Tahukah Anda Bahawa Dalam Rezeki Kita, Ada Rezeki Orang Lain Juga?

Kita biasa mendengar orang berkata,dalam rezeki kita ada rezeki orang.Secara ringkas kita lihat ada bahagian rezeki kita yang mungkin berkongsi dengan orang iaitu yang wajib adalah zakat dari bahagian rezeki wajib diberi kepada asnaf,yang sunat ialah sedekah jariah dan yang harus adalah bila kita belanjakan untuk membeli barang atau membayar perkhidmatan.Jadi Allah kekadang menurunkan rezeki terus krpada hambanya,kekadang rezeki hambanya turun menerusi orang lain,yang inilah yang disebut dlm rezeki kita ada rezeki orang.

Zakat harta itu diwajibkan oleh Allah sebagai asas bahawa dlm rezeki kita ada rezeki orang,kita wajib beri.Disini bagaikan Allah nak menunjuk teladan bahawa kita kena berkongsi rezeki.Maka disarankan dlm quran supaya kita bersedekah jariah sebagai amalan sunat.

Jadi rezeki yang kita perolehi ada bahagian yang tidak tetap untuk menjadi rezeki orang melalui sedekah jariah sebagai tukaran kepada ganjaran disisi Allah.Galakan bersedekah ini Allah tunjukkan sebagai contoh dengan bandingan jika kita memangkas pokok,ia akan bertunas lebih banyak cabangnya,jika biji benih ditabur,ia akan tumbuh dan menghasilkan lebih banyak buah dari benih tadi,maka jika rezeki kita dikongsi dlm sedekah jariah,janji Allah ia akan tambahkan lagi rezeki,kerana Allah menjadikan kita sebagai saluran orang lain mendapat rezeki.

Percaya Rezeki Tuhan

Jadi amat bertuah orang yang bersedekah kerana ia mendapat ganjaran pahala dan bila Allah menambah rezekinya,menjadikan dia saluran untuk orang lain dapat rezeki,ganjaran pahalanya berterusan.Jadi,berilah sedekah jariah,moga Allah menyalurkan rezekiNya kepada orang lain,menerusi kita,tetapi jika kita peroleji reseki dan menggenggam rapat,mungkin Allah tidak lagi menyalurkan rezeki orang menerusi kira.

Bila kita membeli,kita juga seperti jalan untuk Allah salurkan rezeki kepada peniaga,sebab itu bila membeli sebaiknya pilihlah yang seagama,jangan terlalu berkira tentang qualiti dan quantiti kerana ada nilai lain yang lebih baik iaitu kita secara tidak langsung membantu dan menyampaikan rezeki kepada peniaga itu.Sebab itu Islam menjadikan jual beli juga sebagai ibadat dengan akad serta persetujuan.Ambillah ingatan tentang hal ini bila membeli,kita bagaikan jalan Allah memberi rezeki kepada peniaga.

Jika kita mengupah orang membuat kerja, secara tidak langsung seperti rezeki orang dlm rezeki kita.Bayarlah secara sepatutnya,jangan terlalu berkira,jangan menangguh upah kerana jika ditangguh ibarat kita menangguh rezekinya.Nabi bersabda,lunaskan upahnya sebelum kering peluhnya,membayangkan suruhan disegera bayar upah.Jadi bila menguoah orang bekerja,ingatlah dlm rezeki kita ada rezeki orang,bersyukurlah kerana Allah memilih kita untuk menyalurkan rezeki kepada orang lain.

Jika anda peniaga atau usahawan yang ada pekerja,ingatlah dlm rezeki kita ada rezeki pekerja yang kita bayar gaji.Tunaikanlah secara beramanah,berpatutan,kerana hakikatnya Allah menyalur rezeki pekerja kita menerusi kita sebagai majikan.Kita sebenarnya ibarat ‘menumpang’ rezeki pekerja yang Allah turun menerusi kita,maka ambillah yang patut dan berkongsilah dengan pekerja dengan memberi gaji yang baik dan bonus bila untung bertambah,moga Allah tambah lagi rezeki kerana kita amanah,kita tidak mengaut semua untung kepada diri kita. Majikan dan pekerja sepatutnya berganding mengait rezeki dari Allah dan berkongsilah.

Jika kita seorang ketua keluarga, ingatlah rezeki yang kita perokehi bukan rezeki kita seorang terapi juga rezeki anak isteri yang Allah turunkan menerusi kita. Maka sewajarnya dikongsi, bukan dipelahap sendiri. Kita bergaya dengan kereta,pakaian hebat,makan sedap-sedap, tetapi anak isteri lebih kurang sahaja. Lebih teruk bapa yang berbelanja rezeki keluarga dengan yang haram seperti merokok, kerana setiap sen dari kocek seorang bapa, ada bahagian rezeki anak isteri. Hakikatnya bukan duit abah tapi duit kita sekeluarga yang Allah turunkan dalam bentuk hasil usaha abah.

Allah wajibkan disucikan pendapatan dengan berzakat,sebagai teladan,marilah kita sucikan rezeki ddngan bersedekah jariah.Marilah kita menginsafi dalam rezeki kita,ada rezeki orang.Tunaikanlah dengan sebaiknya dan penuh amanah. Wallahu a’lam – abdghaniharon

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*