangan dan tidak perlu bersentuhan kulit, sudah cukup sebagai bentuk kesopanan terhadap orang lain.

Rasulullah sepanjang hidup beliau tidak pernah sama sekali bersentuhan dengan wanita yang bukan mahram nya, simak buktinya dari hadis berikut,

“Saya tidak berjabat tangan dengan wanita”. (HR Malik, Tirmizi dan Nasa’i ).
Dari Aisha (Isteri Rasulullah) “Demi Allah dia (Rasulullah) tidak pernah menyentuh tangan wanita yang bukan mahram”. (HR Muslim no 1866).
Jika peraturan ini dilanggar, mencium tangan yang anda kira satu wujud kesopanan dan mendapat pahala justru sebaliknya, iaitu menjadikan dosa bagi anda. Jangan membiasakan atau menganggap remeh larangan dari Allah dan Rasul nya.

Hikmah Mencium Tangan dalam Islam

“Tidaklah dua orang muslin yang bertemu kemudian saling bersalaman melainkan dosa keduanya akan diampunkan oleh Allah sebelum ia berpisah”. (Musnad Ahmad no 18547) . Hadis di atas menjelaskan bahawa dua orang sabahat yang bertemu kemudian bersalaman akan mendapat ampunan dari dosa hingga mereka berpisah. Hal itu tentu berlaku sesuai syariat yang disebut pada mata sebelumnya, iaitu dengan niat sesuai syariat islam, tidak dengan lawan jenis, dan lain-lain seperti yang telah dijelaskan.

Ini juga berlaku untuk mencium tangan yang dilakukan mengikut undang-undang Islam, kerana mencium tangan secara langsung juga berjabat tangan atau berjabat tangan.

Jadi penjelasan undang-undang mencium tangan dalam Islam, sekarang anda tidak memahami, kepada sesiapa dan bagaimana urusan dibenarkan mencium tangan.

Jika sebelum ini anda terbiasa mencium tangan orang yang bukan mahram contohnya lawan jenis yang belum mahram, hentikan tindakan dosa tersebut mulai sekarang agar niat anda tidak berkesudahan pada amal keburukan. Jadi mudah-mudahan berguna dan boleh digunakan dalam kehidupan seharian. Terima kasih.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Islamik

12 Tahun Mak Meninggal, Jenazah Mak Masih Elok dan Cukup Sifat

Published

on

12 Tahun Mak Meninggal, Jenazah Mak Masih Elok dan Cukup Sifat

Sesungguhnya m4ti itu pasti dan setiap yang bernyawa pasti merasai m4ti. Namun, bagaimanakah kem4tian kita? Tiada siapa yang tahu. Semuanya bergantung kepada amalan kita di dunia ini sebagai hamba yang Maha Kuasa.

Seorang wanita yang dikenali sebagai Amina Jasmine telah berkongsi sebuah kisah mengenai ibunya yang sarat dengan pengajaran untuk dijadikan pedoman hidup. Kisah mengenai jasad ibunya yang masih terpelihara dan tidak berbau walaupun sudah dikebumikan 12 tahun lalu. Jom kita ikuti perkongsiannya dibawah.

Alhamdulillah selesai pemindahan kubur mak.

12 tahun mak pergi mengadap Illahi. Jenazah mak elok, masih dlm keadaan kiam. Kain kafan mak tak koyak, bantal dan tali masih ada. Susuk badan mak jelas dipandangan mata kami yang menyaksikan tadi. Cukup sifat dan tak berbau. Allahuakhbar, Maha Suci Allah.

Dia wanita yang lembut. Tak suka mengata org lain, tak suka menc3rca orang lain. Mak sangat mudah mengalirkan air mata. Hatinya bak tisu mudah terkoyak. Setiap c3rca orang mak balas dengan senyuman dan air mata. Dengan suami mak bersabar.

Dan siapa sangka dalam kepadatan Tanah Perkuburan Bukit Alip, mak dapat dikebumikan sebelah ku bur arwah ayah. Maha Suci Allah.

