Connect with us

Islamik

“Saya Ketagih Buat Maksiat, Bagaimana Cara Nak Tinggalkan Ketagihan Ini? Bantu Saya..”

Published

on

Ada orang tanya:

“Soalan aku ni mungkin bermain kat fikiran ramai orang. Let say la, kita buat dosa yang ketagih. Contohnya, video lucah, onani, atau ketagih drama, obsess artis, atau couple, couple ketagih kot, sikit-sikit nak mesej dia. Huhu. So, macamana nak tinggalkan dosa yang kita ketagih ni eh? Susah beb…. Kadang-kadang dah taubat, tapi still buat balik…”

Hmm….

Macam ni la, sebenarnya, dosa ni, ada yang ketagih, dan ada yang tak ketagih. Dan, dosa yang ketagih ni, serius susah nak tinggalkan. Kita kena usaha dengan satu usaha yang luar biasa!

Aku pun takdela sempurna sangat. Aku pun tengah bergelut dengan dosa dan aib aku. Aku sendiri pun tengah struggle nak tinggalkan maksiat dan jahiliah yang masih bersarang dalam hati aku. Huhu… Kau doakan aku tau!

Apapun, aku nak kongsi sikitla beberapa tips, macamana nak tinggalkan dosa yang kita ketagih ni.

Aku nak sangat berkongsi pada semua orang tentang perkara ni. Cara ni adalah antara kaedah yang terbaik untuk kita baiki diri kita dan cara yang terbaik untuk membuatkan kita tak lagi teringin membuat maksiat. Cara ini saya namakan sebagai:

”Teori memanipulasikan syaitan”.

Dengan cara ini, seakan-akan syaitan sendiri akan “hasut” kita untuk tinggalkan maksiat(konon-kononnya). Caranya ialah dengan KITA MENGHUKUM DIRI KITA setelah buat maksiat dan dosa!

Kita pun tahu, syaitan akan suruh kita buat benda yang menguntungkan dia, dan merugikan kita. Dan, syaitan akan elakkan kita buat benda yang kita untung dan dia rugi

Bila kita mengHUKUM diri kita, ia sangat efektif! Mari saya terangkan satu-satu cara nak memanipulasikan syiatan ni supaya boleh faham:

1) Kita berazam, setiap kali kita buat sesuatu dosa, kita akan hukum diri kita dengan sesuatu AMAL SOLEH. Contohnya, kita target:

”Setiap kali aku tengok drama yang ada aurat, pergaulan bebas dan lain-lain, rokok, aku akan hukum diri aku dengan baca quran 1 juzuk!”

“Kalau aku tengok video lucah, aku akan sedekahkan RM50 kat surau, and then aku akan puasa 3 hari!!”

“Kalau aku tak pergi solat jemaah subuh kat surau, aku akan denda diri aku dengan baca buku agama sebanyak 100 muka!”

2) Macamana teori ni berfungsi?

Kita tengok eh.

Contohnya, kau buat dosa onani.

Kalau kau onani, jangan jadi macam orang munafik yang anggap dosa tu macam LALAT yang singgah di hidung, tapi korang kena anggap, dosa onani tu seumpama GUNUNG yang jatuh menimpa!

Maka korang kena bertaubat dan menangis!

Dan ganti kerugian itu dengan amalan yang lebih besar seperti yang aku cakap tadi. Dah onani, denda diri baca quran satu juzuk ke, sedekah RM50 ke, puasa 3 hari ke, solat tahajud 1 jam ke. Apa-apalah.

So, meh aku tunjuk teori ni dalam bentuk matematik sikit.

Macam aku cakap tadi, syaitan akan suruh kita buat benda yang menguntungkan dia, dan merugikan kita. Dan, syaitan akan elakkan kita buat benda yang kita untung dan dia rugi.

Onani = Dosa = Syaitan untung = Kita rugi.

Tapi bila kau denda diri kau dengan amalan dan pahala yang besar, dia akan jadi macam ni.

Onani = Dosa = Syaitan untung = Kita rugi.

Denda dengan:

Bertaubat + Menangis + Mengganti amalan yang lebih besar, =

Maka perkara ini akan merugikan syaitan (<) dan mengutungkan korang (>), sebab:

Bila taubat korang diterima = maka dosa akan terampun.
Bila korang menangis = api neraka akan padam.
Bila korang mengganti amalan yang lebih besar = Darjat akan naik, pahala akan dapat banyak.

