Inilah Doa Yang Wajib Dibaca Oleh Dr Zakir Naik Setiap Kali Sebelum Ceramah! Kongsi dan Amalkan Setiap Hari Supaya Kita Pun Boleh Jadi Sehebat Beliau!

Banyak orang kagum-kagum dengan hafalan Dr Zakir Naik dan kelantangan ceramahnya. Selain itu, semua pertanyaan tentang Islam dan agama lain dijawab dengan bernas oleh Dr Zakir Naik.

Apa rahsianya? Salah satunya adalah doa. Setiap kali sebelum ceramah, Dr Zakir Naik membaca doa yang diambil dari Surat Thaha ayat 25-28.

رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي . وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي . وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي . يَفْقَهُوا قَوْلِي

“Ya Tuhanku, lapangkanlah untukku dadaku, dan mudahkanlah untukku urusanku, dan lepaskanlah kekakuan dari lidahku, supaya mereka mengerti perkataanku”

Doa ini merupakan doa Nabi Musa ketika ia hendak berdakwah kepada Firaun sebagaimana diutus oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala. Nabi Musa adalah seorang yang gagap sehingga berdoa kepada Allah memohon agar dilepaskan kekakuan lidahnya sehingga Firaun dan orang yang didakwahi Nabi Musa mengerti muatan dakwahnya. Ternyata sewaktu kecil, Dr Zakir Naik juga gagap. Bahkan ketika meningkat dewasa pun beliau tak pandai berceramah. Beliau berceramah untuk memenuhi tuntutan dakwah. Beliau berpegang bahawa beliau harus menyampaikan kebenaran Islam, bahwa ia harus mendakwah umat, bahkan harus berdebat dengan para orientalis. Dan doa tersebut adalah salah satu senjata Dr Zakir Naik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*