Connect with us

Islamik

Tahukah Anda Bahawa Memberi Nasihat Secara Terbuka Itu Sebenarnya Mencela?

Published

on

Memberi nasihat adalah satu konsep Al-Quran yang terdapat sekurang-kurangnya 13 kali di tempat yang berbeza di dalam Al-Quran, terutamanya apabila rujukan dibuat pada tujuan mengutuskan nabi dan fungsi nabi-nabi.

Nabi Nuh, Salih, Hud, Shu’aib dan lain-lain, semuanya memaklumkan kepada kaum mereka bahawa sifat misi mereka adalah untuk memberi amaran sepertimana seorang penasihat yang ikhlas.

Nabi Hud berkata kepada kaumnya, seperti yang dinyatakan dalam Al-Quran; “(Tugasku) menyampaikan kepada kamu akan perintah-perintah (yang diutuskan oleh) Tuhanku, dan aku adalah pemberi nasihat yang amanah, bagi kamu.” [Surah Al-A’raaf : ayat 68]

Selain itu, memberi nasihat boleh menjadi alat penting dalam maklum balas yang tulen dan setia. Kita lakukan tindakan kita tanpa keupayaan untuk melihat amalan kita secara objektif seperti yang kita nasihatkan, dan dengan itu Nabi Muhammad S.a.w mengingatkan kita; “Seorang mukmin adalah cermin saudaranya mukmin yang lain.” [HR Abu Daud]

Memberi nasihat yang baik adalah hadiah yang besar. Namun, kita kadang-kadang menghadapi masalah kerana cara kita lakukannya. Tidak semua orang dilahirkan dengan keupayaan untuk memberi nasihat dengan ​​bijaksana atau menawarkan kritikan membina dengan berkesan.

Kebanyakan orang lupa bahawa “point” memberi nasihat adalah untuk membantu orang lain berjaya dan tidak merendahkan atau memperkecilkan nilai atau kebolehan mereka.

Lagipun, memutuskan untuk memberi nasihat secara tidak wajar, terutamanya kepada ahli keluarga yang rapat, boleh menjejaskan hubungan. Keupayaan untuk memberi nasihat dengan cara yang positif dan memberi manfaat adalah satu seni.

Jika anda sedang mempertimbangkan memberikan nasihat, adalah berguna untuk mempertimbangkan tips berikut:

Periksa Motif Anda. Periksa sifat hubungan anda dengan orang yang kepadanya anda sedang mempertimbangkan untuk memberi nasihat. Tanya diri anda sama ada nasihat yang anda cuba untuk berikan benar-benar akan membantu orang lain. Juga, pastikan anda memberi nasihat demi Allah, dan bukannya demi glamor peribadi anda.

Jadilah Sensitif. Bagaimana untuk memulakan pembicaraan tentang suatu subjek. Berhati-hati tentang bila dan di mana anda boleh membawa isu-isu dan pastikan bahawa anda mempunyai masa dan privasi yang mencukupi.

Elakkan Memberi Nasihat dalam Bentuk Celaan. Menurut Imam Al-Ghazali, perbezaan utama antara memberi nasihat dan mencela ialah memberi nasihat adalah secara rahsia dan sopan, sedangkan celaan adalah terbuka dan kurang bijaksana. Dikatakan bahawa Imam Asy-Shafi`i memerhatikan bahawa apabila seorang lelaki membetulkan saudaranya secara rahsia, dia sebenarnya memberikan nasihat, tetapi jika dia membetulkan saudaranya secara terbuka, dia sebenarnya mencemuh dan memperkecilkan beliau.

Al-Fudhayl ibn `Iyad berkata, “Mukmin menutupi dan menasihati [rakan-rakan beriman beliau], sedangkan penjahat mendedahkan dan menghina [yang lain].”

Imam Ibn Rejab al-Hanbali mengulas kata-kata Al-Fudhayl ​​ini berkata, “Adalah dianggap nasihat jika ia dilakukan secara tertutup manakala penghinaan jika ia disiarkan.” Beliau menambah, “[Bagi] orang yang menasihati saudaranya secara peribadi, ia adalah nasihat. [Berkenaan] orang yang menyerunya di hadapan orang ramai, ia adalah semata-mata memarahi!”

