Connect with us

Islamik

Inilah 7 Cara Erdogan Mendaulatkan Islam Di Turki Di Bawah Pemerintahannya

Published

on

Negara Turki moden dilahirkan dari kejatuhan Kerajaan Uthmaniyyah yang menyebabkan penghapusan khilafah Islam. Kemal Atatürk yang dikenali sebagai pengasas Turki memperkenalkan beberapa pembaharuan yang telah mengurangkan peranan Islam di negara ini. Madrasah ditutup, pakaian keagamaan diharamkan, azan diubah dari bahasa Arab ke Turki dan sejumlah undang-undang sekular lain diperkenalkan.

Turki kekal menjadi negara sekular untuk beberapa dekad dan juga untuk hari ini. Walau bagaimanapun, Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) yang berkuasa di bawah pimpinan Recep Tayyip Erdogan, bekas Perdana Menteri dan kini Presiden telah menghapuskan beberapa undang-undang yang diperkenalkan oleh Atatürk dan sedang berkuatkuasa, menjadikan Turki lebih Islamik.

Disiarkan seperti dipetik dari beberapa sumber, berikut adalah 7 “dosa” Erdogan sebagai Presiden Turki yang menyebabkan musuh besar Islam kepanasan!

1. Beribu-ribu Masjid yang dibina

Menurut The Atlantic, 17,000 masjid baru telah dibina oleh kerajaan Turki antara tahun 2002 – 2013. Banyak lagi Masjid yang kini sedang dibangunkan di seluruh negara dan jumlah yang banyak telah dibelanjakan untuk membaik pulih masjid-masjid pada era Uthmaniyyah.

2. Menghapuskan larangan berhijab

Hijab telah diharamkan dalam sektor awam, yang menyebabkan guru, peguam, ahli parlimen dan lain-lain yang bekerja di institusi dalam negara dari memakainya. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Parti Keadilan dan Pembangunan telah menghapuskan larangan memakai Hijab di sekolah-sekolah dan institusi-institusi negara. Pada bulan November 2015, seorang hakim wanita menjadi wanita pertama yang mengadakan perbicaraan di Turki memakai tudung (Al Arabiya).

Pada bulan Ogos 2015, Aysen Gurcan menjadi menteri pertama yang memakai Hijab (Al Arabiya).

3. Satu Juta Pelajar didaftarkan di Sekolah Imam-Hatip

Sekolah Imam-Hatip adalah institusi pendidikan vokasional yang direka untuk menyediakan pendidikan agama dan melatih Imam. Imam Masjid di Turki dilantik oleh kerajaan dan banyak Imam dilatih di sekolah Imam-Hatip. Sekolah-sekolah ini ditubuhkan selepas Madrasah diharamkan di bawah pembaharuan Atatürk.

Pada tahun 2002, terdapat 65,000 pelajar yang terlibat dalam sekolah Imam-Hatip. Jumlah itu meningkat kepada 658,000 pada tahun 2013 dan baru-baru ini, Bilal Erdoğan yang menerajui perkembangan sekolah Imam-Hatip mengumumkan bahawa jumlah pelajar kini telah mencapai satu juta (The Analyst Turkey).

4. Mewajibkan pendidikan agama

Presiden Erdogan dipetik berkata:

“Kami mahu membesarkan seorang pemuda agama,”

“Adakah anda menjangkakan parti konservatif demokrat AK Parti ini untuk membesarkan generasi ateis? Itu mungkin urusan anda, misi anda, tetapi bukan kami. Kami akan membesarkan generasi konservatif dan demokratik yang merangkumi nilai dan prinsip negara. ”

5. Had umur untuk Kursus Al-Quran dihapuskan

Kanak-kanak harus berumur sekurang-kurangnya 12 tahun sebelum mereka dapat mengikuti kelas Qu’ran. Ini dimansuhkan oleh kerajaan pemerintah Turki yang membenarkan anak-anak muda menghadiri kelas Al-Quran. Pada tahun 2013, satu projek telah dilancarkan untuk penyediaan “kursus Al-Quran untuk kanak-kanak prasekolah.” (The Analyst Turkey).

6. Sekatan dikenakan ke atas jualan dan iklan alkohol

Turki sekular sebelum ini telah membenarkan penjualan alkohol walaupun di negara majoriti Islam ini. Parti Keadilan dan Pembangunan meluluskan rang undang-undang pada tahun 2013 memperkenalkan larangan pengiklanan alkohol dalam jarak 100 meter dari masjid atau sekolah.

Mengaburkan gambar alkohol dalam televisyen dan dalam filem juga mandatori (Reuters).

Asrama pelajar, institusi kesihatan, kelab sukan, institusi pendidikan dan stesen minyak diharamkan menjual alkohol di premis dan semua penjualan alkohol selepas 10 malam diharamkan di mana-mana sahaja. (Hurriyet Daily News).

7. Pengembangan perbankan Islam

Perbankan Islam telah berkembang dengan pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Bank Ziraat milik negara dijangka mempunyai 170 cawangan menjelang 2018 (Daily Sabah).

