“Saya Menangis Kerana Saya Mahukan Keluarga Besar” Gadis Miliki 2 Kem4luan, Tapi Doktor Memberi Khabar Bvruk Kepadanya

Seorang pelajar perempuan di Amer1ka Syarikat yang dilahirkan memiliki dua rahim dan dua v4gina mengaku dia mengalami haid dua kali sebulan dan masih boleh mengalami menstruasi biarpun ketika hamil, lapor laman berita.

Photo of White Beach in Boracay, Philippines

Paige DeAngelo, 20, mempunyai uterus didelphys iaitu sejenis kecacatan sejak lahir yang menyebabkan dia mempunyai dua sistem reproduktif yang berfungsi sepenuhnya. Keadaan itu menyebabkan dia mengalami dua menstruasi dua kali.

Ia juga bermaksud DeAngelo boleh h4mil dalam salah satu r4him  dan tidak menyedarinya sehinggalah dia mengalami gejala. DeAngelo mendedahkan perkara tersebut di laman TikTok dan berkata, kehamilan boleh berlaku dalam kedua-dua r4himnya pada masa yang sama sekali gus berisiko menyebabkan komplikasi kesih4tan. Menurutnya, dia menderit4 menstruasi tidak tetap selama bertahun-tahun namun hanya mengetahui menghidap uterus didelphys dua tahun lalu.

“Menstruasi saya tidak teratur dan ada kalanya saya didatangi haid selang dua minggu sebulan dan adakalanya selang beberapa minggu,” jelasnya. DeAngelo berkata, keadaannya juga menyebabkan dia berisik0o tinggi untuk melahirkan bayi pramatang dan keguguran memandangkan saiz r4himnya lebih kecil berbanding biasa.

Dia juga mengakui menangis selepas mendapat tahu tentang keadaannya dan doktor memaklumkan sekiranya dia mahu menjadi ibu, DeAngelo mungkin perlu menggunakan khidmat ibu tumpang. “Saya menangis kerana saya mahukan sebuah keluarga yang besar,” katanya.

kredit kosmo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*