Pastikan Privasi. Memberi nasihat dalam Islam tidak harus terlibat dengan mendedahkan atau meneroka privasi dan kelemahan peribadi orang. Diriwayatkan bahawa Nabi S.a.w bersabda, “…sesiapa yang mencari kekurangan orang, Allah akan mencari (kekurangan) mereka..” [HR At-Tirmidzi]

Minta Kebenaran. Nasihat yang tidak diminta adalah punca utama kesedihan di kalangan rakan-rakan dan ahli keluarga. Oleh itu, dengan bertanya sama ada nasihat anda dikehendaki atau tidak, menunjukkan anda menghormati orang lain dan mencegah kebencian.

Mendengar Terlebih Dahulu. Sementara peraturan ini terpakai kepada semua komunikasi yang baik, ia menjadi penting apabila kita ingin memberi nasihat. Isu-isu selalunya lebih kompleks daripada apa yang dapat dilihat. Dengan mendengar dahulu, kita membuka ruang bagi jurucakap untuk menerangkan dengan lebih terperinci keadaan dan untuk kita lebih memahami sepenuhnya. Apakah ‘point’ memberi nasihat jika maklumat hanya dapat separuh?

Di samping itu, apabila kita mendengar terlebih dahulu, ia menjadikan lebih kemungkinan orang lain akan mendengar apa yang akan kita katakan. Seseorang itu perlukan perhubungan dahulu sebelum dibetulkan. Mendengar dengan empati itulah yang mewujudkan perhubungan.

Pertimbangkan Kerangka Fikiran Orang Lain. Ketika pergolakan emosi adalah tidak kondusif untuk memberikan nasihat. Sentiasa biarkan keadaan menjadi positif dahulu. Ini akan membuat orang lain santai dan mengalu-alukan nasihat anda.

Tawarkan Nasihat Tanpa Berkeras. Tawarkan pandangan, pengalaman, dan idea anda seolah-olah ianya salah satu sudut pandangan, dan mempercayai kebijaksanaan dalaman pendengar untuk memutuskan apa yang tepat baginya. Dengan tidak berkeras, anda meningkatkan peluang untuk kata-kata anda dipertimbangkan.

Elakkan Membuat Penghakiman. Elakkan daripada menghakimi; tidak menyerang watak pihak yang lain. Satu nasihat yang dilihat sebagai keras atau menghakimi mungkin menyinggung perasaan orang yang mendengarnya.

Elakkan Mengancam. Jangan membuat ancaman atau menakutkan seseorang dengan mengubah nasihat atau kritikan kepada paksaan tersembunyi. Memperlihatkan apa-apa kuasa (atau kelebihan) tidak mungkin untuk menghasilkan keputusan yang positif.

Jadilah Khusus dan Ringkas. Jika anda telah diminta nasihat anda mengenai masalah tertentu, fokus kepada isu yang anda sedang ditanya dan jangan membuat komen mengenai bidang lain kehidupan orang itu. Juga, cuba untuk membuat nasihat anda pendek dan terus kepada maksud.

Elakkan Dari Memaksa Orang lain untuk Ikut Nasihat Anda. Wajib atas penasihat untuk memberi nasihat ikhlas kepada orang lain, tetapi adalah tidak benar untuk memaksa orang lain untuk mengikut nasihatnya. Ibn Hazm pernah berkata,

“Kita tidak seharusnya memberi nasihat dengan syarat ia mesti diterima. Jika seseorang melampaui ini, dia akan menindas [orang lain], bukannya memberi nasihat, sekali gus mencari ketaatan dan mengawal.”

Beri Nasihat sebagaimana Akta Ibadat, Bukan sebagai Tabiat. Bagi sesetengah orang, memberi nasihat bertukar menjadi corak hidup biasa. Kadang-kadang seseorang memberi nasihat kepada orang lain untuk mengelakkan berurusan dengan masalah sendiri. Satu peraturan penting Sufi menyatakan, “Dia yang leka dengan memberitahu orang lain untuk menjadi baik mungkin mendapati tidak ada masa untuk menjadi baik.”

