Cegah Masalah Rabun Dan Kekalkan Mata Yang Sihat Dengan Tiga Cara Ini!

Ramai orang yang mempunyai masalah rabun penglihatan sebenarnya tidak suka untuk memakai cermin mata kerana bagi mereka memakai cermin mata akan kelihatan tidak cantik dan akan menambah kerosakan pada mata. Jadi tidak hairanlah jika ada diantara mereka yang tetap tidak memakai cermin mata.

Namun sebenarnya dewasa kini, teknologi perubatan semakin berkembang mengikut arus permodenan. Industri perubatan telah mempunyai tekologi yang canggih untuk merawat masalah mata seperti rawata Lasik, PRK dan sebagainya. Rawatan ini ternyata sangat berkesan untuk mengembalikan penglihatan yang jelas.

Walau bagaimanapun, tidak semuanya mampu menjalani rawatan surgeri la ser ini kerana kosnya adalah tinggi memakan lebih RM3000 hingga RM7000. penjagaan mata, mata rabun, penjagaan mata rabun, elak power spek meningkat, cara elak power spek meningkat, rawatan mata, senaman mata, rehatkan mata

Oleh itu, sebagai orang yang beragama, kita perlu yakin bahawa setiap penya kit ada penawarnya. Kalau tidak, takkanlah orang dulu-dulu boleh sembuh meskipun tiada teknologi moden kan?

Seperti yang dibincangkan dalam rancangan popular The Dr. Oz Show, kami kongsikan tiga cara untuk memulih di samping meningkatkan penglihatan dengan cara semula jadi. Orang yang tidak rabun pun boleh menggunakan cara-cara ini untuk mengekalkan kesihatan mata mereka!

1) Makan Untuk Penglihatan Yang Jelas

Pelihara mata anda melalui pemakanan. Mata memerlukan beberapa nutrien untuk berfungsi dengan baik. Vitamin A,C, E dan mineral seperti zink adalah nutrien asas untuk mata.

Makan banyak sayur berdaun hijau, kuning telur, lada benggala kuning, labu, ubi keledek dan lobak merah kerana ia mengandungi khasiat an tiok sida yang dapat mengelak keterjejasan yang disebabkan matahari.

Tahukah anda bahawa kajian mendapati mengambil sayuran warna kuning dan hijau dapat mengelak sebarang penyakit yang boleh sebabkan mata bu ta.

Bawang putih, bawang besar dan bawang merah pula mengandungi kandungan sulfur yang akan memelihara pembentukan katarak pada mata.
Beri biru, anggur secara tidak langsung mampu pulihkan penglihatan.

DHA iaitu sejenis asid lemak yang ditemui dalam ikan air sejuk seperti salmon, sardin, makerel dan kod pula boleh menyokong sel untuk menyumbang kesihatan pada mata.

2) Lakukan Senaman Mata

Senaman mata ringkas ini sekurang-kurangnya dapat mengekalkan penglihatan optimal. Lakukan senaman mata sejurus bangun tidur, sebelum tidur atau pada bila-bila masa ketika mata anda letih.

Tetapi pastikan jari anda bersih kerana mata mudah terkena jangkitan ku man. Lakukan setiap hari anda pasti dapat lihat kesannya dalam masa satu bulan!

  • Gosokkan tapak tangan anda untuk menghasilkan haba panas. Tekap tapak tangan pada kedua belah mata sambil mata ditutup selama 5 saat. Ulang sebanyak 3 kali.
  • Pusingkan bebola mata anda. Mulakan dengan mata pandang ke atas dan dengan perlahan putarkan ia sebanyak 10 kali mengikut arah jam.
  • Pegang pen pada aras bahu di hadapan anda. Fokuskan pandangan mata pada pen tersebut dan perlahan-lahan dekatkan pen sehingga ke bahagian batang hidung anda dan jarakkannya kembali ke posisi asal. Dekat dan jauhkan pen sebanyak 10 kali.
  • Urut penjuru dahi. Gunakan tulang sambungan ibu jari anda, tekan lembut penjuru dahi dan urut dalam gerakan membulat sebanyak 20 kali untuk arah jam dan 20 kali lagi untuk arah sebaliknya.
  • Ulang urutan di kawasan atas kening, di bawah mata dan di kedua belah penjuru sisi hidung.
  • Bersandar, pejam mata, relaks dan rehat selama 3 minit.

3) Peruntukan Waktu Rehat Mata

Dapatkan tidur yang cukup. Tidur akan membiarkan mata berehat sepenuhnya, membaiki dan memulih secara semula jadi kondisinya. Tidur yang tidak cukup hanya akan melemahkan penglihatan. Jadi, sila tidur 8 jam setiap malam.

Lebih-lebih lagi buat individu yang kerjanya perlu menghadap komputer setiap hari, sila cari sekurang-kurangnya 1 jam untuk alihkan pandangan mata anda ke tempat lain. Rehatkan penglihatan anda.

Jika mata anda terlalu penat, berasa perit dan tidak selesa, baring dan letakkan hirisan timun pada kelopak mata. Ia akan memberi sensasi kesejukan buat mata seterusnya melegakan kepenatannya.

Demikianlah beberapa tips yang boleh digunakan untuk menjaga mata kesihatan mata agar penglihatan anda sentiasa jelas dan baik. Sekiranya penglihatan anda sudah agak kabur, amalkan tips ini agar masalah mata anda tidak semakin teruk. Jangan lupa dapatkan rawatan doktor mata.

Sumber : nasihatpakcik via myinfomaya

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*