Connect with us

Islamik

Apakah Hukum Mencium Tangan Dalam Islam? Mesti Baca dan Share!

Published

on

Mencium tangan adalah salah satu kebudayaan. Sering kali kita melihat seorang anak mencium tangan ibu bapa, datuk nenek, adik beradik atau guru. Juga tradisi isteri yang mencium tangan suaminya pada masa perjalanan atau selesai berdoa bersama dalam jemaah.

Mencium tangan adalah satu bentuk tindakan yang mencerminkan kesopanan, penghormatan, kekaguman, serta kesetiaan atau ketaatan.
Kemudian bagaimana undang-undang mencium tangan dalam Islam? Sudah tentu ada syariat untuk mengatur kebiasaan ini agar tidak menjadi urusan yang tidak menentu orang lain, mengikuti undang-undang mencium tangan dalam Islam sesuai dengan firman Allah dalam Al-Qur’an dan dari riwayat berbagai hadis, lihat penjelasan penuh.

Kebudayaan Mencium Tangan Rasulullah

Hadits hadis berikut menceritakan kisah para sahabat Rasulullah dan para pelopor yang mencium tangannya,

“Dari Jabir Radhiallahu anhu bahawa Umar bergegas ke Nabi dan mencium tangannya”. (HR Ahmad).
” Dari Sofwan bin Assal bahawa ada orang Yahudi yang meminta Rasulullah saw sebuah ayat, setelah dihadapkan oleh Rasulullah, mereka mencium tangan dan kaki Rasulullah dan berkata, kami bersaksi bahawa anda adalah Nabi”. (HR Tirmidzi ).
“Dari Usamah bin Syarik, kami berjumpa Rasulullah dan kami mencium tangannya”. (HR Ibnul Muqri ).
“Dari Aisha (Istri Nabi) Jika Fatimah datang ke rumah Nabi, dia menyambutnya untuk mencium tangannya, dan jika pulang ke rumah Fatimah mencium tangan Rasulullah”. (Abu Dawud ).
Dari pelbagai hadis di atas dapat dilihat bahwa tradisi mencium tangan telah wujud sejak zaman dahulu dan dibenarkan oleh Nabi sebagai bentuk penghormatan atau kasih sayang.

Mencium Tangan Untuk Orang Yang Dihormati

Rasulullah adalah seorang Nabi yang mulia yang harus dihormati dan dihormati, tetapi mencium tangan bukan sahaja kepada Rasul Allah, tetapi juga kepada ibu bapa, guru, atau orang yang dihormati sebagai suatu bentuk kesopanan dan penghormatan. Ia juga digunakan sejak zaman Nabi, bersama dengan hadith hadith yang menceritakannya:

“Dari Ammar bin Abi Ammar sekali Zaid bin Thabit memberitahu Ibn Abbas, memberikan tanganmu, kemudian menyerahkan Ibn Abbas dan Zaid menciumnya”. (Ibn Saad).
“Dari Musa bin Dawud bahawa saya pernah bersama Sufyan bin Uyainah dan kemudian datang Husayn Al Ju’fi dan digodam oleh Husain oleh Sufyan”. (Taqbilul yad).

Undang-undang Mencium Tangan dalam Islam

Daripada pelbagai hadis di atas, para ulama bersetuju bahawa mencium tangan hukum adalah mubah (may) dalam keadaan tertentu atau bagi sesetengah orang. Islam mengawal undang-undang antara orang-orang yang beragama dengan yang terbaik, bukan hanya orang yang boleh mencium tangan masing-masing, ada Syariat yang mengawalnya seperti berikut:

1. Bukan untuk tujuan duniawi

” Tidak apa-apa untuk mencium tangan seorang imam, tetapi untuk tujuan duniawi ia tidak dibenarkan”. (Kitabul Wara oleh Sufyan At Stauri ). Mencium tangan mesti dilakukan dengan niat baik atau hormat, bukan untuk tujuan duniawi seperti untuk keuntungan atau tidak mementingkan diri sendiri, mengharapkan ganjaran, atau untuk nafsu).

Jika mencium tangan dilakukan dengan niat maka undang-undang tidak dibenarkan kerana semua perniagaan yang bermula dengan niat buruk akan membawa kepada yang buruk juga. Mencium tangan kerana nafsu hanya dibenarkan untuk pasangan suami isteri.