Merendah Diri. Salah satu cara untuk melakukan ini adalah untuk menjelaskan bahawa anda juga bersedia untuk meminta dan menerima nasihat untuk diri sendiri. Jika anda mampu untuk membuktikan fakta ini untuk orang yang anda beri nasihat, maka orang itu secara automatik akan merasa bahawa anda berada di tahap yang sama dan akan menerima daripada anda apa yang anda perlu katakan.

Amalkan Apa yang Anda Ajarkan. Khalifah `Umar ibn` Abdul `Aziz berkata,” Orang yang memberi nasihat kepada saudaranya dalam hal-hal iman dan prihatin pada dirinya dengan membaiki urusan hidupnya sendiri telah memberikan hadiah yang sangat baik dan memenuhi kewajipan yang dikenakan kepadanya.”

Firman Allah S.w.t maksudnya; “Amat besar kebenciannya di sisi Allah sekiranya kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak lakukannya.” [Surah As-Shaaff : ayat 3]

Pertimbangkan Kesalah-fahaman. Menyedari hakikat bahawa nasihat tidak selalu diterima dengan baik. Memberi nasihat memerlukan banyak kesabaran dan ketaatan. Sekiranya orang yang anda beri nasihat menyerang anda secara lisan atau fizikal , anda tidak harus membalas balik dengan kemudaratan.

Jadilah Baik dan Lembut. Imam Muslim meriwayatkan daripada Aisyah r.a bahawa Nabi S.a.w bersabda, “Sesungguhnya kasih sayang itu tidak akan berada pada sesuatu melainkan ia akan menghiasinya (dengan kebaikan), sebaliknya, jika kasih sayang itu dicabut dari sesuatu, melainkan ia akan membuatnya menjadi buruk.”

Oleh itu, seseorang sepatutnya peramah sambil memberi nasihat. Kaedah tersebut yang dipersetujui antara semua agama dan budaya. Samuel Taylor Coleridge, seorang penyair Inggeris yang terkenal, berkata, “Nasihat adalah seperti salji; lebih lembut ia jatuh, lebih lama ia tinggal di atas, dan lebih mendalam ia tenggelam ke dalam minda.”

Akhir sekali, adalah penting untuk menyatakan bahawa memberi nasihat adalah sifat penting dalam watak seorang Muslim.

Imam An-Nawawi meriwayatkan dalam kitabnya yang terkenal Riyadhus Shalihin bahawa Jarir Ibn `Abdullah berkata, “Saya datang kepada Nabi dan berikrar, “Saya berjanji taat setia saya kepada anda di dalam Islam.” Nabi bersabda, “Dengan syarat bahawa anda berdoa, bersedekah, dan memberikan nasihat.” Jarir berkata, “Saya berikrar dengan sumpah kesetiaan.”

[Oleh Sadullah Khan – On Islam] Melalui Bca-blog.blogspot.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Islamik

12 Tahun Mak Meninggal, Jenazah Mak Masih Elok dan Cukup Sifat

Published

on

12 Tahun Mak Meninggal, Jenazah Mak Masih Elok dan Cukup Sifat

Sesungguhnya m4ti itu pasti dan setiap yang bernyawa pasti merasai m4ti. Namun, bagaimanakah kem4tian kita? Tiada siapa yang tahu. Semuanya bergantung kepada amalan kita di dunia ini sebagai hamba yang Maha Kuasa.

Seorang wanita yang dikenali sebagai Amina Jasmine telah berkongsi sebuah kisah mengenai ibunya yang sarat dengan pengajaran untuk dijadikan pedoman hidup. Kisah mengenai jasad ibunya yang masih terpelihara dan tidak berbau walaupun sudah dikebumikan 12 tahun lalu. Jom kita ikuti perkongsiannya dibawah.

Alhamdulillah selesai pemindahan kubur mak.

12 tahun mak pergi mengadap Illahi. Jenazah mak elok, masih dlm keadaan kiam. Kain kafan mak tak koyak, bantal dan tali masih ada. Susuk badan mak jelas dipandangan mata kami yang menyaksikan tadi. Cukup sifat dan tak berbau. Allahuakhbar, Maha Suci Allah.