Setelah 12 tahun mak pergi, Allah beri aku ‘sesuatu’, tentang hidup ni, hati ini dan keinsafan ini. Cari redha Allah.

Tali kain kafan mak setelah 12 tahun. Masih elok tak reput berada disisi m4yat.

Mayat Tidak Hancur Tanda Allah Redha?

Tidak kurang kisah penyebaran peristiwa ajaib seperti mayat seseorang yang telah meninggal dunia dikalangan masyarakat kita. Kisahnya bermacam versi, kebanyakkan adalah kisah setelah lama kematian seseorang itu lalu kuburnya digali semula didapati mayatnya tidak reput dan tidak hancur malah seakan-akan baru sahaja ditanam. Fenomena ini dikenali sebagai incorruptible body. Lalu hasil dari kejadian sebegitu, ramai orang menyandarkan peristiwa itu adalah petanda Allah menjaga jasad tersebut. Lalu mereka akan mengaitkan bahawa individu ini dahulunya adalah seorang huffaz yang menghafal al Quran, orang soleh, atau orang yang baik-baik dan sebagainya.

Peristiwa mayat tidak reput ini tidak dinafikan sememangnya berlaku. Malah di dalam sebuah hadis nabi Muhammad SAW menyebut:

اَفْضَلُ اَيَّامِكُمُ الْجُمْعَةُ فِيْهِ خُلِقَ آدَمُ وَ فِيْهِ قُبِضَ وَ فِيْهِ النَّفْخَةُ وَ فِيْهِ الصَّعْقَةُ فَاكْثِرُوا عَلَيَّ مِنَ الصَّلاَةِ فَإِنَّ صَلاَتَكُمْ مَعْرُوضَةٌ عَلَيَّ قَالُوا وَ كَيْفَ تُعْرَضُ صَلاَتُناَ عَلَيْكَ وَ قَدْ اَرمَتَّ يَقُولُونَ بَلِيْتَ فَقَالَ اِنَّ اللهَ حَرَّمَ عَلَى الْأَرْضِ اَنْ تَأْكُلَ اَجْسَادَ الْأَنْبِيَاءِ

“Hari yang paling utama adalah hari Jumaat. Pada hari itu Adam diciptakan, pada hari itu dia meninggal, pada hari itu sangkakala ditiup dan pada hari itu terjadi kiamat, maka perbanyaklah kalian berselawat kepadaku di hari itu, kerana selawat kalian akan diperlihatkan kepadaku”). Para sahabat bertanya, “Bagaimana selawat kami diperlihatkan kepadamu padahal kamu telah menjadi debu?” Baginda menjawab, “Sesungguhnya Allah ta’ala telah mengharamkan bumi dari memakan jasad para Nabi.”

Hadis di atas diriwayatkan oleh Said bin Manshur, Ibnu Abu Syaibah, Ahmad dalam Musnad-nya, Ibnu ‘Ashim dalam bab berselawat, Abu Daud, al-Nasa’i dan Ibnu Maajah dalam kitab sunan mereka, al-Thabrani dalam kitab Mu’jam-nya, Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hibban dan al-Hakim dalam kitab Shahih mereka, dan al-Baihaqi dalam Hayat al-Anbiya’ dan Syu’ab al-Iman dan karangannya yang lain.

Perlu diketahui hadis, “Sesungguhnya Allah ta’ala telah mengharamkan bumi dari memakan jasad para Nabi.”, telah datang dari jalan yang banyak yang dikumpulkan oleh al-Hafiz al-Mundziri dalam bahagian khusus dan dia berkata dalam al-Targhib wal Tarhib, “Hadits tersebut diriwayatkan oleh Ibnu Maajah dengan sanad yang jayyid (sangat bagus) dan diriwayatkan oleh Ahmad, Abu Daud, Ibnu Hibban dalam kitab shahihnya dan al-Hakim, dan dia juga menshahihkan hadits tersebut.”

