Calon BN Dituduh Tak Boleh Cakap Melayu Sebaliknya Ini Yang Sebenarnya Terjadi Ketika Temubual..

Calon BN Dewan Undangan Negeri (DUN) Kesidang, Leong Hui Ying menafikan video tular memaparkannya tidak boleh bertutur bahasa kebangsaan. Melalui klip video berbeza, Leong memohon orang ramai agar tidak mudah percaya dengan dakwaan itu. Dia sebaliknya berharap terus diberikan sokongan.

“Helo semua. Semalam saya dapat video tular di media sosial bahawa saya tak boleh cakap bahasa Melayu. Tapi tak mengapa, ramai orang tahu saya boleh cakap bahasa Melayu. Video tular tu mungkin boleh membawa masalah. Jangan mudah salah faham mengenai perkara begini, saya harap diberikan sokongan. Terima kasih,” katanya.

Video penjelasan itu dikongsi dalam kumpulan Whatsapp semalam. Terdahulu, berlegar di Twitter rakaman video berdurasi 58 saat memaparkan Leong diwawancara petugas media.

Ketika itu, dia antaranya diajukan beberapa soalan berkaitan kredibilitinya untuk membawa kestabilan politik di Melaka. Bagaimanapun, soalan itu tidak dapat dijawab oleh Leong. Turut mengiringi video dimuat naik @Gang_Utara itu kapsyen berbunyi: “Tak reti cakap bahasa kebangsaan. Soalan pun tak faham.” Pada soalan berikutnya pula, Leong hanya memberikan jawapan ringkas.

“I will try my best (saya akan cuba yang terbaik),” responnya ketika ditanya soalan bagaimana ingin bersaing dengan senior dalam politik.

kredit tun carlos

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*