Dia wanita yang lembut. Tak suka mengata org lain, tak suka menc3rca orang lain. Mak sangat mudah mengalirkan air mata. Hatinya bak tisu mudah terkoyak. Setiap c3rca orang mak balas dengan senyuman dan air mata. Dengan suami mak bersabar.

Dan siapa sangka dalam kepadatan Tanah Perkuburan Bukit Alip, mak dapat dikebumikan sebelah ku bur arwah ayah. Maha Suci Allah.

Setelah 12 tahun mak pergi, Allah beri aku ‘sesuatu’, tentang hidup ni, hati ini dan keinsafan ini. Cari redha Allah.

Tali kain kafan mak setelah 12 tahun. Masih elok tak reput berada disisi m4yat.

Mayat Tidak Hancur Tanda Allah Redha?

Tidak kurang kisah penyebaran peristiwa ajaib seperti mayat seseorang yang telah meninggal dunia dikalangan masyarakat kita. Kisahnya bermacam versi, kebanyakkan adalah kisah setelah lama kematian seseorang itu lalu kuburnya digali semula didapati mayatnya tidak reput dan tidak hancur malah seakan-akan baru sahaja ditanam. Fenomena ini dikenali sebagai incorruptible body. Lalu hasil dari kejadian sebegitu, ramai orang menyandarkan peristiwa itu adalah petanda Allah menjaga jasad tersebut. Lalu mereka akan mengaitkan bahawa individu ini dahulunya adalah seorang huffaz yang menghafal al Quran, orang soleh, atau orang yang baik-baik dan sebagainya.

Peristiwa mayat tidak reput ini tidak dinafikan sememangnya berlaku. Malah di dalam sebuah hadis nabi Muhammad SAW menyebut:

اَفْضَلُ اَيَّامِكُمُ الْجُمْعَةُ فِيْهِ خُلِقَ آدَمُ وَ فِيْهِ قُبِضَ وَ فِيْهِ النَّفْخَةُ وَ فِيْهِ الصَّعْقَةُ فَاكْثِرُوا عَلَيَّ مِنَ الصَّلاَةِ فَإِنَّ صَلاَتَكُمْ مَعْرُوضَةٌ عَلَيَّ قَالُوا وَ كَيْفَ تُعْرَضُ صَلاَتُناَ عَلَيْكَ وَ قَدْ اَرمَتَّ يَقُولُونَ بَلِيْتَ فَقَالَ اِنَّ اللهَ حَرَّمَ عَلَى الْأَرْضِ اَنْ تَأْكُلَ اَجْسَادَ الْأَنْبِيَاءِ

“Hari yang paling utama adalah hari Jumaat. Pada hari itu Adam diciptakan, pada hari itu dia meninggal, pada hari itu sangkakala ditiup dan pada hari itu terjadi kiamat, maka perbanyaklah kalian berselawat kepadaku di hari itu, kerana selawat kalian akan diperlihatkan kepadaku”). Para sahabat bertanya, “Bagaimana selawat kami diperlihatkan kepadamu padahal kamu telah menjadi debu?” Baginda menjawab, “Sesungguhnya Allah ta’ala telah mengharamkan bumi dari memakan jasad para Nabi.”

Hadis di atas diriwayatkan oleh Said bin Manshur, Ibnu Abu Syaibah, Ahmad dalam Musnad-nya, Ibnu ‘Ashim dalam bab berselawat, Abu Daud, al-Nasa’i dan Ibnu Maajah dalam kitab sunan mereka, al-Thabrani dalam kitab Mu’jam-nya, Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hibban dan al-Hakim dalam kitab Shahih mereka, dan al-Baihaqi dalam Hayat al-Anbiya’ dan Syu’ab al-Iman dan karangannya yang lain.

Perlu diketahui hadis, “Sesungguhnya Allah ta’ala telah mengharamkan bumi dari memakan jasad para Nabi.”, telah datang dari jalan yang banyak yang dikumpulkan oleh al-Hafiz al-Mundziri dalam bahagian khusus dan dia berkata dalam al-Targhib wal Tarhib, “Hadits tersebut diriwayatkan oleh Ibnu Maajah dengan sanad yang jayyid (sangat bagus) dan diriwayatkan oleh Ahmad, Abu Daud, Ibnu Hibban dalam kitab shahihnya dan al-Hakim, dan dia juga menshahihkan hadits tersebut.”

