Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Al-Fadhil Ustaz Sharhan Shafie Berkongsi Amalan Doa Merawat Resdung

Cara rawatan resdung cuba amalkan. Al-Fadhil Ustaz Sharhan Shafie memberi doa ini untuk rawatan penyakit resdung. Cukup mudah mengamalkannya.

Cara-caranya:-

#1. Al-Fatihah 1x.

#2. Ayatul Kursi 1x.

#3. Surah Fushshilat, Ayat 44. Firman Allah SWT :

وَلَوْ جَعَلْنَاهُ قُرْآنًا أَعْجَمِيًّا لَقَالُوا لَوْلَا فُصِّلَتْ آيَاتُهُ أَأَعْجَمِيٌّ وَعَرَبِيٌّ قُلْ هُوَ لِلَّذِينَ آمَنُوا هُدًى وَشِفَاءٌ وَالَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ فِي آذَانِهِمْ وَقْرٌ وَهُوَ عَلَيْهِمْ عَمًى أُولَئِكَ يُنَادَوْنَ مِنْ مَكَانٍ بَعِيدٍ (44)

Maksudnya, “Dan kalaulah Al-Quran itu Kami jadikan (bacaan) dalam bahasa asing, tentulah mereka akan berkata: Mengapa tidak dijelaskan ayat-ayatnya (dalam bahasa yang kami fahami)? Patutkah Kitab itu berbahasa asing sedang Rasul yang membawanya berbangsa Arab? Katakanlah (wahai Muhammad): Al-Quran itu, menjadi (cahaya) petunjuk serta penawar bagi orang-orang yang beriman dan sebaliknya orang-orang yang tidak beriman, (Al-Quran itu) menjadi sebagai satu penyakit yang menyumbat telinga mereka (bukan penawar) dan ia juga merupakan gelap-gelita yang menimpa (pandangan) mereka (bukan cahaya yang menerangi). Mereka itu (dengan perbuatan melarikan diri dari ajaran Al-Quran, tidak ubahnya seperti) orang-orang yang diseru dari tempat yang jauh (masakan mereka dapat mendengar dengan betul atau melihat dengan nyata).”

#4. Air Dari Kolah Masjid.(air dari kolah yang terbuka yang airnya jatuh kembali kedalamnya semasa mengambil wuduk bukan dari air paip masjid).

Dibasuh muka dan disedut air masuk ke dalam lubang hidung selepas membaca ayat-ayat diatas..

Bila resdung belum terlalu parah, maka Anda boleh cuba kaedah rawatan resdung tradisional yang cukup berkesan untuk menangani penyakit ini. Namun bila resdung yang dialami sudah parah, maka disaranakan agar menjumpai dan berkeluh pada doktor pakar telinga, hidung, dan tekak (THT). Doktor akan menggunakan CT scan untuk mencari punca utama dari resdung yang terjadi.

Merawat dengan ubat resdung mungkin tidak begitu perlu sebab sekitar 60% penghidap resdung yang menderita akibat virus akan hilang dengan sendirinya. Waktu yang diperlukan agar resdung pulih sepenuhnya ialah memakan tempoh dua hingga tiga minggu.

Bila anda mengalami resdung ringan, bukan kronik, maka ubat-ubatan penahan rasa sakit dan penghadaman boleh membantu mengurangkan gejala yang ada.

1. Hidrasi

Minum banyak air mineral tanpa diberi gula. Cecair ini akan bekerja membantu mendorong lendir keluar dengan cara mengencerkannya. Elakkan minum alkohol, kafein, minuman, manis, dan jangan merokok. Semua zat pada minuman itu boleh menyebabkan lendir menebal dan menyumbat pada saluran pernafasan sehingga mencetuskan keradangan lebih teruk.

2. Sedut Wap Air Hangat

Petua hilangkan resdung pertama ialah dengan menghirup wap air hangat.
Pertama, rebus air sebanyak satu gayung, lalu campurkan dengan air garam.
Matikan api selepas air bergejolak.

Letakkan kepala anda 30 cm di atas air, lalu hirup wap hangat sembari rileks.
Bila ingin lebih berkesan, Anda boleh menyelubungkan kepala dengan tuala yang menutup wap air panas hingga terkumpul.
Hirup selama 15 minit. Lakukan tiga kali dalam sehari hingga resdung reda.

3. Memampatkan Muka Dengan Air Hangat

Bila tidak kuat dengan menghirup wap, Anda boleh cuba petua kedua iaitu memampatkan bahagian pipi dengan air hangat.
Panaskan air, lalu diamkan hingga hangat.
Celupkan tuala ke dalam air, lalu peras airnya.
Letakkan tuala untuk menutupi wajah Anda.

