Connect with us

Uncategorized

Kisah “Rumah Degil” Di Tengah-Tengah Kuala Lumpur Pernah Jadi Bualan Dan Rebutan, Sehinggalah Kerajaan Ketika Itu Tawarkan Penyelesaian

Published

on

Kisah “Rumah Degil” Di Tengah-Tengah Kuala Lumpur Pernah Jadi Bualan Dan Rebutan, Sehinggalah Kerajaan Ketika Itu Tawarkan Penyelesaian

ADAKAH anda pernah mendengar kewujudan rumah Melayu “Degil”? Ya, rumah ini terletak di No 41, Jalan Chow Kit Kuala Lumpur.

Rumah kayu dua tingkat ini dipercayai siap dibina sekitar tahun 1926 bercirikan tradisional Melayu dan dikatakan dipengaruhi oleh reka bentuk rumah Melayu Perak.

“Rumah degil” yang telah dipindahkan di Balai Seni Negara

Menerusi perkongsian pemilik akaun bernama Johan Tabah di laman sosial Facebook, beliau berkongsi serba sedikit info berkenaan “rumah degil”.

Rumah kediaman ini dibina oleh Jaafar Sutan Sinombar iaitu keturunan Sutan Puasa, seorang saudagar dari Mandailing Sumatera yang dikatakan merupakan pengasas Kuala Lumpur.

Dipercayai kawasan tersebut adalah penempatan mereka.

“Rumah degil” ini didiami oleh seorang nenek bernama Normah Majawali iaitu generasi ke empat Sutan Sinombar.

Beliau kembali mendiami rumah tersebut sekitar tahun 1972 setelah ayahnya meninggal dunia dan tinggal bersama ibunya yang bernama Sariah Jaafar dan ibu saudaranya yang bernama Batiah.

Beliau tinggal disitu sehingga tahun 2009 dan selepas itu tinggal bersama anaknya di Putrajaya.

Nenek Normah dikenali kerana ‘kedegilannya’ untuk tidak tunduk dengan pujuk rayu dan tawaran mana-mana pemaju supaya menjual rumah tersebut walaupun telah terbina bangunan lain di sekelilingnya.

Melalui gambar yang dikongsi, jelas dilihat rumah kayu itu tetap utuh dicelah bangunan-bangunan moden yang lain.

Kawasan asal “rumah degil” di Chow Kit

Dalam barisan yang sama dengan rumah No 41 itu, terdapat dua lagi rumah milik anak Jaafar Sutan Sinomba iaitu rumah Abdul Talib dan Abdul Wahid.

Rumah milik Abdul Wahid yg bernombor 38 telah dibangunkan menjadi sebuah bangunan komersial bernama Wisma Wahida.

Cerita anak Allahyarham Normah

Anak Normah, iaitu lapisan keenam Sutan Puasa, Nora Salleh, 56, berkata realitinya ibunya bukan menolak pembangunan di tapak rumah tersebut, Nenek Normah hanya mendiaminya bagi menemani ibu saudaranya yang tidak berkahwin.

Pemilik rumah degil, Norma Majawali (Kredit foto : FMT)

Kata Nora, dalam temubual bersama Harian Metro sebelum ini, selepas bapanya meninggal dunia pada 1972, ibunya pulang semula ke rumah itu dan tinggal bersama ibu, Sariah Jaafar.

“Ketika itu, adik nenek saya iaitu Batiah turut tinggal di situ kerana rumah itu memang diwariskan kepada mereka. Selepas nenek meninggal dunia sekitar 90-an, rumah itu didiami oleh ibu saya dan ibu saudaranya itu (Batiah),” katanya.

Walaupun turut mewarisi sebahagian pusaka rumah bernombor 41 itu, Nenek Normah menyerahkan semua keputusan kepada Batiah memandangkan Batiah lebih tua.

“Batiah mengambil keputusan mempertahankan rumah itu kerana dia memegang pesanan arwah bapanya yang melarang mereka menjual rumah itu walau apapun terjadi.

“Apabila Batiah meninggal dunia pada 2006, ibu saya bertegas untuk terus tinggal di situ disebabkan banyak kenangan dan sebagainya sebelum dia secara sukarela berpindah keluar dan tinggal bersama saya di Putrajaya pada 2009.

