Ini Sebabnya Anda Dilarang Garu Selepas Kulit Digigit Nyamuk

Kesan gigitan nyamuk pastinya meninggalkan rasa yang terlalu gatal. Jadi untuk menghilangkan rasa gatal tersebut, pastinya kita akan menggaru tempat gigitan nyamuk tersebut. Tahukah ana ianya boleh mendatangkan bahaya jika anda kerap menggaru bekas gigitan nyamuk.

Dari laporan eHow, menggaru bekas gigitan nyamuk hingga menembus bahagian dalam kulit dapat menyebabkan jangkitan yang lebih teruk.

Seorang pakar perubatan dari Universiti Purdue, Tim Gibb, menggaru gigitan nyamuk dapat menyebabkan infeksi dan juga melambatkan waktu penyembuhan. Selain itu, ini juga dapat menyebabkan pendarahan yang teruk.

Untuk mengatasi rasa gatal yang disebabkan oleh gigitan nyamuk, pertama anda perlu membersihkan kawasan yang digigit oleh nyamuk dengan air dan sabun untuk menghilangkan kuman. Selepas itu baru anda boleh menggaru tetapi jangan terlalu kasar.

Anda juga boleh menggunakan ais untuk diletakkan di kawasan gatal. Rasa dingin ais dapat mengurangi rasa gatal dan bahagian yang bengkak di bahagian yang digigit nyamuk. Selain itu, diingatkan juga bahawa anda perlu memastikan kuku anda berada dalam keadaan pendek dan juga bersih.

kredit gegar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*