Dalil hadis hanya mengkhususkan bahawa jasad para nabi sahaja dijaga dan tidak dimakan oleh tanah. Sememangnya jasad para nabi akan dijaga berdasarkan hadis ini, dan hadis ini tidaklah mengkhususkan bahawa kesemua jasad yang tidak dimakan tanah itu kesemuanya adalah jasad para nabi kerana terdapat juga jasad-jasad yang lain turut tidak dimakan oleh tanah. Ini kerana dalam konteks hadis ini tidak juga memberi isyarat bahawa perkara itu tidak berlaku kepada orang lain. Malah ia juga berlaku kepada orang yang Allah murkai.
Malah fenomena ini juga berlaku kepada mana-mana manusia di dunia ini. Jika dilihat di negara-negara lain juga terdapat kejadian seperti ini. Tetapi untuk menyandarkan peristiwa ini semata-mata sebagai penanda aras mayat itu diredhai oleh Allah adalah suatu yang perlu berhati-hati.

Sedangkan hal tersebut juga terjadi kepada orang jahat yang dilaknat oleh Allah sepertimana Firaun, firman Allah yang bermaksud:

“Maka pada hari ini Kami selamatkan badanmu supaya kamu dapat menjadi pelajaran bagi orang-orang yang datang sesudahmu dan sesungguhnya kebanyakan dari manusia lengah dari tanda-tanda kekuasaan Kami.” (Yunus: 92)

Jika ingin dikatakan jasad yang ditanam tidak reput dan rosak dimamah tanah itu adalah petanda aras adalah kebenaran kepada agama, maka bagaimana pula dengan jasad firaun juga yang dipelihara oleh Allah sehingga kekal pada hari ini? Begitu juga dengan peninggalan mayat-mayat di Pompeii yang diselaputi dengan letusan gunung berapi yang masih tersisa sehingga hari ini, adakah peninggalan itu menjadi tanda aras Allah meredhai mereka?

Begitu juga hal ini menjadi modal yang dijaja oleh penganut Kristian di Barat terutama denominasi Katolik. Mereka memiliki banyak koleksi mayat dari kalangan paderi (saint) yang tidak reput malah diletakkan di dalam bekas kaca untuk ditonjolkan kepada orang ramai bahawa paderi itu merupakan orang baik dan mayatnya itu dirahmati oleh Tuhan. Antaranya adalah St. Luigi Orione, St. John Neumann, St. Pio da Pietrelcina, St. Bernadette Soubirous dan banyak lagi.

Malah terdapat ramai tokoh agama yang saling mengejar peristiwa seperti ini untuk dijadikan sebagai penanda aras bagi kebenaran dan keredhaan Tuhan berpihak kepada mereka.

Kita tidak menafikan kuasa Allah dalam menguruskan alam ini. Apa yang mahu dibawa dalam perbicangan ini adalah perlunya mengubah cara berfikir dengan menyandarkan sesuatu perkara itu dengan aras ‘kebenaran’ dan ‘keredhaan’ Allah. Sedangkan kejadian Allah menjaga mayat seseorang dengan petanda Allah meredhainya itu tidak disebut khusus di dalam nas kecuali mengenai jasad para nabi sahaja.

Akan tetapi, masyarakat kita menyebar peristiwa itu seakan agama yang bercakap soal ukuran aqidah keimanan itu. Oleh itu membina pemikiran yang bebas dari sangkaan dan sikap rasa-rasa dalam beragama bukanlah sesuatu yang mudah untuk melawan arus masyarakat yang sedia terjinak dengan perkara-perkara ajaib ini. Terutama untuk membezakan diantara perkara itu berlaku bukan sebagai petanda aras kebenaran semata-mata. Perkara ini perlu diperhalusi dan jangan dirangkul pukal sekali bahawa ia adalah dalil semata-mata untuk kita.
Oleh itu untuk kembali berdiri dengan aqidah yang dibawa oleh al Quran dan Hadis adalah penting untuk membina pemikiran yang berhati-hati terhadap perkara yang melibatkan dengan sentimen keimanan.