“Sepanjang tinggal di Putrajaya, ada juga kami pergi ke rumah itu untuk kemas apa yang patut sehinggalah lama-kelamaan ibu saya sukarela lepaskan,” katanya sambil memaklumkan ibunya meninggal dunia pada Julai tahun lalu.

Akhirnya “rumah degil” dilepaskan

Kini, struktur asli rumah itu telah dipindahkan ke Balai Seni Negara terletak di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur untuk menjadi tatapan umum sejarah tentang “rumah degil” ini.

Dianggarkan 70 peratus binaan rumah itu menggunakan bahan asal manakala selebihnya ditukar disebabkan reput dan telah pecah.

Sebagai maklumat tambahan, walaupun tanah itu telah dijual kepada pemaju, namun Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz yang ketika itu memegang jawatan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan telah mengambil inisiatif untuk membeli rangka rumah tersebut dan diletakkan di Balai Seni Negara.

Rumah berusia 92 tahun itu telah menyaksikan pelbagai perubahan di negara ini dari zaman British, Jepun, kemerdekaan negara hingga ke 13 Mei 1969. –

Uncategorized

Andi Bernadee Terima 30 Kotak Daripada Peminat Misteri Tapi Ia Datang Dengan Permintaan Pelik

Published

on

Andi Bernadee Terima 30 Kotak Daripada Peminat Misteri Tapi Ia Datang Dengan Permintaan Pelik

Kuala Lumpur: Penyanyi Andi Bernadee menerima 30 kotak hadiah daripada seorang peminat misteri sempena ulang tahun kelahirannya yang ke-29, Ahad lalu.

Andi atau nama sebenarnya Andi Azrul Andi Mapangile berkata, dia terharu dengan pemberian peminat terbabit yang cukup kreatif serta menarik.

“Terkejut juga dengan kegigihannya menyediakan 30 kotak hadiah sekali gus. Dia meminta saya membuka satu persatu hadiah mengandungi kata-kata ucapan setiap hari.

“Dia mahu setiap hadiah menjadi kejutan tapi saya buka terus saja semuanya. Ini kerana dia tersalah salah tarikh dan menyuruh saya membukanya bermula 1 November sedangkan tarikh lahir saya adalah 30 November. Dia sebenarnya mahu saya membuka hadiah itu bermula1 Disember.

“Apapun, saya harus memuji usahanya yang ternyata begitu menyentuh hati. Individu yang bagi hadiah ini mesti sangat rajin dan orangnya berperwatakan menarik,” katanya.

Menurut Andi, hadiah itu berupa kotak-kotak kecil yang mengandungi barangan makanan.

Pada sambutan hari jadi penyanyi Donde itu baru-baru ini juga, dia tidak ketinggalan mendapat kritikan segelintir warganet yang tidak setuju dibaling tepung oleh rakannya.

Andi berkata insiden itu tidak diketahuinya dan dirancang rakannya. Dia mengakui pembaziran tepung berkenaan memang tidak sepatutnya berlaku dan sudah menasihatkan rakannya.

“Saya mengambil iktibar daripada insiden itu dan berharap ia takkan berulang lagi. Saya pun sudah nasihatkan rakan terbabit supaya tidak melakukan kejutan sebegitu.

“Saya akui tindakan itu tidak elok dan tidak patut dicontohi. Ia satu pembaziran apalagi di saat ada di antara kita ketika ini sedang berdepan kesusahan. Apapun, terima kasih kepada semua yang memberi teguran itu,” katanya.

Continue Reading

Uncategorized

Addy Kana, Alvin Goh dan anggota PDRM Dija tuhi Hkuman 2 Tahun Pnjara oleh LPJ

Published

on

Addy Kana, Alvin Goh dan anggota PDRM Dija tuhi Hkuman 2 Tahun Pnjara oleh LPJ

MALAYSIA: KUALA LUMPUR – Dalang utama kegiatan perjvdian dalam talian, Alvin Goh dan Addy Kanna, bersama dua lagi anggota polis ditahan mengikut Akta Pencegahan Jenayah (POCA) selama dua tahun.

Alvin atau nama sebenarnya Goh Leong Yeong, akan ditahan di Pnjara Simpang Renggam, Johor bersama seorang lagi anggota polis.

Addy Kanna pula ditahan di Pnjara Pokok Sena, Kedah manakala seorang lagi anggota polis dari Kontinjen Selangor ditahan di Pnjara Bentong, Pahang.