Dalil hadis hanya mengkhususkan bahawa jasad para nabi sahaja dijaga dan tidak dimakan oleh tanah. Sememangnya jasad para nabi akan dijaga berdasarkan hadis ini, dan hadis ini tidaklah mengkhususkan bahawa kesemua jasad yang tidak dimakan tanah itu kesemuanya adalah jasad para nabi kerana terdapat juga jasad-jasad yang lain turut tidak dimakan oleh tanah. Ini kerana dalam konteks hadis ini tidak juga memberi isyarat bahawa perkara itu tidak berlaku kepada orang lain. Malah ia juga berlaku kepada orang yang Allah murkai.
Malah fenomena ini juga berlaku kepada mana-mana manusia di dunia ini. Jika dilihat di negara-negara lain juga terdapat kejadian seperti ini. Tetapi untuk menyandarkan peristiwa ini semata-mata sebagai penanda aras mayat itu diredhai oleh Allah adalah suatu yang perlu berhati-hati.

Sedangkan hal tersebut juga terjadi kepada orang jahat yang dilaknat oleh Allah sepertimana Firaun, firman Allah yang bermaksud:

“Maka pada hari ini Kami selamatkan badanmu supaya kamu dapat menjadi pelajaran bagi orang-orang yang datang sesudahmu dan sesungguhnya kebanyakan dari manusia lengah dari tanda-tanda kekuasaan Kami.” (Yunus: 92)

Jika ingin dikatakan jasad yang ditanam tidak reput dan rosak dimamah tanah itu adalah petanda aras adalah kebenaran kepada agama, maka bagaimana pula dengan jasad firaun juga yang dipelihara oleh Allah sehingga kekal pada hari ini? Begitu juga dengan peninggalan mayat-mayat di Pompeii yang diselaputi dengan letusan gunung berapi yang masih tersisa sehingga hari ini, adakah peninggalan itu menjadi tanda aras Allah meredhai mereka?

Begitu juga hal ini menjadi modal yang dijaja oleh penganut Kristian di Barat terutama denominasi Katolik. Mereka memiliki banyak koleksi mayat dari kalangan paderi (saint) yang tidak reput malah diletakkan di dalam bekas kaca untuk ditonjolkan kepada orang ramai bahawa paderi itu merupakan orang baik dan mayatnya itu dirahmati oleh Tuhan. Antaranya adalah St. Luigi Orione, St. John Neumann, St. Pio da Pietrelcina, St. Bernadette Soubirous dan banyak lagi.

Malah terdapat ramai tokoh agama yang saling mengejar peristiwa seperti ini untuk dijadikan sebagai penanda aras bagi kebenaran dan keredhaan Tuhan berpihak kepada mereka.

Kita tidak menafikan kuasa Allah dalam menguruskan alam ini. Apa yang mahu dibawa dalam perbicangan ini adalah perlunya mengubah cara berfikir dengan menyandarkan sesuatu perkara itu dengan aras ‘kebenaran’ dan ‘keredhaan’ Allah. Sedangkan kejadian Allah menjaga mayat seseorang dengan petanda Allah meredhainya itu tidak disebut khusus di dalam nas kecuali mengenai jasad para nabi sahaja.

Akan tetapi, masyarakat kita menyebar peristiwa itu seakan agama yang bercakap soal ukuran aqidah keimanan itu. Oleh itu membina pemikiran yang bebas dari sangkaan dan sikap rasa-rasa dalam beragama bukanlah sesuatu yang mudah untuk melawan arus masyarakat yang sedia terjinak dengan perkara-perkara ajaib ini. Terutama untuk membezakan diantara perkara itu berlaku bukan sebagai petanda aras kebenaran semata-mata. Perkara ini perlu diperhalusi dan jangan dirangkul pukal sekali bahawa ia adalah dalil semata-mata untuk kita.
Oleh itu untuk kembali berdiri dengan aqidah yang dibawa oleh al Quran dan Hadis adalah penting untuk membina pemikiran yang berhati-hati terhadap perkara yang melibatkan dengan sentimen keimanan.

