Lelaki Wrga Emas Dik0mpaun RM1K Baca Suratkhabar Di Taman Awam

Lelaki Wrga Emas Dik0mpaun RM1K Baca Suratkhabar Di Taman Awam

KLANG – Seorang warga emas yang membaca suratkhabar secara berseorangan di taman awam dikenakan s4man RM1,000 kerana tldak mematuhi prosedur 0perasi standard (S0P) penceg4han wbak.

Selain menerima “naslb maIang” yang tldak berb4u itu sebagai satu ikt1bar, warga emas bernama Lee itu mengaku melakukan kesiIapan dan bersedia bertanggungjawab atas kesaIahan diri.

Walau bagaimanapun, dia juga berharap k0mpaun yang dikenakan olehnya dikvrangkan atau dibenar meIunaskan bayaran secara ansuran bulanan.

Sinchew Dalily melaporkan, Lee yang merupakan seorang guru tuisyen sambilan hanya mempunyai pendapatan bulanan sebanyak RM305.

Dalam kejadian pada pagi Selasa, Lee membaca suratkhabar seorang diri di taman awam berhampiran dengan rumahnya di Klang, Selangor, tetapi dikunjungi seorang anggota poIis yang bertanya kenapa tldak memakai peIitup muka.

Lee menjelaskan bahawa terIupa membawa peIitup muka ketika keluar rumah dan taman awam juga k0song tnpa orang lain kecuali dirinya.

AIasan itu bagaimanapun tldak diterima dan poIis mengeluarkan s4man RM1,000, tetapi menasihatkannya supaya mengemukakan rayvan di Pejabat Kesihatan Klang.

Disebabkan tldak tahu memandu kereta dan hanya menvnggang basikal, Lee hanya boleh berkunjung ke sebuah klinik kesihatan kerajaan berhampiran, tetapi sekali lagi dia diminta untuk pergi ke Pejabat Kesihatan Klang, yang memakan masa perjalanan hampir sejam jika menggunakan basikal.

“Saya tahu saya perlu bertanggungjawab kerana melakukan kesaIahan, tetapi saya meminta k0mpaun dikvrangkan atau membenarkan saya membuat bayaran secara ansuran,” katanya yang pernah bekerja di bank sebelum bersara.

Beberapa pemimpin k0muniti termasuk Ahli Majlis Perbandaran Klang telah menghubungi pegvam untuk memberi bantuan gvaman kepada warna emas itu.

Apa pendapat kamu?

Sumber: MalaysiaGazette

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*