Ini diperkuat dengan hadith berikut ” Bagi mencium tangan kerana keikhlasannya, biasiswa, kemuliaan, atau perkhidmatannya yang berkaitan dengan agama maka hukumnya adalah mandub (pilihan). Tetapi jika untuk pejabat dan yang lain maka sangat dibendi dan hukumnya haram “. (Raudhatu Thalibin).

2. Tidak Perlu Bawah Badan atau Bawa Anda

Mencium tangan dilakukan dengan kedudukan yang baik, tidak perlu bengkok atau tunduk (dalam keadaan ini membungkuk untuk membungkuk lutut seperti ibadah), karena itu patut dihormati dan ditinggikan untuk tunduk kepada Allah SWT saja, bukan kepada sesama manusia. Hadith berikut menggambarkan subjek:

Dari Anas B. Malik “Wahai Rasulullah, adakah ada yang kita boleh tunduk kepada orang lain yang bertemu? Rasulullah menjawab, tidak boleh. Adakah kita dibenarkan memeluk satu sama lain apabila kita bertemu? Rasulullah menjawab, tidak boleh. Memang benar anda perlu berjabat tangan antara satu sama lain “. (Ibnu Majah no 3962 ).
Imam Al Qurthubi “Tidak boleh berjabat tangan dengan busur dan tangan ciuman. Menundukkan badan dengan tujuan merendah diri hanya boleh diarahkan kepada Tuhan “. (Tafsir Al Qurthubi ms 266 ).
Cuddle jika dibenarkan sebagai balasan dari pengembara atau selepas masa yang lama tidak dipenuhi. Tetapi jika kebiasaan itu tidak dibenarkan ( makruh ). ” Bahawa para Sahabat Rasulullah saw ketika mereka bertemu satu sama lain berjabat tangan dan ketika kembali dari safar mereka memeluk satu sama lain”. (Majma ‘Az Zwa’id ms 75) .
3. Tidak Membuat Kebanggaan

Mencium tangan tidak boleh dijadikan kebiasaan, misalnya seorang guru menjadi sering menghulurkan tangannya untuk dicium atau agar disalami oleh muridnya sebab pada zaman Rasulullah, para sahabat juga jarang mencium tangan beliau kecuali pada saat saat tertentu seperti dalam majlis atau selepas mengaji dan mentafsirkan ayat Al Qur ‘ a.

Tabiat menghulurkan tangan untuk dicium dapat menyebabkan seseorang merasa dirinya hebat dan saleh yang mudah timbul penyakit hati dalam bentuk kebanggaan dalam Islam . kita tahu bahawa dalam pemilikan orang yang sombong adalah Allah Yang Maha Kuasa seperti dalam firman-Nya, “Allah tidak suka orang-orang yang angkuh.” (Surah An Nahl: 23).

4. Disyorkan untuk Isteri Suami

Undang-undang mencium tangan oleh isteri kepada suami berbeza, selain wujud kasih sayang dan penghormatan, isteri yang mencium tangan suami juga mendapatkan pahala besar dari Allah sebab termasuk wujud ibadah sebagai
ciri ciri isteri solehah .

Pasangan suami isteri yang mencium tangan satu sama lain dibenarkan apapun niat baiknya walaupun dilakukan dengan niat merayu atau untuk menimbulkan syahwat, tidak ada undang-undang yang melarang, sebab pasangan suami isteri mempunyai hak sepenuhnya dalam diri satu sama lain.

Dengarkan hadith berikut yang menggambarkannya:

” Tidak apa-apa untuk wanita mencium tangan suaminya dan termasuk syarikat yang baik. Dan dia memberi ganjaran kepada kedua-dua faktor yang mendorongnya berbuat demikian kerana faktor ketaatan dan nafsu, dan hanya Tuhan sahaja yang tahu “. (Fatwa Islam no.28906 ).
” Sekiranya manusia dibenarkan untuk menghancurkan manusia lain, saya akan memerintahkan wanita itu sujud kepada suaminya kerana isteri suami isteri kepada isteri”. (HR Ahmad ).
Daripada hadith ini dapat disimpulkan bahawa pasangan suami isteri yang sah untuk mencium tangan masing-masing kerana dapat memperkuat ikatan cinta dan cinta bersama.