Sumber : Amina Jasmine

Continue Reading

Islamik

Rezeki Datang Mencurah-Curah Bila Kita Amalkan Menyuap Isteri & Anak Makan

Published

on

Rezeki Datang Mencurah-Curah Bila Kita Amalkan Menyuap Isteri & Anak Makan

Semasa pergi ke hospital semalam, datang seorang lelaki yang baik mengajak saya duduk berbual kerana dia ada masalah. Dia bercerita yang kehidupan keluarganya sangat sempit dan tidak tenteram. Asyik bergaduh saja dan rasa sakit jiwa.

“Saya dah usaha macam-macam cara dah. Tak tahu nak buat macam mana dah,” katanya.

“Abang makan, ada suapkan makanan dalam mulut isteri tak?” saya tanya.

“Tak pernah ustaz,” jawabnya.

“Abang pernah menyuap makanan ke dalam mulut anak-anak tak?” soalan saya kemudian dijawab dengan jawapan yang sama.

“Orang dulu-dulu tak adalah kaya sangat tetapi kehidupan keluarga penuh dengan kasih sayang, rezeki pun cukup saja, rasa tenang dan berkat. Sebab janji Allah dengan menghargai keluarga, rezeki bertambah.

Sekarang? Dah banyak keluarga yang tak makan sekali apatah lagi suami menyuap isteri dan anak-anak. Ada yang masih makan bersama tetapi sambil makan, tangan sibuk melayan handphone, mata sibuk melayan tv. Ya Allah.

“Bila isteri makan dari tangan kita, terasa bahagia sangat. Bila kita menyuap isteri makanan kerana cinta, kerana Allah walaupun cuma beberapa suap, terasa nikmatnya. Buat pula tergigit jari sikit. Hehe! Sunnah berjemaah.
Juga makan satu bekas yang sama. Sekarang satu dulang rumah saya, kami makan berlima. Kadang-kadang anak pula berebut nak menyuap makanan ke mulut mak dan ayahnya sekali sekala.

“Cuba abang amalkan menyuap isteri dan anak-anak. Orang yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi. Kasihilah keluarga, lihatlah bagaimana rezeki datang mencurah-curah,” jelas saya padanya.

“Baiklah ustaz. Saya nampak itulah jalan yang saya tidak pernah fikir. Rezeki datang bila kita berkasih sayang dan menghargai keluarga,” katanya.

Bila isteri suapkan saya, terasa best sangat nikmat. Ya Allah, inilah nikmat dunia ini. Ya Allah, berilah kami terus dapat menikmatinya dan bersama dalam syurga.

Oleh: Ustaz Ebit Lew

Continue Reading

Islamik

6 Jenis Penat Yang Meletihkan Tapi Tinggi Pahalanya Di Sisi Allah. No 3 Yang Paling Besar Ganjarannya

Published

on

6 Jenis Penat Yang Meletihkan Tapi Tinggi Pahalanya Di Sisi Allah. No 3 Yang Paling Besar Ganjarannya

Ada orang penat kerana kerja seharian, ada yang penat belajar, bahkan ada yang penat kerana tengah sarat mengandung. Dan macam-macam lagi jenis kepenatan yang dirasai oleh kita. Lain orang pasti lain pengalamannya dan ujian yang perlu ditempuh.

Namun, jika apa yang anda lakukan itu adalah kerana diri sendiri, agama dan juga untuk Allah, pasti akan ada ganjaran yang Allah berikan. Sedarkah anda, setiap kepenatan dan peluh yang dilalui itu ada jenisnya yang disukai Allah? Ada diceritakan melalui beberapa dalil mengenai jenis kepenatan yang disukai Allah, antaranya;

1. Penat Dalam Mengajak Kepada Kebaikan

Dalam kita menegur atau berdakwah ke arah kebaikan, tidak semua orang suka kepadanya. Ada yang akan mengambil masa yang lama untuk menerimanya dan ada juga yang langsung tidak mengendahkan apa yang kita sampaikan.

