Connect with us

Uncategorized

Inilah 5 Petanda Ajal Menghampiri.. Adakah Anda Sudah Bersedia?

Published

on

Jangan tertipu dengan usia muda kerana syarat mati itu hidup. Apabila kita hidup maka kematian itu pasti akan mengejar kita tidak kira dimana kita bersembunyi. Kadang kala ada yang kelihatan berbeza di mata orang lain tetapi kita tidak menyedari petanda-petanda bakal di jemput malaikat maut.

1. 40 hari sebelum kematian

Salah satu tanda yang boleh menjadi tanda kematian manusia yakni terlihat setelah masuk waktu asar, segi pusat dari tubuh kita bakal berdenyut. Tanda – tanda ini mengartikan jika diri kamu akan mengalami kematian dalam 40 hari kedepan.

Saat kondisi tubuh dalam keadaan 40 hari terlebih dulu kematian , malaikat maut akan mengambil sebuah daun kematian dan akan mulai mengawasi kita setiap waktu. Dan sesekali malaikat maut menunjukkan dianya pada orang yang bakal dicabut nyawanya berbentuk manusia, dan waktu itu juga orang itu akan terasa terkejut dan bingung saksikan malaikat maut.

2. 7 hari sebelum kematian

Tanda – tanda jika manusia akan mengalami kematian 7 hari sebelum ajal ini biasanya ditandai saat masuk waktu asar orang yang tengah sakit tak berselera makan, mendadak ingin makan. Ini menjadi isyarat dari Allah bila kematian memang benar-benar telah dekat.

3. 3 hari sebelum kematian

Tanda seseorang akan mengalami kematian 3 hari sebelumnya dia akan merasa denyutan didalam dahi sebelah kanan dan dahi kiri. Apabila tanda-tanda kematian ini dapat di rasa jadi sebaiknya berpuasalah kita kemudian. Supaya perut kita tak mempunyai kandungan banyak najis, dan ini akan memudahkan orang lain utk memandikan jasad kita. Sementara itu , untuk orang yang sedang sakit, hidungnya perlahan-lahan akan masuk dalam, ini dapat tampak jelas apabila dilihat dari segi tubuh kita. Telinga bakal layu dan beransur-ansur masuk dalam. Tapak kaki tegak berangsur-angsur lurus ke depan dan susah untuk ditegakkan lagi.

4. Sehari sebelum kematian

Dan salah satu tanda seseorang akan mengalami kematian sehari setelah kematian ini yakni saat waktu ashar tiba dia bakal rasakan denyutan bahagian ubun-ubun, ini mensyaratkan kita sudah tak akan lagi saksikan waktu ashar di keesokan harinya.

5. Tanda terakhir

Dan jika ajal sudah dekat , malaikat pencabut nyawa sudah bersiap , maka seseorang yang hendak mengalami kematian dan hendak menghembuskan nafas terakhirnya ini akan rasakan sejuk di bagian pusat, lalu turun ke pinggang dan selalu naik ke sisi halkum. Dianjurkan mereka umat islam untuk beristighfar memohon ampun pada Allah, dan beberapa sering membaca syahadat. Mengatur hati, fokus fikiran kita hanya pada satu arah iaitu Allah swt agar dipermudahkan jalan untuk menghadapi-Nya di alam baqa.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Uncategorized

Ibu Pu kul Anak Sanggup Biarkan Anak M4ti Sambil On9 dan Main Game

Published

on

Ibu Pu kul Anak Sanggup Biarkan Anak M4ti Sambil On9 dan Main Game

Masih ingat tak tr4gedi yang menimpa seorang kanak-kanak berusia 2 tahun meningg4l dunia pada tahun 2017 di Liskeard, Cornwall UK.

Kanak-kanak tersebut dipu kul oleh ibu kandung dan bapa tirinya sehingga menghembuskan n4fas ter4khirnya di atas katil. Keceder4an yang dialaminya amat te ruk dan z4lim sekali seakan mengalami kem4langan jalanraya.

Menurut laporan dari American Web Media, kanak-kanak perempuan yang dikenali sebagai Eve Leatherland dikatakan mengalami keret4kan pada bahagian kep4la dan pat4h tul4ng ru suk.

“Hasil bed4h siasat yang dilakukan mendapati Eve mengalami keret4kan pada kep4la dan p4tah tul4ng ru suk. Lebih menyedihkan apabila anak mal4ng itu dikatakan telah sengaja dibiarkan naz4k di atas katil sampai meningg4l dunia,” – American Web Media

Korang mesti kehairanan di manakah keberadaan ibu bapa budak ini, kan?

Mereka sewaktu itu dikatakan sedang bermain game dan asyik berbual dengan rakan-rakannya di media sosial, Facebook.

Lantaran itu, ketika mereka dibawa ke bilik mahk4mah, juri mendengar akan perilaku buruk terhadap ibu bayi kanak-kanak itu.

Prof David Mangham yang merupakan seorang pakar Histopatologi memaklumkan kepada juri bahawa beliau menemukan bukti dimana Eve sekurang-kurangnya telah diser4ng sebanyak 3 kali sehingga mengalami keceder4an te ruk kepada kanak-kanak itu.

Justeru itu, beliau juga menggambarkan bagaimana bayi kecil itu menderit4 disebabkan pat4h 12 tul4ng ru suk, pat4h 2 tul4ng tengkor4k dan keceder4an dalam4n lain.