Sumber : Amina Jasmine

Continue Reading

Islamik

Rezeki Datang Mencurah-Curah Bila Kita Amalkan Menyuap Isteri & Anak Makan

Published

on

Rezeki Datang Mencurah-Curah Bila Kita Amalkan Menyuap Isteri & Anak Makan

Semasa pergi ke hospital semalam, datang seorang lelaki yang baik mengajak saya duduk berbual kerana dia ada masalah. Dia bercerita yang kehidupan keluarganya sangat sempit dan tidak tenteram. Asyik bergaduh saja dan rasa sakit jiwa.

“Saya dah usaha macam-macam cara dah. Tak tahu nak buat macam mana dah,” katanya.

“Abang makan, ada suapkan makanan dalam mulut isteri tak?” saya tanya.

“Tak pernah ustaz,” jawabnya.

“Abang pernah menyuap makanan ke dalam mulut anak-anak tak?” soalan saya kemudian dijawab dengan jawapan yang sama.

“Orang dulu-dulu tak adalah kaya sangat tetapi kehidupan keluarga penuh dengan kasih sayang, rezeki pun cukup saja, rasa tenang dan berkat. Sebab janji Allah dengan menghargai keluarga, rezeki bertambah.

Sekarang? Dah banyak keluarga yang tak makan sekali apatah lagi suami menyuap isteri dan anak-anak. Ada yang masih makan bersama tetapi sambil makan, tangan sibuk melayan handphone, mata sibuk melayan tv. Ya Allah.

“Bila isteri makan dari tangan kita, terasa bahagia sangat. Bila kita menyuap isteri makanan kerana cinta, kerana Allah walaupun cuma beberapa suap, terasa nikmatnya. Buat pula tergigit jari sikit. Hehe! Sunnah berjemaah.
Juga makan satu bekas yang sama. Sekarang satu dulang rumah saya, kami makan berlima. Kadang-kadang anak pula berebut nak menyuap makanan ke mulut mak dan ayahnya sekali sekala.

“Cuba abang amalkan menyuap isteri dan anak-anak. Orang yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi. Kasihilah keluarga, lihatlah bagaimana rezeki datang mencurah-curah,” jelas saya padanya.

“Baiklah ustaz. Saya nampak itulah jalan yang saya tidak pernah fikir. Rezeki datang bila kita berkasih sayang dan menghargai keluarga,” katanya.

Bila isteri suapkan saya, terasa best sangat nikmat. Ya Allah, inilah nikmat dunia ini. Ya Allah, berilah kami terus dapat menikmatinya dan bersama dalam syurga.

Oleh: Ustaz Ebit Lew

Continue Reading

Islamik

6 Jenis Penat Yang Meletihkan Tapi Tinggi Pahalanya Di Sisi Allah. No 3 Yang Paling Besar Ganjarannya

Published

on

6 Jenis Penat Yang Meletihkan Tapi Tinggi Pahalanya Di Sisi Allah. No 3 Yang Paling Besar Ganjarannya

Ada orang penat kerana kerja seharian, ada yang penat belajar, bahkan ada yang penat kerana tengah sarat mengandung. Dan macam-macam lagi jenis kepenatan yang dirasai oleh kita. Lain orang pasti lain pengalamannya dan ujian yang perlu ditempuh.

Namun, jika apa yang anda lakukan itu adalah kerana diri sendiri, agama dan juga untuk Allah, pasti akan ada ganjaran yang Allah berikan. Sedarkah anda, setiap kepenatan dan peluh yang dilalui itu ada jenisnya yang disukai Allah? Ada diceritakan melalui beberapa dalil mengenai jenis kepenatan yang disukai Allah, antaranya;

1. Penat Dalam Mengajak Kepada Kebaikan

Dalam kita menegur atau berdakwah ke arah kebaikan, tidak semua orang suka kepadanya. Ada yang akan mengambil masa yang lama untuk menerimanya dan ada juga yang langsung tidak mengendahkan apa yang kita sampaikan.

Jangan berputus asa! Yang paling penting ialah kita sendiri yang perlu sentiasa sabar dan terus berdakwah ke arah kebaikan. Walau kita penat kerana apa yang dilakukan itu kadang-kadang sehingga boleh menimbulkan kecaman, namun percayalah setiap usaha yang dilakukan amatlah disukai Allah.