Jangan berputus asa! Yang paling penting ialah kita sendiri yang perlu sentiasa sabar dan terus berdakwah ke arah kebaikan. Walau kita penat kerana apa yang dilakukan itu kadang-kadang sehingga boleh menimbulkan kecaman, namun percayalah setiap usaha yang dilakukan amatlah disukai Allah.

Mafhum: “Dan tidak ada yang lebih baik perkataannya daripada orang yang menyeru kepada (mengesakan dan mematuhi perintah) Allah, serta ia sendiri mengerjakan amal yang soleh.” (Surah Fussilat, 41:33)

2. Penat Dalam Beribadah

Hati manusia itu sentiasa berbolak-balik. Ada masa-masanya mungkin perasaan suka akan beribadat itu boleh diganti dengan perasaan yang lesu dan lemau. Apabila berada dalam situasi ini, salah satu sebabnya adalah kerana penat. Penat dalam beribadah ialah penat yang disukai Allah. Kerana kita telah meletakkan tenaga kita kepadaNya.

Jangan risau. Perasaan itu boleh sembuh jika kita tidak memaksa. Cuba untuk berehat dan cari balik motivasi untuk beribadah.

Mafhum: “Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami (yang menjadikan mereka bergembira serta beroleh keredaan).” (Surah Al-Ankabut, 29:69)

3. Penat Mengandung, Melahirkan Dan Menyusukan

Wanita yang mengandung, melahirkan dan menyusu anaknya akan mengalami kepenatan dan kesakitan yang hanya dilalui oleh mereka. Betapa hebatnya wanita sehingga Allah memberi kekuatan kepada mereka sedemikian rupa.

Kepenatan yang dialaminya itu merupakan salah satu perkara yang disukai Allah kerana ia adalah pengorbanan yang luar biasa yang dilakukan untuk melahirkan khalifah di muka bumi. Hatta, ibu bapa yang penat membesar dan mendidik anak juga akan diberi ganjaran pahala yang tidak ternilai.

Mafhum: “Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusuinya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun.” (Surah Luqman, 31:14)

4. Penat Dalam Mencari Nafkah

Mencari nafkah dan rezeki itu adalah perkara yang dituntut bahkan ia adalah keperluan untuk meneruskan kelangsungan hidup. Sama ada yang bekerja dari awal pagi sehingga lewat malam atau yang bekerja secara shift, semuanya pasti ada kepenatan sendiri yang perlu dilalui.

Namun, percayalah jika ia adalah rezeki dan nafkah yang halal, maka ia adalah sesuatu yang disukai Allah.

Mafhum: “Kemudian, setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing) dan carilah apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan), supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat).” (Surah Al-Jumu’a, 62:10)

5. Penat Dalam Menuntut Ilmu

Apabila kita lihat cabaran-cabaran yang dilalui mahasiswa hari ini, ujiannya adalah pelbagai. Ditambah pula dengan episod COVID-19 yang perlu dilalui. Ada yang berjaga malam untuk menyiapkan tugasan, ada yang perlu menghabiskan wang untuk keperluan pelajaran dan sebagainya.

Itu semua adalah asam garam dalam belajar. Kepenatan ini, jika ia membuahkan hasil suatu hari kelak pastinya akan membuatkan anda mampu mengukir senyum lebar dan merasa berbaloi dengan kesusahan yang dialami itu.

Mafhum: “Hendaklah kamu menjadi orang-orang Rabbaniyyin (yang hanya menyembah Allah dengan ilmu dan amal yang sempurna), kerana kamu sentiasa mengajarkan isi kitab Allah itu dan kerana kamu sentiasa mempelajarinya.” (Surah Ali-Imran, 3:79)

6. Penat Dalam Urusan Keluarga

Menggalas tanggungjawab sebagai ibu bapa mahupun kakak atau abang merupakan salah satu amanah yang perlu dijalankan dengan baik. Tidak semestinya tugas menjaga keluarga itu jatuh di atas bahu orang tua sahaja, namun juga kepada anak-anak.

Setiap keluarga itu pasti mempunyai ombak dan badai yang perlu diharungi. Bukan hari-harinya disinari pelangi. Justeru, walau penat menjengah, jangan pernah berputus asa dengan ujian itu.

Mafhum: “Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala).” (Surah At-Tahrim, 66:6)

Continue Reading

Trending