“Ketika kanak-kanak itu sedang n4zak, Leatherland dan Curd menonton tv, bermain permainan video, saling menghantar teks pesanan dan berbual dengan orang lain di Facebook,” katanya.

Sementara itu, Sean Brunton iaitu peguam pendakwa memberitahu hakin bahawa Eve dibu nuh di kediamannya sendiri dan mendapati mengalami keceder4an yang digambarkan oleh pakar perubatan sebagai jenis keceder4an yang sering dikaitkan dengan kemal4ngan jalan raya.

Namun keceder4an ini lebih men gerikan kerana mungkin banyak lagi keceder4an yang dialami oleh anak tersebut sebelum ini. Bayi ini juga telah diberikan begitu banyak ub4t sehingga dia meningg4l, sama ada dia diberi ub4t selama beberapa hari untuk cuba menyembunyikan kesan daripada keceder4an teruk yang dialami atau satu dos banyak dalam beberapa jam sebelum dia meningg4l, kita tidak dapat mengatakannya dengan tepat.

Sehubungan itu, Abigail Leatherland, 27, dan Tom Curd, 32, didakwa membu nuh anak mereka iaitu Eve Leatherland, namun begitu mereka meng4ku tidak bersal4h.

Menurut laporan Metro.co.uk pada 16 November 2019, sehingga tarikh itu Abigail dihu kum penj4ra 3 tahun atas kesalahan membiarkan anaknya m4ti, manakala Curd dihu kum penj4ra minimum 20 tahun atas kesalah4n membu nuh.

Continue Reading

Uncategorized

Conteng Papan Tanda Gara-Gara Berang Tidak Menggunakan Bahasa Kebangsaaan, 2 Lelaki Menyerah Diri

Published

on

Conteng Papan Tanda Gara-Gara Berang Tidak Menggunakan Bahasa Kebangsaaan, 2 Lelaki Menyerah Diri

GEORGE TOWN – Dua lelaki ditahan polis dipercayai selepas bertindak menconteng papan tanda jalan di beberapa kawasan pusat bandar ini gara-gara berang tidak menggunakan bahasa kebangsaan semalam.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Soffian Santong berkata, lelaki tempatan berusia dalam lingkungan 30 dan 40-an itu ditahan selepas hadir menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut pada pukul 9.30 malam tadi.

Menurutnya, tangkapan dilakukan selepas polis menerima maklumat berkaitan perbuatan lelaki terbabit daripada orang awam.

“Hasil soal siasat ke atas mereka mendapati punca sebenar perbuatan itu adalah disebabkan tidak berpuas hati dengan penggunaan bahasa pada tulisan papan tanda jalan yang sepatutnya menggunakan bahasa Malaysia sebagai bahasa Kebangsaan.

“Kedua-dua lelaki terbabit telahpun dibebaskan dengan jaminan polis sebaik keterangan selesai diambil malam tadi,” katanya kepada Kosmo! di sini hari ini.

Beliau memberitahu, polis akan melengkapkan kertas siasatan kes terbabit sebelum merujuk kepada pihak Pendakwa Raya untuk mendapatkan arahan selanjutnya.

Tambahnya, kes tersebut akan disiasat mengikut Seksyen 427/Seksyen 505(c) dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Continue Reading

Uncategorized

“Dia Baik, Saya Sayang Dia Kerana Allah. Berpisah Tak Semestinya Kita Gaduh Dan Saling Membenci”

Published

on

“Dia Baik, Saya Sayang Dia Kerana Allah. Berpisah Tak Semestinya Kita Gaduh Dan Saling Membenci”

Pelakon Nonny Nadirah menyifatkan pembatalan majlis perkahwinannya dengan Niezam Zaidi tidak berakhir dengan tragedi.

Malah, perpisahan mereka berlangsung secara murni dan kedua-duanya masih bersahabat.

“Kita kena hormat keputusan kedua-dua belah pihak. Berpisah tak semestinya kita gaduh dan saling membenci, kami masih berkawan baik.

“Mungkin jodoh kami lebih kpd berkawan daripada menjadi pasangan.

“Dia baik, saya sayang dia kerana Allah dan saya nak tengok dia bahagia dunia dan akhirat. Teruskan menyokong kami dan doa yang baik-baik ya,” tulis Nonny di Instagram.

Nonny yang juga bekas peserta Akademi Fantasia musim kelima itu juga menitipkan kata-kata nasihat buat mereka yang pernah berpisah dengan pasangan seperti yang dialaminya.

“Allah hantar semua orang yang baik-baik dengan kita. Jangan pernah salahkan bekas pasangan kita. Jangan. Kita sendiri yang perlu perbaiki diri kita untuk menjadi yang lebih baik kerana Allah.

“Dalam hidup ini, kadang-kadang kita suka, tapi Allah tak suka. Kadang-kadang kita tak suka, tapi Allah suka. Sentiasa bersangka baik dengan Allah, dengan semua orang dan dalam apa jua keadaan. Belajar untuk melepaskan. Allah lebih tahu yang terbaik untuk kita,” tulisnya.Kenyataan itu turut disertakan dengan video pendek berdurasi 52 saat menggambarkan rasa syukur Nonny kerana dikurniakan dua sahabat iaitu Heliza Helmi dan Mila Jirin.

Nonny mendedahkan perkahwinan yang dirancang bersama Niezam terpaksa dibatalkan. Bagaimanapun, dia tidak menjelaskan punca mereka berpisah.

Continue Reading

Trending