Dr Noordin: Perkakasan Dapur Yang Boleh Menyebabkan Penyakit Kronik Dan Wajib Dibuang Segera!

Bagi suri rumah, anda sudah semestinya mengetahui jenis jenis perkakasan dapur yang sering digunakan. Percaya atau tidak ada barangan dapur yang sememangnya kita guna dan malangnya ia perlu dibuang. Tambahan pula zaman sekarang pelbagai perkakasan dapur yang mula dikeluarkan dan mudah untuk digunakan.

Pertama, non stick cookware – yg dah bercalar atau habis coating. Dan selalunya ada perkataan teflon. Dalam non stick ni ada tulis teflon dan rupanya lepas guna dan ada beberapa line kat dalam tu, dalam proses nak habis coating ni la masalah. Non stick ini selalunya guna plastik polimer. Kalau selalu guna non stick ni, dia boleh membuatkan datangnya migrain,demam dan lain lain. Keluarnya wap dari perkakasan ini akan menyebabkan melemahakan otak kita dan juga paru paru kita. Ada juga yang merasakan sesak sehinggakan batuk. Perkakasan ini mempunyai PTFE dan juga PFOA yang menyebabkan knser.

Kedua, aluminium pot and foil. Kebiasaannya mak mak kita akan gunakan perkakasan ini. Kalau boleh, jangan digunakan dan perlu dibuang. Aluminium ini boleh merosakkan thyroid t0xic dan juga newro t0xic iaitu saraf. Bila kedua dua ini rosak, bleh menyebabkan alzheimer. Aluminium ini dikira heavy metal dan menyebabkan kerosakan pada jantung, buah pinggng dan otak. Untuk foil, setakat nak tahan panas tak apa atau balut je.

Ketiga, tembaga merah atau copper.Kebiasaannya kedai india banyak menggunakan perkakasan ini. Copper ni kalau banyak sangat boleh menyebabkan mnth darh dan boleh menyebabkan pelbagai sakit yang teruk.

Kemudian, Dr Noordin sambung bercerita tentang perkakasan yang boleh dipakai.. Pertama iaitu seramik. Kalau boleh seramik 100% dan no coating. Tak dinafikan ia agak mahal . Kedua, cast iron dan tiada coating. Kalau boleh letakkan minyak sedikit untuk elak karat dan simpan elok elok.Seterusnya, Le Creuset dan ia agak mahal dan ia amat bagus dari kualiti. Keempat tembaga kucing (brass), kaca,gangsa dan akhir sekali peiruk tanah liat. Untuk keterangan lanjut boleh la lihat di channel Youtube Dr. Noordin Darus

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*