Semua hukuman tahanan selama dua tahun itu diputuskan Lembaga Pencegahan Jenayah (LPJ), Kementerian Dalam Negeri, Jumaat lalu.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed ketika dihubungi mengesahkan penahanan terbabit dan akan mengeluarkan kenyataan dalam masa terdekat.

Terdahulu, Alvin dan Addy ditahan pada 2 dan 3 Oktober lalu oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) selepas didapati menjalankan aktiviti penipuan Macau Scam dan jvdi dalam talian yang mensasarkan mangsa di China dan bekerjasama dengan kartel penipuan di luar negara.

SPRM turut menahan dan soal siasat beberapa selebriti terkenal, pegawai dan anggota polis yang melindungi sindiket ini.

Addy Kanna, Alvin Goh antara empat ditahan bawah POCA

KUALA LUMPUR – Suspek utama kes jvdi dalam talian, Alvin Goh dan Addy Kanna serta dua lagi anggota polis ditahan di bawah Akta Pencegahan Jenayah (POCA) selama dua tahun.

Alvin atau nama sebenarnya Goh Leong Yeong akan ditahan di Pnjara Simpang Renggam, Johor bersama seorang lagi anggota polis manakala Addy Kanna pula ditahan di Pnjara Pokok Sena, Kedah.

Seorang lagi anggota polis ditahan di Pnjara Bentong, Pahang.

Hukuman berkenaan diputuskan oleh Lembaga Pencegahan Jenayah (LPJ), Kementerian Dalam Negeri, Jumaat lalu.

Sementara itu Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed mengesahkan penahanan terbabit memaklumkan akan mengeluarkan kenyataan dalam masa terdekat.

Terdahulu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan Alvin dan Addy ditahan pada 2 dan 3 Oktober lalu selepas disyaki terlibat dengan aktiviti Macau Scam dan jvdi dalam talian yang mensasarkan mangsa di China dan bekerjasama dengan sindiket penipuan di luar negara.

SPRM turut merakam keterangan beberapa selebriti terkenal serta menahan beberapa pegawai dan anggota polis bagi membantu siasatan.

Continue Reading

Uncategorized

lsteri Mavt Ditempat Kjadian, Suami Dan Anak P4rah, Punca Kjadian Dided4hkan

Published

on

lsteri Mavt Ditempat Kjadian, Suami Dan Anak P4rah, Punca Kjadian Dided4hkan

MUAR- Seorang wanita mavt manakala suami dan anak tlrinya p4rah selepas kenderaan dinaiki mereka terlibat dalam sebuah kemaIangan di Pers1mpangan Par1t Set0ngkat, Jalan Salleh, di sini awal pagi tadi.

Ketua PoIis Daerah Muar, Asisten Komisioner Zaharudin Rasip berkata, dalam kejadian jam 2 pagi itu, mngsa, Nor Aina Farahin Jai, 31, mavt di tempat kejadian.

Manakala suaminya, Muhammad Alliashia Othman, 37, dan anak t1ri, Aliya Farhana Abdullah, 20, masing-masing p4rah di kepala.

Menurut Zaharudin, kemaIangan dipercayai berlaku apabila kenderaan jenis Proton Exora dipandu suami yang dinaiki mngsa dan tiga lagi anak tirinya dalam perjalanan menghala ke Pag0h.

“Berdasarkan slasatan, Proton Exora yang datang dari arah Bandar Muar sedang dalam perjalanan menghala ke Pagoh, namun ketika tiba di tempat kejadian, sebuah kenderaan jenis Honda Accord yang datang dari arah sebelah kanan secara tiba-tiba telah keluar dari persimpangan Par1t Set0ngkat untuk menuju ke Jalan Salleh.

“Akibatnya, kereta yang dipandu seorang lelaki berusia 49 tahun itu telah merempvh kenderaan dinaiki mngsa sekeluarga hingga menyebabkan ia hiIang kawalan lalu terb4bas ke kiri jalan,” katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata, akibat kemaIangan itu, pemandu Honda Accord mengalami keceder4an ret4k tuIang kaki dan masih tldak sedarkan diri.

“Manakala dua lagi anak tiri mngsa berusia 10 dan tiga tahun ceder4 ringan dan masih dirwat di H0spital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF) Muar.

“Ke$ dis1asat di bawah Sksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

Sumber: K! ONLINE

Continue Reading

Trending