5. Tidak cukup dengan Non Mahram

Mencium tangan untuk orang yang dihormati dibenarkan dalam Islam, tetapi tidak semua itu, ada batasan yang memerintah untuk tidak membawa kepada tindakan-tindakan yang tidak bermoral atau berzina. Lelaki dan wanita yang tidak mempunyai hubungan yang sah tidak perlu melihat, menutup, menyentuh kulit, apalagi mencium tangan.

Ini penting untuk diperhatikan dan diguna pakai kerana bagaimana hampir semua orang Islam lelaki dan wanita tahu ini tetapi masih menyentuh jantina yang bertentangan dengan mengetahui bahawa ia adalah dosa yang tidak disukai oleh Allah.

Contohnya ialah kebiasaan bersalaman pada teman atau rakan perniagaan atau penyelia yang lawan jenis, tidak dibenarkan! Cukup menguncupkan tangan dan tidak perlu bersentuhan kulit, sudah cukup sebagai bentuk kesopanan terhadap orang lain.

Rasulullah sepanjang hidup beliau tidak pernah sama sekali bersentuhan dengan wanita yang bukan mahram nya, simak buktinya dari hadis berikut,

“Saya tidak berjabat tangan dengan wanita”. (HR Malik, Tirmizi dan Nasa’i ).
Dari Aisha (Isteri Rasulullah) “Demi Allah dia (Rasulullah) tidak pernah menyentuh tangan wanita yang bukan mahram”. (HR Muslim no 1866).
Jika peraturan ini dilanggar, mencium tangan yang anda kira satu wujud kesopanan dan mendapat pahala justru sebaliknya, iaitu menjadikan dosa bagi anda. Jangan membiasakan atau menganggap remeh larangan dari Allah dan Rasul nya.

Hikmah Mencium Tangan dalam Islam

“Tidaklah dua orang muslin yang bertemu kemudian saling bersalaman melainkan dosa keduanya akan diampunkan oleh Allah sebelum ia berpisah”. (Musnad Ahmad no 18547) . Hadis di atas menjelaskan bahawa dua orang sabahat yang bertemu kemudian bersalaman akan mendapat ampunan dari dosa hingga mereka berpisah. Hal itu tentu berlaku sesuai syariat yang disebut pada mata sebelumnya, iaitu dengan niat sesuai syariat islam, tidak dengan lawan jenis, dan lain-lain seperti yang telah dijelaskan.

Ini juga berlaku untuk mencium tangan yang dilakukan mengikut undang-undang Islam, kerana mencium tangan secara langsung juga berjabat tangan atau berjabat tangan.

Jadi penjelasan undang-undang mencium tangan dalam Islam, sekarang anda tidak memahami, kepada sesiapa dan bagaimana urusan dibenarkan mencium tangan.

Jika sebelum ini anda terbiasa mencium tangan orang yang bukan mahram contohnya lawan jenis yang belum mahram, hentikan tindakan dosa tersebut mulai sekarang agar niat anda tidak berkesudahan pada amal keburukan. Jadi mudah-mudahan berguna dan boleh digunakan dalam kehidupan seharian. Terima kasih.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Islamik

Ini Sebab Rasulullah Menyuruh Kita Bersihkan Tempat Tidur Sebelum Duduk Atau Baring

Published

on

Ini Sebab Rasulullah Menyuruh Kita Bersihkan Tempat Tidur Sebelum Duduk Atau Baring

Sudahkah kita membiasakan diri mengibaskan tempat tidur dengan kain atau sarung sebelum kita duduk dan tidur di atas katil kita? Tentunya sambil mengucapkan BISMILLAH.

Ternyata ada fakta saintifik di sebaliknya sunnah bersihkan tempat tidur yang tentu sahaja pada kesihatan tubuh kita. Juga apakah ada rahsia lain yang berkaitan dengan alam ghaib mengenai hal ini?

Oleh sebab itu jangan sampai kita meremehkan sunnah bersihkan tempat tidur sebelum tidur ya Dari sahabat Abu Hurairah ra Rasulullah Shallahu ‘alaihi wasallam bersabda

“Apabila salah seorang dari kalian hendak berbaring di tempat tidurnya hendaklah ia kibas-kibas tempat tidurnya itu dengan sarungnya. Kerana dia tidak tahu apa yang terjadi pada tempat tidurnya setelah ia tinggalkan sebelumnya.”