Cara ini dapat membantu menggalakkan rambut silian agar mengeluarkan lendir yang terkumpul di bahagian bawah mata dan kawasan sekitaran hidung.

4. Lidah Buaya

Mungkin sepanjang ini kita hanya tahu khasiat lidah buaya untuk merawat rambut. Namun faktanya, lidah buaya boleh dipakai untuk mengubati resdung sebab mengandungi sifat antiseptik.

Cara pakainya adalah dengan menitiskan lendir atau gel lidah buaya pada hidung. Agar lebih berkesan, minumlah rebusan lidah buaya secara teratur.

5. Limau Nipis dan Daun Pandan

Petua hilangkan resdung tradisional selanjutnya ialah memakai campuran limau nipis dan daun pandan.

Siapkan 8 buah limau nipis dan 10 helai daun pandan.
Hiris halus-halus daun pandan.
Peras buah limau hingga menghasilkan air limau yang banyak, saring air untuk memisahkan bijinya.

Campurkan air perasan limau denga daun pandan.
Ramas daun pandan beberapa minit sehingga air berubah menjadi kehijauan.
Tapiskan sampai tertinggal air saja.
Basuh atau cuci muka terlebih dahulu.
Basuhkan air tadi ke wajah Anda, elakkan terkena mata atau bibir.
Tunggu wajah kering lalu sapukan lagi.
Lakukan setiap 3 jam untuk hasil yang lebih baik.
Selepas berakhir, cuci wajah Anda dengan air biasa.

Cara ini tidak sesuai untuk kanak-kanak. Anda harus tahan sebab berkesan pedih yang maksimum namun terkawal. Juga ada kesan berbeza pada setiap individu dan keadaan resdung anda. Bila tidak berani cuba petua ini, maka sila rujuk pakar terlebih dahulu.

6. Kunyit atau Halia

Kedua rempah ini biasa dijumpai di India dan beberapa negara di Timur Tengah. Pada kunyit terkandung sifat anti-inflamasi semulajadi dan antioksidan.

Apabila digabungkan dengan halia yang dibancuh bersama teh, maka minuman hangat ini dapat membantu mencairkan mukus pada hidung serta membantu mengurangkan tekanan di kawasan wajah akibat sinus. Kesan positif lain dari halia adalah menenangkan perut.

7. Cuka Epal dan Madu

Petua menghilangkan resdung semulajadi selanjutnya adalah memakai cuka epal dan madu. Ambil tiga sudu makan cuka epal, masukkan ke secawan air panas atau teh. Tambah limau dan madu secukupnya, lalu minum tiga kali sehari.

8. Neti Pot

Neti Pot mirip dengan teko kecil yang biasa dipakai untuk minum teh. Yang berbeza adalah pada hujung corongnya berukuran lebih kecil lubangnya, sebab neti pot memang dibuat khusus untuk mengubati masalah pada hidung seperti sinus. Biasanya menggunakan larutan garam. Siapkan neti pot. Ambil dua gelas air hangat, lalu masukkan satu sudu teh garam, aduk. Campuran air garam anda masukkan ke dalam neti pot. Letakkan hujung muncung neti pot pada satu lubang hidung.

Sebaiknya anda minta dipandu oleh orang yang sudah pernah pakai neti pot, sebab cukup berisiko.

Bersegeralah untuk menemui doktor bila dalam satu minggu tidak ada perubahan pada tanda-tanda sinus yang Anda terima, bahkan bila bertambah teruk semakin hari. Dalam kes semacam ini, umumnya doktor akan menetapkan antibiotik dan steroid semburan atau titisan pada pesakit

Untuk kes resdung yang lebih teruk, ada kemungkinan pesakit dikehendaki menjalani pembedahan untuk meningkatkan fungsi sinus dan juga fungsi drainase-nya.

Petua hilangkan resdung tradisional tadi boleh Anda cuba salah satunya. Mintalah pendapat dari orang yang pernah menderita, mungkin anda mendapat maklumat terbaik.

Jangan abaikan masalah resdung, sebab ada komplikasi pada resdung akut seperti asma berulang, terjadinya resdung kronik atau jangka panjang, jangkitan akan merebak ke dinding otak yang akan menyebabkan meningitis, merosakkan organ penglihatan, serta menyebabkan berlaku jangkitan teling

Sumber : http://tanyalahustaz58.blogspot.my

Add Comment