Connect with us

Islamik

Isteri Yang ‘Boros’ Menjadikan Rezeki Suami Lebih Bertambah.. Mesti Baca!

Published

on

Dalam setiap perhubungan, lagi-lagi bagi yang sudah mendirikan rumahtangga sudah pasti tidak akan pernah lari dari prmasalahan sebegini. Jika mendapat isteri yang pandai berjimat itu sudah bonus dalam kehidupan. Tapi jika dapat isteri yang gemar boros dalam berbelanja macam mana pula?

Mengikut kajian, lelaki yang memiliki isteri yang berperangai suka bermewah ini akan mendapat kesenangan dalam kehidupan yang akan datang. Andai kata dapat isteri yang sikap borosnya melampau-lampau bagaimana?

Sekiranya seorang suami itu berkira memberi keperluan ataupun wang belanja kepada isteri, rezekinya juga akan menjadi sempit dan tidak pernah cukup, walaupun dia bekerja keras siang dan malam. Ini kerana jika si isteri rasa bahagia dengan apa yang telah disediakan oleh si suami, disitu jugalah terletaknya rezeki yang datang melimpah ruah tanpa anda sangkakan.

Semakin boros si isteri, semmakin banyak rezeki yang si suami akan dapat. Semakin kita berjimat. semakin itu juga kita kan rasa semakin kedekut dan berkira.

Janganlah pula kamu terkejut jika rezeki yang kamu dapat seperti itu saja. Semakin banyak kita mengeluarkan rezeki ke jalan Allah semakin lancarlah rezeki kamu nanti. Insha Allah Allah akan menampah berkali ganda rezeki kepada kamu dan setiap harta yang kamu belanjakan. Gunakan rezeki yang ada dengan sebaik-baiknya.

Sentiasalah berkongsi rezeki kerana dengan berkongsi harta anda tidak akan pernah hilang malah dengan hasil perkongsian, kita akan mendapat dua kali ganda keuntungan. Bagi yang masih tidak mempercayai, sebolehnya anda cuba dulu dan rasai sendiri ketenangannya.

Buat para suami di luar sana, janganlah kamu berkira sangat dengan isteri jika kamu menginginkan rezeki yang melimpah ruah.

Pada masa yang sama, kita juga seharusnya melihat sikap isteri yang boleh melancarkan rezeki para suami juga.

Disini juga kami kongsikan beberapa penerangan tentang sikap si isteri yang boleh mendatangkan rezeki buat si suami.

Berikut merupakan sifat-sifat isteri yang boleh mendatangkan rezeki untuk suami

Memiliki seorang isteri yang solehah adalah menjadi idaman setiap lelaki. Walau seburuk mana perangai lelaki itu, sudah pasti ia menginginkan isteri yang solehah. Bagi lelaki yang ditemukan dnagn seorang wanita seperti itu, ia sudah dianggap sebagai bonus dari Allah Swt.

Satu nasihat buat para suami-suami di luar sana. “Sentiasalah mengembirakan hati isteri, Nescaya ia boleh memberikan rezeki”. Berikut adalah sifat-sifat bagi seorang isteri yang boleh mendatangkan rezeki kepada suaminya.

Taat pada perintah Allah Swt dan Rasul

Setiap wanita yang taat dengan segala suruhan Allah dan Nabi ia akan sentiasa memberikan ketenangan dan turut membawa ke syurga.

Suasana rumah yang aman dan tenang dan selesa adalah kunci utama yang sangat berharga. Dengan adanya kehadiran seorang suami yang beramal soleh juga boleh memgiringi isteri yang solehah dan membuat keadaan rumah menjadi semakin berseri dan dilimpahi keberkatan. Mendidik anak-anak yang soleh dan solehah juga dapat rahmat yang banyak dari Allah Swt.

Wanita yang Taat kepada suami

Setiap wanita yang sudah bergelar isteri wajib mematuhi segala arahan suami selagi tidak bertentangan dengan agama. Seorang isteri harus taat kepada suami supaya suami sentiasa berada dalam keadaan yang tenang dan aman dalam tugasnya mencari rezeki yang halal untuk ahli keluarganya. Bagi wanita yang mempunyai kerjaya sendiri juga dibolehkan asalkan mendapat keizinan dari suami dan menjaga maruah diri dan menjalankan kewajiban sebagai seorang isteri.

