Connect with us

Islamik

Panduan Lengkap Untuk Ibu Bapa Yang Ingin Menghantar Anak Ke Sekolah Tahfiz

Published

on

Pandangan sinis dan negatif daripada sebilangan masyarakat, kadangkala membuatkan hati anak-anak di sekolah tahfiz juga merasa sedih. Namun, itu dulu. Mungkin ramai yang memandang serong dan sinis tetapi kini semua telah berubah.Semakin ramai ibu bapa mempunyai kesedaran dan berlumba-lumba menghantar anak-anak ke sekolah tahfiz.Puan Salmiah menghantar kedua-dua anak lelakinya, Asraf dan Anas berusia 18 tahun dan 14 tahun di salah sebuah sekolah tahfiz di Jitra, Kedah. Ketika diajukan soalan apakah beliau tidak bimbang dengan laporan akhbar mengenai pelbagai kes yang berlaku di sekolah agama, Salmiah menegaskan kesemua itu, ketentuan Tuhan.

“Saya inginkan anak saya memiliki ilmu agama dunia dan akhirat dengan seimbang. Biarlah mereka dibimbing ke syurga dan saya percaya ramai ibu-bapa inginkan keadaan begitu. Saya percaya jika dari awal pendidikan dan pendedahan, anak yang masih mentah dan kosong itu akan mudah menghayati perjalanan hidup ini dengan begitu indah apabila mempelajari ilmu agama sebetulnya.

Dengan pendedahan awal, InsyaAllah tidak akan ada rasa bosan dan menolak untuk menuntut ilmu di sekolah tahfiz. Saya inginkan pendidikan anak terbentuk dengan baik, secara tidak langsung akan melahirkan personaliti yang terbaik sebagai umat Islam.Malah saya percaya satu hari, pastinya si anak akan berterima kasih kerana kita telah memilih yang terbaik untuk masa depan mereka. Mengenai kebimbangan lain, tak adalah… itu semua Allah jaga tapi kalau dah nak jadi nak buat macam mana, kita terimalah qada’ dan qadar Allah,” jelas Puan Salmiah.

Menurut Pengerusi Pengelola, Madrasah Tahfiz Al Furqan, Mohd Samudin Mohd Samian, kesedaran ibu bapa terhadap kepentingan menghantar anak ke institusi tahfiz mulai meningkat saban tahun. Mungkin mereka sedar bahawa anak-anak perlu dibekalkan ilmu akhirat di samping cemerlang dalam akademik. Memetik katanya dalam sisipan GPSBestari.com, “Cemerlang akademik saja tak cukup jika kita tak ada ilmu agama. Hidup sangat rugi.” Meskipun kebanyakan pusat tahfiz agak mahal dari segi yuran, namun ibu bapa juga tidak berkira tentang hal itu.Apa yang penting bagi mereka, sekurang-kurangnya ada salah seorang dalam keluarga mempunyai didikan agama serta pengetahuan dan mendalami bidang berkaitan al-Quran, menjadi hafiz atau hafal al-Quran dan sebagainya.Bagi Madrasah Tahfiz Al Furqan, yuran bulanan sebanyak RM550 merangkumi kemudahan asrama, makan minum, sebahagian buku diberi dan lain-lain. Yuran ini dikira murah terutama di kawasan bandar. Jika diikutkan memang tak cukup, tapi kami berusaha memberi keselesaan pada pelajar. Mujurlah dana dan sumbangan luar turut membantu, jika tidak kami juga berdepan masalah kewangan.

Konsep pengajaran dan pembelajaran di sini lebih kurang sama dengan sekolah lain. Cuma kami melebihkan kepada al-Quran. Pendek kata, akademik mereka cemerlang, al-Quran pun mereka cemerlang. Seimbang.
Nak sambung pengajian pun tak ada masalah lagi. Kini, banyak institusi pengajian tinggi menawarkan jurusan agama kepada pelajar tahfiz. Peluang pekerjaan juga terbuka luas. Jurutera, doktor atau peguam pun ramai daripada kalangan sekolah agama.Sebagai bapa, sudah tentu kita menginginkan anak-anak berjaya di dunia dan akhirat. Walau mereka tidak cemerlang dalam akademik, sekurang-kurangnya mereka masih lagi ada ilmu agama.”
Kelebihan atau ganjaran itu terbahagi kepada dua iaitu di dunia dan di akhirat.