Dan, apa akan jadi?

3) Bila kita hukum diri kita, maka syaitan akan mula ragu-ragu, samada nak suruh kita buat maksiat atau tak. Sebab kalau dia goda kita untuk hisap rokok ke, onani ke, tengok video lucah ke, drama bagai ke, apa-apalah dosa yang ketagih ni, syaitan tahu yang kita akan hukum diri kita taubat, menangis dan buat amalan yang pahala dia sangat besar.

Sebab, bila syaitan goda kita buat dosa, dia tahu kita dapat dosa.

Tapi, once kita bertaubat, menangis dan hukum diri dengan amalan, dosa kita tu akan terampun dan pahala akan banyak!

So, syaitan akan ragu-ragu nak goda kita!! Sebab syaitan tak nak kita untung!

Akhirnya, syaitan sendiri yang akan goda kita untuk tinggalkan maksiat!

Itulah namanya teori memanipulasikan syaitan. Hehe.

4) Kalau dalam bahasa arab, cara ini di namakan “Iqob” yang bermaksud “denda”. Itulah yang para sahabat buat! Saya akan cerita beberapa contoh IQOB yang sahabat buat:

Sahabat Nabi akan menangis jika tertingal takbir pertama dan akan beriktikaf selama 3 hari di Masjid bagi menebus ’dosa’ tertinggal takbir pertama.

Dalam riwayat yang lain, Sahabat Nabi akan menangis jika tertingal solat berjemaah dan akan beriktikaf selama 7 hari di Masjid bagi menebus ’dosa’ tertinggal Solat Berjemaah.

Hazrat Abu Talhah telah mewakafkan kebun kerana tidak kyusuk dalam solat.

Saidina Umat RA menebus SAF pertama yang tertingal di belakang Nabi dengan pendapatan seharian.

Hazrat Abdul Rahman sedekah semua keuntungan dalam satu perniagaan kerana tertinggal Takbir pertama.

Dan lain-lain..

4) Aku nak kemukan bukti, betapa efektifnya cara ini , sehingga syaitan sendiri akan hasut kita untuk tinggalkan maksiat! Hayati dan fahami kisah ini, akan betapa berharganya bila kita hukum diri kita setiap kali kita buat maksiat!

Aku pernah dengar seorang ustaz menceritakan tentang kisah Abdullah b Ummu Maktum.

Ada sorang sahabat nama dia Ummu maktum, seorang yang BUTA. Dia tanya nabi, kalau buta, perlu ke dia pergi masjid ketika azan untuk solat berjemaah? Nabi kata, kena pergi masjid jugak.

So, ada kisah, dia nak pergi masjid untuk solat, dalam perjalanan, dia terjatuh lantas bajunya kotor. Dua kali benda ni terjadi. Dia nak pergi masjid tapi terjatuh. Dan, kali ketiga dia nak pergi masjid, dia hampir terjatuh, tetapi ada seorang lelaki selamatkan dia dan usung dia sampai ke masjid!

Setelah sampai kat masjid, ummu maktum pun berterima kasih pada lelaki tu sebab bantu dia jalan hingga ke masjid. Dan bila ummu maktum Tanya tentang siapakah lelaki itu, lantas lelaki tu jawab:

“Aku IBLIS!”

Ummu maktum pun terkejut dan bertanya:

“Kenapa kau bantu aku pergi masjid sedangkan kau IBLIS??!”

Iblis jawab:

“Kerana time kau jatuh kali pertama, Allah dah ampunkan semua dosa-dosa kau. Time kau jatuh kali kedua pulak, Allah ampunkan dosa semua ahli keluarga kau. Aku takut kalau kau jatuh kali ketiga, Allah akan ampunkan semua dosa penduduk madinah!! Habis sia-sia aku goda mereka buat dosa selama ni! Sebab tu time kau nak jatuh kali ketiga tu, aku tolong kau!!!”

Tamat kisah.

Hehe.

Nampak tak? Iblis yang bawak dia pergi masjid.

Inilah namanya teori memanipulasikan setan.

Aku ada beberapa kawan.