(HR Bukhari Muslim) Hadis lain sebagai tambahan “Bagi orang yang bangun dari tempat tidurnya kemudian kembali lagi maka dianjurkan untuk mengibasinya kembali.” (Sebagaimana hadis riwayat Tirmidzi. 3410)

Sekurang-kurangnya ada dua alasan penting yang menyebabkan kita perlu bersihkan tempat tidur dengan mengibaskan kain sarung ke atas tilam yang akan kita tiduri:

1. Adanya kuman penyakit yang hinggap di tilam, bantal dan selimut yang kita gunakan Bahwa setiap orang tidur di atas tilam pastinya ada sel-sel mati di tubuhnya yang berjatuhan di tempat tidur dan pada saat seseorang itu terjaga dari tidurnya sel-sel tersebut tertinggal di situ.

Ketika orang tersebut kembali tidur tapi tidak terlebih dahulu membersihkan tilam yang akan diduduki kemungkinan besar ada kuman tak terlihat yang memakan sel-sel mati tersebut di atas tilam, selimut dan bantal yang kita gunakan.

Oleh sebab itu sangat penting untuk mengibas atas katil terlebih dahulu untuk memastikan kuman tersebut hilang.

2. Adanya makhluk ghaib yang tidur di atas katil tersebut, yakni jin jahat atau syaitan Tidak ada satu tilam pun yang terbentang di dalam suatu rumah yang tidak ditiduri oleh manusia, kecuali syaitan akan tidur di atas tilam tersebut.

Orang yang beriman kepada yang ghaib pasti menyedari bahawa kita hidup bersama dengan makhluk ciptaan Allah yang lain yang tak terlihat mata kasar. Oleh sebab itu melakukan sunah mengibas-ngibaskan tempat tidur dengan sarung sebelum tidur sambil membaca Bissmillah insyaaAllah mampu menghindarkan kita dari godaan syaitan yang terkutuk. Sunnah yang mudah namun berfadilat besar. Wallaahualam.

Sunnah sebelum tidur kita bersihkan tempat tidur:

Continue Reading

Islamik

Nikahi Seorang Pel4cur, Lelaki Ini Nak Merubahnya Jadi Baik Tapi “Saya Pulang Ke Rumah Dan Terdengar Suara Lelaki Dari Dalam Bilik Saya”

Published

on

Nikahi Seorang Pel4cur, Lelaki Ini Nak Merubahnya Jadi Baik Tapi “Saya Pulang Ke Rumah Dan Terdengar Suara Lelaki Dari Dalam Bilik Saya”

Jakarta: Bagaikan kisah dalam drama televisyen, seorang lelaki di Lumajang, Jawa Timur sanggup menikahi seorang pekerja s*ks.

Lelaki itu mengambil keputusan sedemikian kerana percaya wanita dicintainya itu bakal berubah menjadi individu yang lebih baik.

Namun, impiannya musnah dalam sekelip mata selepas menyaksikan kecurangan isteri di hadapan matanya sendiri.

Tribun News melaporkan semuanya terbongkar selepas lelaki itu menemui isteri dan teman lelaki wanita itu dalam bilik rumah mereka.

Ketika itu, isterinya dalam keadaan tanpa seurat benang. Berang dengan apa yang dilihatnya menyebabkan lelaki terbabit bertindak menghayunkan sabit yang ada bersamanya ke arah teman lelaki isterinya.

“Selesai menebas rumput, saya pulang ke rumah dan terdengar suara lelaki dari dalam bilik saya.

“Saya masuk ke bilik untuk memeriksa dan menemui isteri bersama lelaki lain tanpa berpakaian.

“Tanpa berfikir panjang, saya terus hayunkan sabit kepada lelaki terbabit hingga terkena kepalanya ,” kata lelaki itu.

Susulan kejadian, dia cuba melarikan diri, tetapi gagal apabila ditahan polis. Jurucakap Polis Lumajang, Masykur berkata, insiden itu menyebabkan mangsa cedera pada bahagian kepala dan tangan.

Keadaannya stabil dan dia dirawat di Hospital Bhayangkara.

