Chi1na Minta Dunia Bersama-Sama Hentikan Kegan4san Yang Dilakukan Oleh 1sr4el Terhadap P4lestin

Ch1ina konsisten dengan pendirian menyokong perjuangan rakyat P4alestin untuk mendapatkan hak mereka yang sah. Pendirian itu disuarakan wakil misi Ch1ina ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Geneva, Jiang Duan ketika berucap dalam sesi ke-47 Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHRC) pada Jumaat.

Photo of White Beach in Boracay, Philippines

Jiang menyifatkan konflik antara Pa4lestin dan I1srael sejak kebelakangan ini suatu yang amat menyedihkan. Selain mengutuk tindakan kekerasan menyasar rakyat jelata, beliau menggesa I1srael bertindak mengikut resolusi dipersetujui PBB bagi menjamin hak dan kepentingan sah rakyat P4alestin.

I1srael turut digesa berhenti merobohkan rumah dan mengusir penduduk P4alestin, menghentikan projek peluasan petempatan Ya4hudi, serta menamatkan sekatan ke atas G4aza secepat mungkin. Sementara itu, Jiang menyeru masyarakat antarabangsa berusaha mengukuhkan gencatan senjata antara kedua-dua pihak, memperbaiki situasi kemanusiaan di G4aza, meneroka pendekatan untuk membina kepercayaan ke arah memulihkan rundingan damai melalui “penyelesaian dua negara” berdasarkan garis sempadan sebelum tahun 1967, dengan Baitulm4aqdis Timur sebagai ibu negara Pa4lestin.

Ujarnya, Chi1na bersedia bersama masyarakat antarabangsa terus menyumbang kepada pewujudan keamanan secara menyeluruh, adil dan berkekalan di Asia Barat seawal mungkin.

kredit borak daily

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*