Cikgu Kerugian RM1.1 Juta Gara-Gara Terpedaya Dengan Panggilan “Polis”, Ini Teknik Yang Digunakan Scammer!

Cikgu Kerugian RM1.1 Juta Gara-Gara Terpedaya Dengan Panggilan “Polis”, Ini Teknik Yang Digunakan Scammer!

Kajang: Guru wanita terpaksa menanggung kerugian lebih RM1.1 juta selepas diperdaya oleh sindiket Macau Scam yang menyamar sebagai pegawai polis.

Ketua Polis Daerah Kajang Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan berkata, polis menerima laporan kejadian daripada wanita berusia 49 tahun itu semalam.

Menurutnya, mangsa mendakwa menerima panggilan telefon daripada individu tidak dikenali yang mengaku sebagai pegawai polis memberitahu kononnya kereta mangsa terbabit kemalangan maut dan kegiatan wang haram.

“Mangsa diarahkan membuka dua akaun bank miliknya dan memasukkan nombor telefon diberi suspek sebagai nombor telefon pemilik akaun.

“Selepas akaun simpanan dibuka, mangsa memindahkan wang simpanan miliknya ke dalam akaun diberikan suspek kononnya bagi tujuan siasatan.

“Dalam pada itu, mangsa juga diarahkan menyediakan wang jaminan menyebabkan mangsa membuat pinjaman peribadi di beberapa bank dan memasukkan wang itu ke dalam akaun diberikan suspek,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Zaid berkata, selepas kejadian itu mangsa menyedari ditipu lalu membuat laporan polis.

Katanya, pihaknya masih menjalankan siasatan lanjut bagi mengenal pasti suspek.

Beliau menasihati orang ramai supaya berwaspada dengan sindiket terbabit dan tidak terpedaya dengan tipu helah mereka yang menyamar sebagai pegawai polis, pegawai bank, pegawai kastam dan sebagainya.

“Nombor telefon digunakan memang dari agensi berkaitan tetapi sindiket menggunakan teknik ‘spoofing’ untuk memperdaya mangsa,” katanya.

Beliau juga menasihatkan orang ramai untuk hadir ke balai polis berdekatan untuk sebarang pertanyaan atau keraguan berhubung perkara itu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*