Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Inilah Dosa Yang 1000 Kali Lebih Besar Dari Dosa Berzina Yang Perlu Anda Tahu

Seperti yang kita sedia maklum, berzina adalah antara dosa besar yang terang-terangan dilarang dalam agama Islam. Terlalu banyak kesan buruk dari perbuatan zina ini.

Dalam Al-quran anda menyebut:

“Perempuan yang berzina dan laki-laki yang berzina, maka deralah tiap-tiap seorang dari keduanya seratus kali dera, dan janglah belas kasihan kepada keduanya mencegah kamu (menjalankan) agama Allah, jika kamu beriman kepada Allah, dan hari akhirat, dan hendaklah (pelaksanaan) hukuman mereka disaksikan oleh sekumpulan orang-orang yang beriman.” (Q.S An-Nur:2)

Ibnu Qayyim Al Jauziyah –rahimahullah- mengatakan, ”Kaum muslimin bersepakat bahwa meninggalkan shalat lima waktu dengan sengaja adalah dosa besar yang paling besar dan dosanya lebih besar dari dosa membunuh, merampas harta orang lain, berzina, mencuri, dan minum minuman keras. Orang yang meninggalkannya akan mendapat hukuman dan kemurkaan Allah serta mendapatkan kehinaan di dunia dan akhirat.” (Ash Sholah, hal. 7)

“Rasulullah SAW, diperlihatkan pada suatu kaum yang membenturkan kepala mereka pada batu, Setiap kali benturan itu menyebabkan kepala pecah, kemudian ia kembali kepada keadaan semula dan mereka tidak terus berhenti melakukannya. Lalu Rasulullah bertanya: “Siapakah ini wahai Jibril”? Jibril menjawab: “Mereka ini orang yang berat kepalanya untuk menunaikan Sholat fardhu”. (Riwayat Tabrani).

Dalam riwayat yang lain juga dijelaskan bagaiamana kejamnya siksaan bagi mereka yang meninggalkan shalat. Ibnu Abbas r.a. berkata Jika langit sudah terbuka, maka malaikat akan datang dengan membawa rantai sepanjang 7 hasta. Rantai ini akan digantungkan kepada orang yang tidak melaksanakan shalat. Kemudian dimasukkan dalam mulutnya dan akan keluar dari duburnya. Kemudian malaikat mengumumkan, “ini adalah balasan orang yang menyepelekan perintah Allah.” (Ibnu Abbas r.a).

Sebenarnya, selain melakukan zina, ada beberapa perkara yang anda perlu tahu bahawa ada sesuatu perkara yang jika anda langgar dan tidak mengerjakannya, ianya jauh lebih berdosa besar berbanding zina!

Ya, jika anda fikir berzina itu dosa paling besar, anda perlu baca petikan ini untuk menambah pengetahuan anda. Dan mungkin selepas ini akan menjadikan anda manusia yang lebih baik dari sebelumnya.

Nisbah dosa yang diterima oleh orang yang meninggalkan shalat adalah antara lain adalah sebagai berikut:

1. Jika satu kali meninggalkan shalat subuh, maka hukumannya adalah masuk neraka selama 30 tahun, sedangkan satu hari di neraka sama dengan 60.000 tahun di dunia.

2. Artinya satu kali tidak melaksanakan salat subuh, maka kita akan mendekam 60 ribu tahun di neraka.

3. Meninggalkan satu kali salat zuhur, sama dosanya dengan dosa membunuh 1.000 umat Islam

4. Dosa satu kali meninggalkan shalat ashar sama dengan dosa meruntuhkan Ka’bah

5. Dosa satu kali meninggalkan shalat maghrib sama dengan dosa berzina dengan ibunya (jika laki-laki) atau berzina dengan ayahnya (jika perempuan)

6. Satu kali meninggalkan shalat isya, tidak akan di-ridhoi oleh Allah untuk tinggal di Bumi dan akan didesak mencari bumi atau tempat hidup yang lain.

Semoga kita menjadi orang-orang yang senantiasa mendirikan salat, melaksanakannya tepat waktu, serta mampu mengajak keluarga lainnya untuk salat tepat waktu.

Jika berzina, maka ia boleh dimaafkan jika dengan bertaubat nasuha. Tetapi bagaimana pula jika anda yang suka menghina mereka berzina, tetapi meninggalkan perkara yang wajib yang terang-terangan bahawa jika meninggalkannya, anda berdosa lebih dari mereka yang melakukan zina.

Perbaiki diri dan istiqomah, moga amalan kita semua diterima Allah s.w.t. Jangan pula setelah tahu ada dosa yang lebih besar dari perbuatan zina, anda menganggap berzina itu dosa kecil pula ya.

Sumber: Infoyunik.com

Add Comment