Korang Perasan Tak Hero Basikal Negara Kita Hampir Tiada Bulu Di Badan, Rupanya Ini Sebabnya Ia Perlu Dicukur

Semalam telah berlangsung perlumbaan pecut berbasikal yang berakhir dengan menyaksikan kekalahan Datuk Azizulhasni Awang dan Shah Firdaus. Tapi semangat jaguh trek berbasikal negara, Datuk Azizulhasni Awang tetap berada pada tahap terbaik memandangkan beliau masih punya perlumbaan yang bakal berlangsung Sabtu ini.

Kondisi terkini hero negara terkenal dengan jolokan The Pocket Rocketman itu dikongsi oleh wartawan Nadi Arena, Bazli Azmi yang kini berada di Tokyo untuk liputan khas sukan Olimpik 2020.

Menurut Bazli, sebagai persediaan Azizul telah mencukur bulu roma sebelum memulakan perlawanannya. Bagi makluman, ini adalah tindakan normal untuk setiap atlet berbasikal kerana mahu mengurangkan rintangan angin ketika berlumba.

Azizul kini berada pada tahap terbaik sepanjang kariernya, berat badan sudah mencapai 74 kg hampir sama ketika merangkul dua pingat gangsa kejohanan dunia di Berlin, Jerman tahun lalu.

“Melalui ujian yang dilakukan oleh Institut Sukan Negara, kuasa pecutan Azizul sudah meningkat menerusi power output yang dilakukan beberapa hari sebelum berangkat ke Tokyo, Jepun.

“Daya pecutan ini bukan sahaja dipacu oleh sut perlumbaan, tetapi Azizul kini sudah pun mencukur kesemua bulu roma yang terdapat di badannya bagi mengurangkan rintangan angin sekaligus meningkatkan kuasa pecutan,” lapornya. Sama-sama kita doakan yang terbaik buat hero negara, Datuk Azizulhasni Awang yang bakal ke velodrom sekali lagi untuk perlumbaan keirin.

kredt gegar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*