Persoalan Lazim

Adakah anak saya layak masuk ke sekolah tahfiz?.. Layak atau tidak bergantung pada temuduga atau ujian yang dijalankan. Seeloknya mestilah pandai membaca Al-Quran, bukan baru nak belajar membaca al-Quran. Kerana sekolah tahfiz adalah melahirkan penghafaz al-Quran. Kalau baru nak belajar Iqra’, bila pula nak mula menghafal al-Quran?Kebanyakan sekolah tahfiz swasta, TIDAK ADA belajar akademik macam sekolah biasa. Kalau anda mahu anak anda menjadi hafiz atau hafizah dalam usia muda tetapi akademik failed pun tak guna juga. Ini adalah risiko. Kesan buruk adalah anak tak pandai mengira (matematik), tak pandai buat karangan, surat rasmi atau tidak rasmi dan pelbagai masalah lagi.

Jadi sekurang-kurangnya anak mestilah bersekolah hingga darjah 3 atau sebaiknya darjah 6 agar dia tidak ketinggalan daripada segi penulisan dan pengiraan.Paling baik, pastikan anak dapat ambil SPM agar senang untuk melanjutkan pelajaran di mana-mana institut pengajian tinggi. Walaupun menjadi pelajar tahfiz, ilmu duniawi juga tidak boleh dipandang enteng.Apakah ganjaran bagi anak-anak tahfiz di dunia?

“Sesungguhnya Allah memiliki kerabat-kerabatnya di kalangan manusia. Lalu mereka bertanya: Siapakah mereka ya Rasulullah S.A.W? Jawab Baginda : Mereka adalah ahli al-Quran, merekalah kerabat Allah (Ahlullah) dan dan orang-orang pilihannya.” (Riwayat Ibnu Majah)

Sesiapa membaca Al-Quran dan beramal dengan apa yang terkandung dalamnya maka kedua dua ibu bapanya akan dipakaikan mahkota pada hari kiamat yang sinaran mahkota itu akan melebihi daripada cahaya matahari, sungguhpun matahari itu berada di dalam rumah rumah kamu di dunia ini. (Riwayat Imam Ahmad, Abu Daud)
Penghafaz al-Quran akan mendapat syafaat (penolong). Dari Abi Umamah RA ia berkata, “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Bacalah olehmu Al-Quran, sesungguhnya ia akan menjadi pemberi syafaat pada hari kiamat kepada para pembacanya (penghafalnya).” (Riwayat Muslim)

Sesiapa yang membaca satu huruf daripada kitab Allah (Al-Quran) maka baginya (pembaca) dengannya (Al-Quran) pahala dan pahala digandakan sepuluh sebagaimananya. Aku tidak kata bahawa ‘alif laam mim’ itu satu huruf tetapi alif satu huruf, lam satu huruf dan mim itu satu huruf (Riwayat Tarmizi) Nah, hebatkan ganjaran yang Allah berikan buat penghafaz al-Quran serta ibu bapanya? Marilah kita berdoa agar dalam keluarga kita mempunyai sekurang-kurangnya seorang penghafaz al-Quran.

PANDUAN MEMILIH SEKOLAH TAHFIZ YANG IDEAL

Dicadangkan supaya anda memilih sekolah tahfiz yang kedudukannya agak jauh dari kesibukan kota. Misalnya di kawasan kampung atau sedikit pedalaman. Keadaan ini akan membantu anak2 anda memberi fokus yang lebih maksima dalam usaha mereka menghafaz Al-Quran.

Apa yang dimaksudkan adalah latarbelakang sekolah atau madrasah tersebut. Sebaiknya carilah tempat yang lebih ‘veteran’ di mana telah banyak melahirkan huffaz yang berjaya. Tidak menjadi masalah jika lebih berminat kepada sekolah-sekolah tahfiz yang lebih baru, namun sebaiknya selidiklah prestasi sekolah tersebut terlebih dahulu.
Terutama sekali statistik bilangan huffaz yang berjaya dilahirkan saban tahun, juga statistik pelajar yang keluar masuk sama ada dibuang atau berhenti. Ini penting supaya anda tidak tersilap menghantar anak ke sekolah tahfiz yang tiada prestasi.

Pilihlah sekolah tahfiz yang mempunyai guru tahfiz berpengalaman. Misalnya telah 10 atau 20 tahun mengajar tahfiz di sekolah tersebut. Sebuah sekolah yang mempunyai bilangan guru tetap lagi berpengalaman menunjukkan kecemerlangan serta iltizam sekolah yang tinggi dalam misi dan visi mereka.Elakkan dari sekolah tahfiz yang tidak mempunyai guru tahfiz berpengalaman, guru sementara, guru kerap berhenti, berkonflik dan sebagainya. Jangan biarkan anak anda menjadi mangsa apabila hafazan mereka terhenti di tengah jalan akibat guru bermasalah.