“Lelaki adalah pemimpin tertinggi wanita kerana Allah telah mengalahkan sebahagian daripada mereka (lelaki) ke atas yang lain (perempuan) dan untuk tujuan apa yang mereka (lelaki) menghabiskan dari kekayaan mereka. Kemudian wanita-wanita yang soleh adalah taat lagi menjaga diri mereka di belakang suami mereka sebagaimana Allah telah menyembuhkannya, “(Q.S. An Nisa: 34).

Wanita yang melayan suaminya dengan baik

Tugas yang sangat penting yang harus dilakukan oleh para isteri adalah melakukan sebaik yang mungkin dari rumah. Cara melayani suami dengan baik serta mendidik anak-anaknya. Contoh bagi seorang isteri yang melayan suaminya dengan baik adalah seperti menyediakan makan dan minum termasuk menyediakan segala keperluannya. Memenuhi hak yang harus didapatkan oleh seorang suami. Apa yang lebih penting adalah sentiasa menjaga perasaan suami agar suami tidak akan tersa hati dengan perbuatan kita sebagai isteri.

Ciri-ciri wanita seperti inilah yang menjadi idaman setiap lelaki yang bergelar suami. Pada masa yang sama ia boleh menjadi sebagai rakan baik dalam melayari bahtera yang penuh dengan ujian. Sentiasalah menarik aura positif di dalam suasana rumah termasuklah rezeki untuk suami.

Wanita yang berhias cantik semata-mata untuk suaminya saja

“Sesungguhnya dunia itu adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita shalihah,” (H.R. Muslim).

Sudah menjadi sifat wanita sejak azali lagi sukakan perhiasan dan kecantikan. Tapi bagi wanita yang solehah, dia hanya akan berhias dan kelihatan cantik hanya di depan suaminya saja. Bagi wanita yang selalu dilihat kelihatan bersenang lenang mereka akan tahu bagaimana ingin menyenangkan hati suaminya. Malaikat juga akan turut mendoakan serta memudahkan datangna rezeki kepadanya.

Wanita yang sentiasa menjaga kehormatan dan harta suami

Sekiranya seorang suami keluar rumah untuk menjalankan tugasnya mencari nafkah yang halal dan pada masa yang sama si isteri juga tutut meninggalkan rumah tapi dia seharunya pandai menjaga kehormatan dirinya daripada orang asing. Kepercayaan yang diberikan suami kepadanya seharusnya digunakan ke jalan yang lebih memberikan manfaat dengan keizinan dari suami. Wanita seperti itulah yang turut memudahkan perjalanan rezeki menjadi lebih mudah dan lancar ke dalam rumah dan boleh dianggap sebagai hadiah kepada Allah di atas kesetiaan dan kejujuran terhadap suaminya.

Wanita yang sentiasa meminta keredhaan dari suami

Sifat wanita seperti ini adalah sangat memahami dan tahu bagaimana untuk menyenangkan hati suaminya. Untuk mengekalkan sikap dan tingkah laku supaya suaminya tidak akan terasa dan menguris perasaan suaminya. Dia juga akan sentiasa berjaga-jaga supaya suami tidak menyimpan perasaan marah terhadapnya. Jika dia ada membuat salah, isteri yang baik tidak akan terus tidurmalah dia akan meminta maaf dahulu kepada suami atas perbuatannya. Sentiasa memberikan pendidikan yang berguna kepada anak-anak serta merahsiakan aib keluarga dari orang lain.

“Bolehkah anda beritahu isteri-isteri syurgawi isteri-isteri yang penuh kasih sayang, banyak anak, selalu kembali kepada suami mereka, jika suami mereka marah datang kepada suaminya dan meletakkan tangannya pada suaminya dan berkata” Saya tidak dapat tidur sebelum kamu bahagia, “(HR An Nasai).

Ciri-ciri isteri seperti inilah yang boleh memudahkan rezeki melalui tapak tangan suaminya disebabkan kesetiaan dan kejujuran terhadap suami.