“Siasatan awal mendapati suspek bertindak mengikut emosi dan dia ditahan untuk siasatan lanjut,” katanya.

Beliau berkata, lelaki itu akan didakwa dan berdepan hukuman penjara maksimum lima tahun kerana menyebabkan kecederaan terhadap mangsa.

Dalam pada itu, Ketua Polis Kunit, Hariyono mengesahkan bahawa isteri suspek adalah bekas pekerja s*ks.

Continue Reading

Islamik

“Eh, Ikut Neelofa Ke, Baguslah”Pakai Tudung Labuh, Ifa Raziah Nafi Sudah Berhijab

Published

on

“Eh, Ikut Neelofa Ke, Baguslah”Pakai Tudung Labuh, Ifa Raziah Nafi Sudah Berhijab

Selebriti versatil, Ifa Raziah berkongsi foto memakai niqab menerusi akaun Instagramnya Jumaat lalu. Hal itu membuat banyak pihak yang berpendapat Ifa sudah menukar penampilannya dengan menutup aurat.

Malah menerusi pemerhatian Gempak di ruangan komen entri berkenaan, ramai pengikut Ifa berasa gembira melihat ‘Diva’ kesayangan ramai itu menutup aurat dengan sempurna.

Pada masa yang sama, ada juga warganet yang menganggap Ifa mengikut jejak hos dan pelakon popular, Neelofa yang kini telah berniqab.

Meski demikian, setelah sempat memuat naik fotonya menggenakan niqab, Ifa kemudian kembali mempamerkan penampilannya seperti biasa.

Ketika dihubungi Gempak sebentar tadi, Ifa menjelaskan kekeliruan netizen mengenai penampilannya. Sambil memberitahu dirinya masih belum berpenampilan menutup aurat, Ifa menafikan perkongsiannya itu dipengaruhi oleh hijrah Neelofa.

Menurutnya, dia sering berkongsi foto menutup aurat pada setiap hari Jumaat dan berhijab sepanjang bulan Ramadhan.

“Perkongsian itu tidaklah mengikut Neelofa, tetapi kepada mereka yang mengikuti saya di media sosial, tentu mereka tahu yang saya selalu berkongsi foto menutup aurat setiap hari Jumaat.

“Selain itu, saya juga akan bertudung pada setiap bulan Ramadan hingga 10 Syawal, ataupun sepanjang saya pergi umrah, saya akan berhijab.

View this post on Instagram

Salam Jumaat Yg Barakah👍 . . Syukur Alhamdulillah🤲 Nikmat yang diberi, semoga Hari Jumaat yang Mulia ini menjadi hari yang penuh bermanfaat untuk kita dekatkan diri dengan Allah SWT . Jom kuruskan badan untuk beribadah kerana ia adalah HIJRAH. Lakukan amalan dan niat yang mulia, Semoga segala urusan kita pada hari ini dipermudahkan dan diberi kekuatan semangat untuk terus kurus😉 . Hanya amalkan 1 sachet SOLID MOLID setiap pagi semasa sarapan ya! . . 📲 WS no dibawah untuk pembelian wasap.my/60193722975 wasap.my/60193722975.. . . #ifaraziah #missdiva #serifabeauty #soliddiva #solidmolid #solidbeauty #solidberry #missdivaglow #diet #missdivashine #slimming #detox #stokistwanted #agentwanted #dropshipwanted #kuruscantiklentik #viral #fyp #malaysiaonlineshop #onlineshopping #Shopee #tiktok #ceo #trending #skincare #beautiful #pukpukpukk #malaysia #singapore

A post shared by MISS DIVA IFA RAZIAH (@ifa_raziah) on

“Walaupun saya belum berhijab sepenuhnya, tetapi sekurang-kurangnya saya menghormati hari Jumaat dan bulan Ramadan yang mulia,” katanya.

Dalam pada itu, Ifa juga mengatakan dirinya dalam proses untuk berubah ke arah yang lebih baik. Sebagai manusia biasa, tak ada orang yang tidak ingin berubah demi kebaikan, katanya.

“Sesiapa yang nak ikut perkara baik, baguslah, saya cuba berubah secara perlahan.

“Doakan yang baik-baik, bagi saya, apa jua yang kita lakukan, yang penting adalah nawaitu kita,” katanya lagi.

Continue Reading

Trending