Cadangan kepada anda supaya memilih sekolah tahfiz yang mempunyai sistem pengajian yang baik. Sistem yang dimaksudkan adalah sistem tahfiz yang tersusun dan konsisten, Sistem paling baik dan TERBAIK tetap adalah sistem tahfiz sepenuh masa.Madah lain seperti fardu ain tetap perlu, tetapi hanya diperuntukkan masa yang sedikit. Sistem-sistem tahfiz bercampur akademik atau bercampur pondok rata-ratanya tidak menunjukkan prestasi yang memberangsangkan.Dengan kata lain, kesannya tidak menyeluruh. Mungkin ada yang mampu, tetapi sebahagian kecil sahaja. Justeru, pilihlah sekolah tahfiz yang benar-benar hardcore dalam bidang tahfiz jika anda mahu anak-anak anda menjadi al-hafiz.

Terakhir, berilah keutamaan untuk memilih sekolah tahfiz yang mempunyai suasana mendidik atau bi’ah tarbiyyah yang baik. Sekolah tahfiz terutamanya yang veteran, sudah sebati dengan keadaan ini. Para pelajar dibiasakan berjubah, berserban, wajib solat berjemaah dan sebagainya.Ini penting bagi menjadikan jiwa anak-anak anda terdidik dan lembut seterusnya memudahkan Al-Quran mendiami hati mereka. Sebaiknya, 40 hari pertama jangan benarkan mereka balik ke rumah. Biarkan mereka benar-benar sebati dengan keadaan madrasah, InsyaAllah mereka akan lebih mudah melalui proses2 seterusnya.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Islamik

Allahyarhamah Nurul Huda, Pelajar Malaysia Pertama Disemadikan Di Maqam Para Auliya Mesir

Published

on

Allahyarhamah Nurul Huda, Pelajar Malaysia Pertama Disemadikan Di Maqam Para Auliya Mesir

Terpanggil untuk menulis. Kemat1an kali ini sungguh istimewa bagi semua, bagai dibaratkan sepasang ibu bapa melepaskan anak pergi menghadap Syurga. Itulah yang terpapar daripada kisahnya begitu halus Allah atur. Indah tak terkata. Terkejut pun ada, hingga kata kata terakhir adalah macam tak percaya.

Apabila baru sehari kembali berpijak langkah untuk meneruskan baki pengajiannya di Mesir. Dia disahkan men1nggal dunia. Selepas mengadu sedikit sesak nafas. Mungkin itulah aj4lnya. Namun bagi ibu bapa sudah pasti merelakan perpisahan itu dibaratkan melepaskan anak mereka untuk ke Syurga. Syurga ilmu. Syurga mujahadah.

Setelah hampir 6 bulan bersama cuti di Malaysia. Rindu sudah pasti sedikit terubat setelah 2 tahun tidak balik ke Malaysia. Melepaskan anaknya di airport baru ini mungkin amat mengujakan. Gembira sudah pastinya. Anak nak sambung pengajiannya. Nak jadi alimah.

Tapi itulah janji Allah saat ajal sudah tiba. Allah menjemputnya dengan sangat teliti. Ibarat menyambut kedatangan jasad arw4h dengan sangat baik. Disemadikan di bumi Para Ambi’ak. Malah paling istimewa arw4h dikembumikan di sekitar maqam para auliyak. Masyaallah.

Apa yang dilihat, amalan arw4h sangat luar biasa. Amalan Sunatnya dia jaga rapi. Apatahlagi amalan wajib sudah semestinya lebih lagi.

Melalui pengalaman kami bermusafir ke Kelantan selepas berkuarant1n di Hotel Ibis KL. Sepanjang perjalanan itu saya diberi kesempatan berada di seat sebaris dengan arw4h. Dia duduk ‘double seat’
Saya seat single ditengah dikosongkan untuk sosial distancing. Apa yang dilihat amalannya sungguh menakjubkan.

1) Melazimi Ratib Al-Haddad.
2) Suka berqasidah sepanjang perjalanan.
3) Tasbih sentiasa di tangan.

Paling terkejut apabila tahu dari status cerita kawan kawannya, arw4h merupakan seorang yang sangat suka LAZIMI TAHAJJUD. Jarang miss.
4) Suka berdamping dengan al-Quran.
5) Solat awal waktu berjemaah di Surau Wisma.