Wanita yang sentiasa menerima pemberian suami dengan hati yang ikhlas

Wanita yang baik, dia tidak akan pernah merungut tentang rezeki yang dibawa pulang oleh si suami. Dia akan sentiasa menerima dengan hati yang terbuka dan akan menghargai setiap pemberian suami kepadanya. Sudah pasti ramai wanita yang turut bersyukur walaupun apa yang diberikan tidak seperti yang diharap. Allah Swt juga telah berjanji, andai kita bersyukur dengan apa yang telah diberi, dia akan meningkatkan lagi rezeki yang melimpah kepada kita.

Wanita yang boleh menjadi pasangan untuk meraih redha Allah

Bagi wanita yang menjadikan rumahnya tempat untuk beramal ibadah dan memberikan seluruh kesetiaan kepada Allah Swt. Sangat sesuai untuk dijadikan sebagai teman untuk berbincang sangat sesuai dengan suami. Cara penyampaian yang lembut apabila membetulkan sesuatu.

Apabila suami menyampaikan nasihat dan pesan, sebagai seorang isteri kita seharusnya memberi perhatian kepada kata-kata suami dengan penuh minat. Sebelum menjalankan amalan sunnah seperti berpuasa sunat, seharusnya meminta keizinan dari suami dahulu. Jika suami tidak membenarkan maka janganlah isteri melakukannya juga.

Sentiasa menjadi sumber motivasi untuk mencapai kejayaan di dunia dan juga di akhirat. Oleh itu ada fasa yang mengatakan ” Di sebalik kejayaan lelaki dengan adanya seorang wanita yang hebat dibelakangnya”. Dengan adanya wanita seperti ini, ia menjadi tulang belakang dan menjadi rezeki utama untuk suaminya.

Wanita yang tidak pernah berhenti berdoa untuk suaminya

Wanita yang sentiasa bersyukur adalah jenis wanita yang sentiasa menerima semua apa kehendak Allah Swt. Wanita yang sentiasa mendoakan yang terbaik buat anak-anak dan suami. Wanita seperti ini juga tidak akan pernah putus untuk berdoa dan menjadikan perbuatan itu sebagai rutin hariannya. Wanita seperti ini juga percaya akan rezeki yang diberikan kepada suaminya dan diberkati.

Seorang suami yang bertuah saja akan memiliki ciri-ciri seperti di atas. Andainya masih ada di antara isteri-isteri di luar sana yang masih belum mempunyai seperti berikut, suami haruslah memainkan peranan yang penting dan didik dan pimpinlah isteri anda ke arah yang diredhai Allah Swt. Tanggungjawab sebagai suami adalah sangat besar dan di akhirat nanti sudah pasti anda akan disoal mengenai perkara yang melibatkan isteri. Wallahualam.

Sumber: Momonganak.org

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Islamik

Ini Sebab Rasulullah Menyuruh Kita Bersihkan Tempat Tidur Sebelum Duduk Atau Baring

Published

on

Ini Sebab Rasulullah Menyuruh Kita Bersihkan Tempat Tidur Sebelum Duduk Atau Baring

Sudahkah kita membiasakan diri mengibaskan tempat tidur dengan kain atau sarung sebelum kita duduk dan tidur di atas katil kita? Tentunya sambil mengucapkan BISMILLAH.

Ternyata ada fakta saintifik di sebaliknya sunnah bersihkan tempat tidur yang tentu sahaja pada kesihatan tubuh kita. Juga apakah ada rahsia lain yang berkaitan dengan alam ghaib mengenai hal ini?

Oleh sebab itu jangan sampai kita meremehkan sunnah bersihkan tempat tidur sebelum tidur ya Dari sahabat Abu Hurairah ra Rasulullah Shallahu ‘alaihi wasallam bersabda

“Apabila salah seorang dari kalian hendak berbaring di tempat tidurnya hendaklah ia kibas-kibas tempat tidurnya itu dengan sarungnya. Kerana dia tidak tahu apa yang terjadi pada tempat tidurnya setelah ia tinggalkan sebelumnya.”

