Besarnya pengorbanan Ibu, Inilah keadaan bersalin dalam suasana cobid19

(FILES) This file photo taken on February 23, 2020 shows a pregnant woman wearing a protective facemask giving birth at a hospital in Wuhan, in China's central Hubei province. - Scared of the virus outbreak that has swept China, pregnant women and new mothers are giving birth alone, keeping their newborns inside and switching to pricier private hospitals to avoid the risk of infection. (Photo by STR / AFP) / China OUT / TO GO WITH HEALTH-VIRUS-CHINA-PREGNANCY BY LILLIAN DING AND POORNIMA WEERASEKARA

Ramai yang nak tahu macam mana keadaan bersalin masa tengah covid ni kan? Ok kita share ye. Semoga dengan perkongsian ni, dapat bagi bakal2 ibu ready mental dan fizikal ya. Dan didoakan dipermudahkan segala urusan. Fyi, ni pengalaman sis dekat Hospital Selayang, kelas ke 3. Hospital lain tak pasti. Boleh call dulu utk kepastian.

1) katil wad limited.
masa musim covid ni, hospital mmg agak pack. Jadinya, kekurangan katil. Kalau kita dtg register, kita memang akan kena tunggu giliran utk dibagi katil. Kurang2 24j – 48j. Tiada jaminan dpt awal atau lambat. Unless kalau ada kelas ke2 atau kelas pertama, siapa nak, dorang akan offer.

2) Tak boleh teman/melawat
Suami/mak/adik beradik pun tak dibenarkan teman atau melawat. Even dalam labour room pun suami tak dibenarkan teman. Semuanya sendiri. Hanya Ibu & baby shj. Suami boleh datang untuk ambil uri & azankan baby shj. Even kelas pertama, kelas kedua atau fpp pn sendiri. Suami tkleh teman.

3) hantar barang hanya pass pada guard
Kalau suami nak hantar barang, boleh pass pada guard. Suami memang tak dibenarkan masuk. Untuk memudahkan guard pass barang kat kita, boleh suruh suami tulis nama, no katil & no wad siap2 kat kertas. Jadinya takde guard tu tercari2 kan. Kita mudahkan urusan guard.

4) suami tunggu di lobby
Even sementara kita nak tunggu dapat katil, suami takleh teman ye. Once dh register, dah tukar baju hospital, terus kita tak boleh kemana2.
– dinasihatkan, sementara belum dpt katil, takyah bawak barang banyak2 dlu. Dh checkin wad baru mntak husband hantarkan bag.

Kesimpulannya, a-z memang ibu & baby shj. Takde bantuan dr keluarga. Memang agak struggle.
– last but not least, memandangkan semuanya sendiri2, kalau kita kuat sikit, bantu2 lah jiran2 katil. Kesian lagi2 kalau lepas czer. Selagi ubat bius belum habis, takleh bangun. Dgn Baby nangis lagi. Jadinya, kita saling bantu membantu.

Kredit : Dalila Amli

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*