Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Inilah Doa Apabila Berhadapan Dengan Perkara Rumit Dalam Rumah Tangga

Doa Apabila Berhadapan dengan Perkara Rumit dalam Rumah Tangga

Ustaz Azhar Idrus- Cara Kembalikan Kebahagiaan Rumahtangga

Ustaz Azhar Idrus- Cara Kembalikan Kebahagiaan Rumahtangga

Posted by Kifarah Media on Monday, September 3, 2018

Sahabat2 semua …

Doa nih boleh lah diamalkan jika menghadapi masalah rumah tangga …

Harap dapat membantu

قَالَ رَبِّ احْكُمْ بِالْحَقِّ ۗ وَرَبُّنَا الرَّحْمَٰنُ الْمُسْتَعَانُ عَلَىٰ مَا تَصِفُونَ

Qala rabbi ohkum bialhaqqi warabbuna alrrahmanu almustaAAanu AAala ma tasifoona

Maksudnya:

“Wahai Tuhanku, hukumlah (antara kami dan mereka) dengan yang benar dan Tuhan kami yang Memberi Rahmat-Nya yang dipohonkan pertolongan-Nya terhadap apa yang kamu sifatkan itu.”

(Surah al-Anbiya’ 21:112)

Amalan

Daripada Qatadah, beliau berkata bahawa Nabi Muhammad SAW diajar oleh Allah s.w.t. agar berdoa dengan doa ini. Maksud doa ini ialah Baginda sentiasa berada pada pihak yang benar, sedangkan musuhnya sentiasa berada pada pihak yang salah. Maka Baginda diriwayatkan akan sentiasa membaca doa ini ketika bertemu musuh. (Tafsir Ibn Hatim)

 

Selain membaca doa ini ketika berhadapan dengan musuh, para suami dan isteri juga boleh mengamalkan doa ini ketika berhadapan dengan masalah atau kerumitan dalam rumah tangga seperti kehadiran orang ketiga yang cuba mengganggu keharmonian rumah tangga. Berdoalah agar Allah s.w.t. mengikat hati-hati setiap pasangan agar sentiasa saling mencintai dan menyayangi.

Add Comment