Mafhum: “Dan tidak ada yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada (mengesakan dan mematuhi perintah) Allah, serta ia sendiri mengerjakan amal yang soleh.” (Surah Fussilat, 41:33)

2. Penat Dalam Beribadah

Hati manusia itu sentiasa berbolak-balik. Ada masa-masanya mungkin perasaan suka akan beribadat itu boleh diganti dengan perasaan yang lesu dan lemau. Apabila berada dalam situasi ini, salah satu sebabnya adalah kerana penat. Penat dalam beribadah ialah penat yang disukai Allah. Kerana kita telah meletakkan tenaga kita kepadaNya.

Jangan risau. Perasaan itu boleh sembuh jika kita tidak memaksa. Cuba untuk berehat dan cari balik motivasi untuk beribadah.

Mafhum: “Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami (yang menjadikan mereka bergembira serta beroleh keredaan).” (Surah Al-Ankabut, 29:69)

3. Penat Mengandung, Melahirkan Dan Menyusukan

Wanita yang mengandung, melahirkan dan menyusu anaknya akan mengalami kepenatan dan kesakitan yang hanya dilalui oleh mereka. Betapa hebatnya wanita sehingga Allah memberi kekuatan kepada mereka sedemikian rupa.

Kepenatan yang dialaminya itu merupakan salah satu perkara yang disukai Allah kerana ia adalah pengorbanan yang luar biasa yang dilakukan untuk melahirkan khalifah di muka bumi. Hatta, ibu bapa yang penat membesar dan mendidik anak juga akan diberi ganjaran pahala yang tidak ternilai.

Mafhum: “Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusuinya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun.” (Surah Luqman, 31:14)

4. Penat Dalam Mencari Nafkah

Mencari nafkah dan rezeki itu adalah perkara yang dituntut bahkan ia adalah keperluan untuk meneruskan kelangsungan hidup. Sama ada yang bekerja dari awal pagi sehingga lewat malam atau yang bekerja secara shift, semuanya pasti ada kepenatan sendiri yang perlu dilalui.

Namun, percayalah jika ia adalah rezeki dan nafkah yang halal, maka ia adalah sesuatu yang disukai Allah.

Mafhum: “Kemudian, setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing) dan carilah apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan), supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat).” (Surah Al-Jumu’a, 62:10)

5. Penat Dalam Menuntut Ilmu

Apabila kita lihat cabaran-cabaran yang dilalui mahasiswa hari ini, ujiannya adalah pelbagai. Ditambah pula dengan episod COVID-19 yang perlu dilalui. Ada yang berjaga malam untuk menyiapkan tugasan, ada yang perlu menghabiskan wang untuk keperluan pelajaran dan sebagainya.

Itu semua adalah asam garam dalam belajar. Kepenatan ini, jika ia membuahkan hasil suatu hari kelak pastinya akan membuatkan anda mampu mengukir senyum lebar dan merasa berbaloi dengan kesusahan yang dialami itu.

Mafhum: “Hendaklah kamu menjadi orang-orang Rabbaniyyin (yang hanya menyembah Allah dengan ilmu dan amal yang sempurna), kerana kamu sentiasa mengajarkan isi kitab Allah itu dan kerana kamu sentiasa mempelajarinya.” (Surah Ali-Imran, 3:79)

6. Penat Dalam Urusan Keluarga

Menggalas tanggungjawab sebagai ibu bapa mahupun kakak atau abang merupakan salah satu amanah yang perlu dijalankan dengan baik. Tidak semestinya tugas menjaga keluarga itu jatuh di atas bahu orang tua sahaja, namun juga kepada anak-anak.

Setiap keluarga itu pasti mempunyai ombak dan badai yang perlu diharungi. Bukan hari-harinya disinari pelangi. Justeru, walau penat menjengah, jangan pernah berputus asa dengan ujian itu.

Mafhum: “Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala).” (Surah At-Tahrim, 66:6)

Continue Reading

Trending