Maka tidak dinafikan pemergiannya ada satu rahmat kepada keluarganya. Mendapat sinar gembira anaknya dimasukkan ke Syurga. Itulah yang disebutkan oleh Rasulullah;
من عاش على الشيء مات عليه
Siapa yang hidup di atas sesuatu kebaikan, mat1nya di atas kebaikan yang dia suka lakukan.

وكفى بالموت واعظة
Cukuplah kemat1an itu pengajaran kepada kita.
من خرج في طالب العلم كان في سبيل الله حتى يرجع
Sesiapa yang keluar dalam menuntut ilmu maka dia berada dalam jalan Allah sehingga dia pulang.

من أحب الشيء بعث عليه
Sesiapa yang menyukai sesuatu dia akan dibangkitkan dengan kesukaannya.
عليكم بقيام الليل فإنه من دأب صالحين من قبلكم
Wajib (sunat muakkad) ke atas kamu berqiamullail. Sesungguhnya Qiamullail itu jejak langkah orang soleh sebelum kamu.

Kata ulamak, siapa yang suka berkhidmat untuk agama dan apa yang kita suka itulah kita akan mat1. Kita akan mat1 di mana kita suka berulang alik. Kalau berulang alik ke masjid di tengah tengah tu kita akan mat1. Kalau ke tempat mengaji begitulah juga.

Begitulah kisah Sahabat Nabi SAW, Saidaina Umar mat1 dibun0h ketika solat. Saidina Othman, mat1 ketika membaca Al-Quran. Kerana amalan yang paling mereka suka buat itulah membentuk kemat1an yang mereka ukir.

Bukti kemat1annya dicem.burui ramai…

Meninggal di pagi Jumaat. Dikebumikan di sekitar maqam auliyak yang mana tidak pernah lagi pelajar Malaysia di kebum1kan di situ. Men1nggal semasa berkelana sedang bermusafir mencari ilmu di bumi Ambi’ak.

Berdasarkan hadis Nabi,
مَا مِنْ مُسْلِمٍ يَمُوْتُ يَوْمَ الْجُمُعَةِ أَو لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ إلَّا وَقَاهُ اللَّهُ فِتْنَةَ القَبْرِ
“Tidak ada seorang muslim yang mati1pada hari Jumaat atau malam Jumaat melainkan dibebaskan oleh Allah SWT daripada f1tnah (az4b) kub0r”.

مَنْ مَاتَ لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ أَوْ يَوْمَ الْجُمُعَةِ أُجِيْرَ مِنْ عَذَابِ القَبْرِ وَجَاءَ يَوْمَ القيامةِ وَعَلَيْهِ طَابِعُ الشُّهَدَاءِ
“Barangsiapa yang mat1 pada malam Jumaat atau hari Jumaat akan dibebaskan daripada az4b kub0r dan akan datang di hari Qiyamat dan padanya tanda sebagai seorang yang syah1d”.

Siapa yang menyaksikan kemat1an di depan mata dan mengambilnya sebagai pengajaran dalam meneruskan kehidupan dirinya dan mengamalkan kebaikan yang disebutkan merekalah golongan yang beruntung.

Namun bagi siapa yang tahu kemat1an itu bakal tiba,tapi hanya sekadar tahu tidak berfikir untuk berubah jadi baik. Maka dia adalah orang yang paling bod0h sekali. Kerana disebutkan dalam Hadis Rasulullah saw…

“Orang yang cerdik adalah yang melawan n4fsunya dan beramal untuk kehidupan setelah kemat1an, sedangkan orang bod0h adalah yang mengikuti hawa n4fsunya dan berangan kepada Allah dengan pelbagai angan-angan.”

Continue Reading

Islamik

Aster0id Setinggi Burj KhaIifa Dijangka Melintasi Bumi Ahad Ini

Published

on

Aster0id Setinggi Burj KhaIifa Dijangka Melintasi Bumi Ahad Ini

TuIar baru-baru ini am@ran daripada pihak N4SA yang mengatakan bahawa sebuah aster0id gerg@si dijangka bakal ‘terb@ng’ meIintasi bumi pada hujung minggu ini.

Lap0r The Sun, batu gerg@si tersebut bergerak dengan kelajuan lebih daripada 90,000 kph.

Lebih besar dari Burj Khalifa 

 

Bukan itu sahaja, saiz aster0id gerg@si itu juga adalah berukuran 820 meter panjang yang bersamaan dengan 2,690 kaki lebih besar daripada saiz bangunan tertinggi di dunia iaitu Burj Khalifa!