Pernah satu ucapan, Presiden Turki telah menggelar sistem perbankan berasaskan faedah ‘kejam’ dan bercakap tentang manfaat perbankan Islam:

“Jika kita melangkah ke hadapan, kita perlu membesar dalam sistem penyertaan yang sebenar dan bukannya kejam ini. Kewangan Islam adalah sistem yang sama sekali berbeza dari sistem perbankan ketika ini dari segi strukturnya yang disokong aset, pergantungannya terhadap perkongsian risiko. Saya percaya bahawa sistem ini akan menjadi penggerak di belakang ekonomi Turki.”

Share jika bermanfaat

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Islamik

Ini Sebab Rasulullah Menyuruh Kita Bersihkan Tempat Tidur Sebelum Duduk Atau Baring

Published

on

Ini Sebab Rasulullah Menyuruh Kita Bersihkan Tempat Tidur Sebelum Duduk Atau Baring

Sudahkah kita membiasakan diri mengibaskan tempat tidur dengan kain atau sarung sebelum kita duduk dan tidur di atas katil kita? Tentunya sambil mengucapkan BISMILLAH.

Ternyata ada fakta saintifik di sebaliknya sunnah bersihkan tempat tidur yang tentu sahaja pada kesihatan tubuh kita. Juga apakah ada rahsia lain yang berkaitan dengan alam ghaib mengenai hal ini?

Oleh sebab itu jangan sampai kita meremehkan sunnah bersihkan tempat tidur sebelum tidur ya Dari sahabat Abu Hurairah ra Rasulullah Shallahu ‘alaihi wasallam bersabda

“Apabila salah seorang dari kalian hendak berbaring di tempat tidurnya hendaklah ia kibas-kibas tempat tidurnya itu dengan sarungnya. Kerana dia tidak tahu apa yang terjadi pada tempat tidurnya setelah ia tinggalkan sebelumnya.”

(HR Bukhari Muslim) Hadis lain sebagai tambahan “Bagi orang yang bangun dari tempat tidurnya kemudian kembali lagi maka dianjurkan untuk mengibasinya kembali.” (Sebagaimana hadis riwayat Tirmidzi. 3410)

Sekurang-kurangnya ada dua alasan penting yang menyebabkan kita perlu bersihkan tempat tidur dengan mengibaskan kain sarung ke atas tilam yang akan kita tiduri:

1. Adanya kuman penyakit yang hinggap di tilam, bantal dan selimut yang kita gunakan Bahwa setiap orang tidur di atas tilam pastinya ada sel-sel mati di tubuhnya yang berjatuhan di tempat tidur dan pada saat seseorang itu terjaga dari tidurnya sel-sel tersebut tertinggal di situ.

Ketika orang tersebut kembali tidur tapi tidak terlebih dahulu membersihkan tilam yang akan diduduki kemungkinan besar ada kuman tak terlihat yang memakan sel-sel mati tersebut di atas tilam, selimut dan bantal yang kita gunakan.

Oleh sebab itu sangat penting untuk mengibas atas katil terlebih dahulu untuk memastikan kuman tersebut hilang.

2. Adanya makhluk ghaib yang tidur di atas katil tersebut, yakni jin jahat atau syaitan Tidak ada satu tilam pun yang terbentang di dalam suatu rumah yang tidak ditiduri oleh manusia, kecuali syaitan akan tidur di atas tilam tersebut.

Orang yang beriman kepada yang ghaib pasti menyedari bahawa kita hidup bersama dengan makhluk ciptaan Allah yang lain yang tak terlihat mata kasar. Oleh sebab itu melakukan sunah mengibas-ngibaskan tempat tidur dengan sarung sebelum tidur sambil membaca Bissmillah insyaaAllah mampu menghindarkan kita dari godaan syaitan yang terkutuk. Sunnah yang mudah namun berfadilat besar. Wallaahualam.

Sunnah sebelum tidur kita bersihkan tempat tidur:

Continue Reading

Islamik

Nikahi Seorang Pel4cur, Lelaki Ini Nak Merubahnya Jadi Baik Tapi “Saya Pulang Ke Rumah Dan Terdengar Suara Lelaki Dari Dalam Bilik Saya”

Published

on

Nikahi Seorang Pel4cur, Lelaki Ini Nak Merubahnya Jadi Baik Tapi “Saya Pulang Ke Rumah Dan Terdengar Suara Lelaki Dari Dalam Bilik Saya”

Jakarta: Bagaikan kisah dalam drama televisyen, seorang lelaki di Lumajang, Jawa Timur sanggup menikahi seorang pekerja s*ks.

Lelaki itu mengambil keputusan sedemikian kerana percaya wanita dicintainya itu bakal berubah menjadi individu yang lebih baik.

Namun, impiannya musnah dalam sekelip mata selepas menyaksikan kecurangan isteri di hadapan matanya sendiri.

Tribun News melaporkan semuanya terbongkar selepas lelaki itu menemui isteri dan teman lelaki wanita itu dalam bilik rumah mereka.

Ketika itu, isterinya dalam keadaan tanpa seurat benang. Berang dengan apa yang dilihatnya menyebabkan lelaki terbabit bertindak menghayunkan sabit yang ada bersamanya ke arah teman lelaki isterinya.