(HR Bukhari Muslim) Hadis lain sebagai tambahan “Bagi orang yang bangun dari tempat tidurnya kemudian kembali lagi maka dianjurkan untuk mengibasinya kembali.” (Sebagaimana hadis riwayat Tirmidzi. 3410)

Sekurang-kurangnya ada dua alasan penting yang menyebabkan kita perlu bersihkan tempat tidur dengan mengibaskan kain sarung ke atas tilam yang akan kita tiduri:

1. Adanya kuman penyakit yang hinggap di tilam, bantal dan selimut yang kita gunakan Bahwa setiap orang tidur di atas tilam pastinya ada sel-sel mati di tubuhnya yang berjatuhan di tempat tidur dan pada saat seseorang itu terjaga dari tidurnya sel-sel tersebut tertinggal di situ.

Ketika orang tersebut kembali tidur tapi tidak terlebih dahulu membersihkan tilam yang akan diduduki kemungkinan besar ada kuman tak terlihat yang memakan sel-sel mati tersebut di atas tilam, selimut dan bantal yang kita gunakan.

Oleh sebab itu sangat penting untuk mengibas atas katil terlebih dahulu untuk memastikan kuman tersebut hilang.

2. Adanya makhluk ghaib yang tidur di atas katil tersebut, yakni jin jahat atau syaitan Tidak ada satu tilam pun yang terbentang di dalam suatu rumah yang tidak ditiduri oleh manusia, kecuali syaitan akan tidur di atas tilam tersebut.

Orang yang beriman kepada yang ghaib pasti menyedari bahawa kita hidup bersama dengan makhluk ciptaan Allah yang lain yang tak terlihat mata kasar. Oleh sebab itu melakukan sunah mengibas-ngibaskan tempat tidur dengan sarung sebelum tidur sambil membaca Bissmillah insyaaAllah mampu menghindarkan kita dari godaan syaitan yang terkutuk. Sunnah yang mudah namun berfadilat besar. Wallaahualam.

Sunnah sebelum tidur kita bersihkan tempat tidur:

Continue Reading

Islamik

Nikahi Seorang Pel4cur, Lelaki Ini Nak Merubahnya Jadi Baik Tapi “Saya Pulang Ke Rumah Dan Terdengar Suara Lelaki Dari Dalam Bilik Saya”

Published

on

Nikahi Seorang Pel4cur, Lelaki Ini Nak Merubahnya Jadi Baik Tapi “Saya Pulang Ke Rumah Dan Terdengar Suara Lelaki Dari Dalam Bilik Saya”

Jakarta: Bagaikan kisah dalam drama televisyen, seorang lelaki di Lumajang, Jawa Timur sanggup menikahi seorang pekerja s*ks.

Lelaki itu mengambil keputusan sedemikian kerana percaya wanita dicintainya itu bakal berubah menjadi individu yang lebih baik.

Namun, impiannya musnah dalam sekelip mata selepas menyaksikan kecurangan isteri di hadapan matanya sendiri.

Tribun News melaporkan semuanya terbongkar selepas lelaki itu menemui isteri dan teman lelaki wanita itu dalam bilik rumah mereka.

Ketika itu, isterinya dalam keadaan tanpa seurat benang. Berang dengan apa yang dilihatnya menyebabkan lelaki terbabit bertindak menghayunkan sabit yang ada bersamanya ke arah teman lelaki isterinya.

“Selesai menebas rumput, saya pulang ke rumah dan terdengar suara lelaki dari dalam bilik saya.

“Saya masuk ke bilik untuk memeriksa dan menemui isteri bersama lelaki lain tanpa berpakaian.

“Tanpa berfikir panjang, saya terus hayunkan sabit kepada lelaki terbabit hingga terkena kepalanya ,” kata lelaki itu.

Susulan kejadian, dia cuba melarikan diri, tetapi gagal apabila ditahan polis. Jurucakap Polis Lumajang, Masykur berkata, insiden itu menyebabkan mangsa cedera pada bahagian kepala dan tangan.

Keadaannya stabil dan dia dirawat di Hospital Bhayangkara.

“Siasatan awal mendapati suspek bertindak mengikut emosi dan dia ditahan untuk siasatan lanjut,” katanya.

