Tolong Jangan Sembur Air ke Dalam V4gina

JANGAN sesekali anda menyembur air paip ke dalam kem4luan, mugkin anda beranggapan bahawa ia membersihkan bahagian dalam kem4luan anda TAPI anda SILAP!!!

Photo of White Beach in Boracay, Philippines

Sebenarnya anda telah membuka ruang udara dlm kem4luan anda! ini boleh mengakibatkan berlakunya ruang udara dan menyebabkan berlakunya “kentut V4gina”.

‘V4ginal flatulence’ atau lebih dikenali kentut v4gina ataupun far4j terkentut merupakan sebuah keadaan dimana alat kem4luan yang sulit milik perempuan mengeluarkan udara dan menghasilkan bunyi seperti kentut.

Kentut ini selalunya berlaku akibat udara terperangkap di dalam far4j atau pun di celah-celah lapisan l4bia majora lalu dilepaskan seperti mana kentut dub ur berlaku.

Kentut v4gina boleh disebabkan oleh lemahnya otot-otot disekitar v4gina yang mampu menyebabkan mudahnya pengaliran keluar masuk udara ketika melakukan apa-apa aktiviti. Jikalau kentut itu berbau yakni tidak ‘odourless’ maka kemungkinan besar fa raj tersebut sudah dijangkiti mikoorganisma yang menyebabkan penghasilan bau-bauan yang tidak menyenangkan. Berbeza daripada kentut du bur, kentut v4gina sepatutnya tidak berbau.

Kentut v4gina boleh diatasi dengan;

  • ▪ Memakai seluar dalam yang tidak terlalu longgar yang mampu membenarkan keluar masuk udara
  • ▪ Mengamalkan senaman kegel ataupun senaman kemut untuk memperkuatkan otot di sekitar alat sulit
  • ▪ Mencuci dan membersihkan alat sulit dengan baik dan pastikan ianya tidak selalu lembab
  • ▪ Elakkan makan sejuk2 dan berair. makanan sejuk beku, tembikai, ais

Kentut jenis ini masih dianggap normal walaupun ramai yang beranggapan kentut v4gina hanya berlaku kepada sesiapa yang sudah kehilangan da ra. Hal ini demikian kerana, pergerakan kaki semasa berjalan ataupun ketika apa aktiviti sekali pun, ianya mampu memberi peluang untuk udara keluar masuk ke dalam far aj jikalau dinding dan saluran faraj berkenaan tidak begitu kuat.

Justeru itu, janganlah anda beranggapan mereka yang mengalami kentut v4gina ini sudah kehilangan dara kerana seperti organisma yang lain, setiap sedutan pasti akan ada hembusan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*