“Selesai menebas rumput, saya pulang ke rumah dan terdengar suara lelaki dari dalam bilik saya.

“Saya masuk ke bilik untuk memeriksa dan menemui isteri bersama lelaki lain tanpa berpakaian.

“Tanpa berfikir panjang, saya terus hayunkan sabit kepada lelaki terbabit hingga terkena kepalanya ,” kata lelaki itu.

Susulan kejadian, dia cuba melarikan diri, tetapi gagal apabila ditahan polis. Jurucakap Polis Lumajang, Masykur berkata, insiden itu menyebabkan mangsa cedera pada bahagian kepala dan tangan.

Keadaannya stabil dan dia dirawat di Hospital Bhayangkara.

“Siasatan awal mendapati suspek bertindak mengikut emosi dan dia ditahan untuk siasatan lanjut,” katanya.

Beliau berkata, lelaki itu akan didakwa dan berdepan hukuman penjara maksimum lima tahun kerana menyebabkan kecederaan terhadap mangsa.

Dalam pada itu, Ketua Polis Kunit, Hariyono mengesahkan bahawa isteri suspek adalah bekas pekerja s*ks.

Continue Reading

Islamik

“Eh, Ikut Neelofa Ke, Baguslah”Pakai Tudung Labuh, Ifa Raziah Nafi Sudah Berhijab

Published

on

“Eh, Ikut Neelofa Ke, Baguslah”Pakai Tudung Labuh, Ifa Raziah Nafi Sudah Berhijab

Selebriti versatil, Ifa Raziah berkongsi foto memakai niqab menerusi akaun Instagramnya Jumaat lalu. Hal itu membuat banyak pihak yang berpendapat Ifa sudah menukar penampilannya dengan menutup aurat.

Malah menerusi pemerhatian Gempak di ruangan komen entri berkenaan, ramai pengikut Ifa berasa gembira melihat ‘Diva’ kesayangan ramai itu menutup aurat dengan sempurna.

Pada masa yang sama, ada juga warganet yang menganggap Ifa mengikut jejak hos dan pelakon popular, Neelofa yang kini telah berniqab.

Meski demikian, setelah sempat memuat naik fotonya menggenakan niqab, Ifa kemudian kembali mempamerkan penampilannya seperti biasa.

Ketika dihubungi Gempak sebentar tadi, Ifa menjelaskan kekeliruan netizen mengenai penampilannya. Sambil memberitahu dirinya masih belum berpenampilan menutup aurat, Ifa menafikan perkongsiannya itu dipengaruhi oleh hijrah Neelofa.

Menurutnya, dia sering berkongsi foto menutup aurat pada setiap hari Jumaat dan berhijab sepanjang bulan Ramadhan.

“Perkongsian itu tidaklah mengikut Neelofa, tetapi kepada mereka yang mengikuti saya di media sosial, tentu mereka tahu yang saya selalu berkongsi foto menutup aurat setiap hari Jumaat.

“Selain itu, saya juga akan bertudung pada setiap bulan Ramadan hingga 10 Syawal, ataupun sepanjang saya pergi umrah, saya akan berhijab.

View this post on Instagram

Salam Jumaat Yg Barakah👍 . . Syukur Alhamdulillah🤲 Nikmat yang diberi, semoga Hari Jumaat yang Mulia ini menjadi hari yang penuh bermanfaat untuk kita dekatkan diri dengan Allah SWT . Jom kuruskan badan untuk beribadah kerana ia adalah HIJRAH. Lakukan amalan dan niat yang mulia, Semoga segala urusan kita pada hari ini dipermudahkan dan diberi kekuatan semangat untuk terus kurus😉 . Hanya amalkan 1 sachet SOLID MOLID setiap pagi semasa sarapan ya! . . 📲 WS no dibawah untuk pembelian wasap.my/60193722975 wasap.my/60193722975.. . . #ifaraziah #missdiva #serifabeauty #soliddiva #solidmolid #solidbeauty #solidberry #missdivaglow #diet #missdivashine #slimming #detox #stokistwanted #agentwanted #dropshipwanted #kuruscantiklentik #viral #fyp #malaysiaonlineshop #onlineshopping #Shopee #tiktok #ceo #trending #skincare #beautiful #pukpukpukk #malaysia #singapore

A post shared by MISS DIVA IFA RAZIAH (@ifa_raziah) on

“Walaupun saya belum berhijab sepenuhnya, tetapi sekurang-kurangnya saya menghormati hari Jumaat dan bulan Ramadan yang mulia,” katanya.

Dalam pada itu, Ifa juga mengatakan dirinya dalam proses untuk berubah ke arah yang lebih baik. Sebagai manusia biasa, tak ada orang yang tidak ingin berubah demi kebaikan, katanya.

“Sesiapa yang nak ikut perkara baik, baguslah, saya cuba berubah secara perlahan.

“Doakan yang baik-baik, bagi saya, apa jua yang kita lakukan, yang penting adalah nawaitu kita,” katanya lagi.

Continue Reading

Trending