Beliau berkata, lelaki itu akan didakwa dan berdepan hukuman penjara maksimum lima tahun kerana menyebabkan kecederaan terhadap mangsa.

Dalam pada itu, Ketua Polis Kunit, Hariyono mengesahkan bahawa isteri suspek adalah bekas pekerja s*ks.

Continue Reading

Islamik

“Eh, Ikut Neelofa Ke, Baguslah”Pakai Tudung Labuh, Ifa Raziah Nafi Sudah Berhijab

Published

on

“Eh, Ikut Neelofa Ke, Baguslah”Pakai Tudung Labuh, Ifa Raziah Nafi Sudah Berhijab

Selebriti versatil, Ifa Raziah berkongsi foto memakai niqab menerusi akaun Instagramnya Jumaat lalu. Hal itu membuat banyak pihak yang berpendapat Ifa sudah menukar penampilannya dengan menutup aurat.

Malah menerusi pemerhatian Gempak di ruangan komen entri berkenaan, ramai pengikut Ifa berasa gembira melihat ‘Diva’ kesayangan ramai itu menutup aurat dengan sempurna.

Pada masa yang sama, ada juga warganet yang menganggap Ifa mengikut jejak hos dan pelakon popular, Neelofa yang kini telah berniqab.

Meski demikian, setelah sempat memuat naik fotonya menggenakan niqab, Ifa kemudian kembali mempamerkan penampilannya seperti biasa.

Ketika dihubungi Gempak sebentar tadi, Ifa menjelaskan kekeliruan netizen mengenai penampilannya. Sambil memberitahu dirinya masih belum berpenampilan menutup aurat, Ifa menafikan perkongsiannya itu dipengaruhi oleh hijrah Neelofa.

Menurutnya, dia sering berkongsi foto menutup aurat pada setiap hari Jumaat dan berhijab sepanjang bulan Ramadhan.

“Perkongsian itu tidaklah mengikut Neelofa, tetapi kepada mereka yang mengikuti saya di media sosial, tentu mereka tahu yang saya selalu berkongsi foto menutup aurat setiap hari Jumaat.

“Selain itu, saya juga akan bertudung pada setiap bulan Ramadan hingga 10 Syawal, ataupun sepanjang saya pergi umrah, saya akan berhijab.

View this post on Instagram

Salam Jumaat Yg Barakah👍 . . Syukur Alhamdulillah🤲 Nikmat yang diberi, semoga Hari Jumaat yang Mulia ini menjadi hari yang penuh bermanfaat untuk kita dekatkan diri dengan Allah SWT . Jom kuruskan badan untuk beribadah kerana ia adalah HIJRAH. Lakukan amalan dan niat yang mulia, Semoga segala urusan kita pada hari ini dipermudahkan dan diberi kekuatan semangat untuk terus kurus😉 . Hanya amalkan 1 sachet SOLID MOLID setiap pagi semasa sarapan ya! . . 📲 WS no dibawah untuk pembelian wasap.my/60193722975 wasap.my/60193722975.. . . #ifaraziah #missdiva #serifabeauty #soliddiva #solidmolid #solidbeauty #solidberry #missdivaglow #diet #missdivashine #slimming #detox #stokistwanted #agentwanted #dropshipwanted #kuruscantiklentik #viral #fyp #malaysiaonlineshop #onlineshopping #Shopee #tiktok #ceo #trending #skincare #beautiful #pukpukpukk #malaysia #singapore

A post shared by MISS DIVA IFA RAZIAH (@ifa_raziah) on

“Walaupun saya belum berhijab sepenuhnya, tetapi sekurang-kurangnya saya menghormati hari Jumaat dan bulan Ramadan yang mulia,” katanya.

Dalam pada itu, Ifa juga mengatakan dirinya dalam proses untuk berubah ke arah yang lebih baik. Sebagai manusia biasa, tak ada orang yang tidak ingin berubah demi kebaikan, katanya.

“Sesiapa yang nak ikut perkara baik, baguslah, saya cuba berubah secara perlahan.

“Doakan yang baik-baik, bagi saya, apa jua yang kita lakukan, yang penting adalah nawaitu kita,” katanya lagi.

Continue Reading

Trending