Fulamak, besar tu! 

Menurut pihak pengesan N4SA, asteroid yang diberi nama sebagai 2000 W0107 itu dijngka bakal bergerak melintasi bumi pada Ahad ini.

Tak hent@m bumi, jarak 4.2 juta km dari bumi

Walau bagaimanapun, ia diramalkan tidak akan menghent4m pIanet bumi sebaliknya hanya bergerak melintasinya pada jarak yang selamat iaitu pada jarak 4.2 juta kilometer.

Walaupun jarak itu dikatakan sejauh 11 kali jarak antara bumi dengan bulan, namun ia sebenarnya berada dalam keadaan yang agak dekat menurut istilah jarak dalam ruang angkasa.

N4SA telah mendedahkan bahawa apa-apa sahaja ‘objek’ yang melepasi planet bumi pada jarak antara 190 juta kilometer, maka ia dikelaskan sebagai ‘Near Earth Object’ (NEO).

Ditemui 20 tahun yang lalu

Asteroid ini telah berjaya dijejaki oleh ahli astronomi di New Mexico pada 29 November 2000 iaitu kira-kira 20 tahun yang lalu.

Pihak N4SA telah sentiasa mengesan keberadaannya di ruang angkasa sejak daripada awal penemuannya

Lintas bumi pada pagi Ahad, 29 November

 

Selain itu, batu angkasa itu juga dijangka bakal bergerak berhampiran dengan bumi kira-kira jam 10.09 pagi GMT pada 29 November ini.

Ini bermakna, lintasan batu gerg@si 2000 W0107 ini ‘jat0h’ pada tarikh yang sama penemuannya pada kali pertama iaitu kira-kira 20 tahun yang lalu.

Wah, dah boleh sambut anniversary yang ke-20 tahun. Nasib baik tak hent@m bumi, boleh kiamat kalau kena tu. 

Continue Reading

Islamik

10 Tahun Kaji Semua Agama, Lelaki Ateis dan Isteri Akhirnya Masuk Islam

Published

on

10 Tahun Kaji Semua Agama, Lelaki Ateis dan Isteri Akhirnya Masuk Islam

TIDAK dapat dinafikan lagi kehadiran golongan ateis di atas muka Bumi ini. Mereka bukan sahaja tidak mengakui kewujudan Tuhan, malah hanya berpegang kepada logik semata-mata.

Namun bagi Cedric Lim, dia yang dahulunya pernah menjadi seorang anti-agama menemui jalan penyelesaian terhadap segala kekusutan dengan mengambil keputusan untuk memeluk agama Islam baru-baru ini.

 

Menerusi Facebook, lelaki yang memilih nama Muhammad Daniel Lim itu berkongsi perjalanan hidup sehingga nekad untuk mengucap dua kalimah syahadah bersama isterinya, Siti Khairiyah Wang.

Menurut lelaki berasal dari Singapura itu, dia mengambil masa lebih 10 tahun bagi mengkaji dan mempelajari pelbagai agama dan kitab suci namun tidak dapat menerima amalan yang disusun serta dipraktikkan.

“Saya lebih suka hidup dalam penafian bagi mempercayai kewujudan Tuhan dan boleh lakukan tanpa sebarang agama pada ketika itu,” tulisnya.

Mahu dijadikan cerita, dia menyedari bahawa belum membuka dan membaca al-Quran sepanjang proses ‘pencarian’ itu ketika berbincang tentang keagamaan dengan salah seorang rakan Muslimnya.

“Kamu sudah separuh Muslim sekiranya mempercayai tiada Tuhan, kerana Muslim percaya tiada Tuhan selain Allah yang mencipta semua kewujudan.

“Dia adalah mutlak, tiada jantina, tiada ibu bapa atau anak dan tiada apa kamu boleh bayangkan,” kata rakannya itu.

Mula membaca al-Quran

Terjumpa banyak fakta saintifik

Dan akhirnya…

Kisah luar biasa itu tular dengan mendapat hampir 10,000 perkongsian dan 19,000 tanda suka di Facebook dimana rata-rata mengucapkan syukur atas petunjuk Allah SWT yang diberikan kepada pasangan tersebut.

 

Sumber: Cedric Lim

Alhamdulillah, tahniah dan selamat datang ke Islam. Umpama bayi baru lahir tanpa dosa. Hebat! Subhanallah!

Continue Reading

Trending