Tarik Perhatian Orang Ramai, CEO Cilik Berusia 11 Tahun Hasilkan Coklat Nekad Bantu Orang Lain

Siapa sangka, baru menjengah usia 11 tahun sudah menjadi ketua pegawai eksekutif sebuah kilang coklat. Lebih mengagumkan, anak kecil ini memasang niat untuk membantu golongan yang  memerlukan. Menerusi laporan Juice, kanak-kanak lelaki yang dikenali sebagai Armand Idrizam itu terdetik untuk membuat sumbangan setelah melihat orang ramai yang beratur di luar masjid bagi menunggu bantuan bekalan makanan. Walaupun masih muda, Armand kelihatan sangat matang dan bijak berbanding usianya.

Photo of White Beach in Boracay, Philippines

Keluarga Armand mempunyai sebuah kilang coklat mini terletak di bandar Kinarut, Sabah yang beroperasi sejak Ogos tahun lalu. Hasil daripada sokogan orang ramai, mereka berjaya mengembangkan perniagaan kepada sebuah kilang mini di sebuah lot komersial.

Pelbagai produk telah dihasilkan oleh Koko Loko antaranya ialah kacang mentega, coklat berperisa, granola koko, coklat untuk kek dan minuman, brownies dan juga aneka jenis kek. Sumbangan yang diberikan adalah Share & Care Box yang berharga RM220 mengandungi  pelbagai cokelat dan daripada hasil jualannya akan disumbangkan 10 peratus kepada bank makanan di Masjid Kinarut yang terletak bersebelahan kilang mini Koko Loko.

Tambahnya, jualan tersebut diadakan sepanjang Julai sempena Hari Coklat Sedunia yang jatuh pada 7 Julai setiap tahun. Disamping itu, Armand juga menganjurkan program di mana kanak-kanak yang tidak mampu untuk membeli makanan ringan seperti coklat boleh melakukan pertukaran dengan barangan kitar semula untuk mendapatkan coklat percuma.

Armand yang bercita-cita untuk memperluas perniagaannya itu juga berkata bahawa dia berminat untuk mengadakan bengkel untuk kanak-kanak seusianya setelah keadaan pandemik kembali pulih. Menurut ibunya Nina Othman, anak lelakinya itu  mula berniaga sejak berusia enam tahun lagi. Dia memulakan langkah awal dengan menjual sosej.

Bercakap mengenai idea kilang coklat pula, ibunya memaklumkan ianya bermula ketika dia menjalankan program latihan pemerkasaan luar bandar di sebuah kampung dan pada waktu itulah Armand tertarik untuk menghasilkan sesuatu dengan koko. Ujarnya lagi, walaupun anak sulungnya itu mempunyai kesungguhan yang amat mendalam dalam bidang keusahawanan, dia turut meminati permainan video.

kredit buzzkini

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*