Ada sorang ni, dia ketagih video lucah. Apa dia buat? Dia kata kat aku, setiap kali dia tengok video lucah dan onani, dia akan sedekah RM50. Kau tahu tak, dia kata dia dah sedekah lebih RM10,000! Dan, akhirnya dia berjaya tinggalkan video lucah. Nampak tak usaha dia?

Ada sorang lagi, dia kata, setiap kali dia buat satu dosa, dia akan denda diri dia dengan baca 50 muka surat buku agama. Sekarang, dia dah baca ribuan muka surat buku agama! Akhirnya dia jadi seorang ustaz yang cukup hebat!

Ada yang tengok drama korea 1 jam. Dia denda diri dia, baca quran 1 jam! Lama kelamaan, dia berjaya tinggalkan drama bagai tu.

So, tu la tips yang aku nak kongsi kat kau.

Moga bermanfaat!!

Kredit : Hamka (Kereta Mayat) & Tarbiah Sentap

SHARE FOR SAHAM AKHIRAT.

#AlMukhlisin

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Islamik

Wanita Dalam Tempoh ‘Iddah’, Ketahuilah Batasan Ini Dalam Memuliakan Wanita

Published

on

Wanita Dalam Tempoh ‘Iddah’, Ketahuilah Batasan Ini Dalam Memuliakan Wanita

Perkataan ‘iddah’ adalah sinonim dengan penceraian, sama ada cerai hidup atau cerai mati. Iddah hanya dikenakan kepada golongan wanita sahaja bagi tujuan memuliakan wanita Islam itu sendiri.

Iddah adalah bertujuan untuk mengelakkan percampuran benih antara suami dahulu dengan suami yang baharu (akan) dikahwininya.

Selain itu, iddah juga merupakan tempoh dalam memberi ruang kepada pasangan untuk berfikir dan menilai semula segala kesilapan serta tindakan mereka, seterusnya membuka peluang untuk mereka rujuk dan berbaik semula.

Sebab wajib iddah terbahagi kepada dua bahagian iaitu:

 1. Perceraian pasangan semasa hidup
 2. Kematian suami

Setiap bahagian iddah tersebut mempunyai pengiraan tersendiri yang akan menentukan tempoh iddah seseorang wanita tersebut. Pengiraan iddah terbahagi kepada tiga iaitu:

 • Iddah dengan kiraan suci (quru’)
 • Iddah dengan kiraan bulan
 • Iddah dengan kelahiran atau keguguran kandungan

1. Batasan Hukum Talak Raj’ie

Talak raj’e ialah talak yang memberi hak kepada suami untuk kembali rujuk kepada isterinya selagi dalam tempoh iddah

 • Tidak boleh menerima pinangan lelaki ajnabi. Hukumnya adalah haram.
 • haram berkahwin dengan lelaki ajnabi. Perkahwinan dalam tempoh tersebut adalah tidak sah.
 • Tidak dibenarkan keluar rumah kecuali diizinkan suami.
 • Tidak dibenarkan berpindah atau tinggal di rumah lain yang bukan menjadi kebiasaannya tinggal. Suami dilarang menghalau keluar isteri yang diceraikan kecuali jika terdapat kemudaratan. Suami juga wajib menanggung semua nafkah isteri termasuk tempat tinggal. Firman Allah s.w.t:

“JANGANLAH KAMU MENGELUARKAN MEREKA DARI RUMAH-RUMAH KEDIAMANNYA (SEHINGGA SELESAI IDDAHNYA), DAN JANGANLAH PULA (DIBENARKAN) MEREKA KELUAR (DARI SITU), KECUALI (JIKA) MEREKA MELAKUKAN PERBUATAN KEJI YANG NYATA.”
SURAH AL-TALAK:1

 • Tidak boleh berkabung. Sebaliknya dituntut untuk berhias kepada suaminya sebagai dorongan untuk rujuk semula.

2. Batasan Hukum Semasa Dalam Tempoh `Iddah Talak Ba’in

Talak ba’in adalah talak yang tidak memberi hak kepada suami untuk rujuk kepada isteri yang diceraikan kecuali dengan mahar dan akad yang baharu.

 • Haram menerima pinangan lelaki ajnabi.
 • Haram berkahwin dengan lelaki ajnabi. Perkahwinan dalam tempoh tersebut adalah tidak sah.
 • Tidak dibenarkan keluar rumah kecuali dalam batas yang diperlukan sahaja. Seperti bekerja, mendapatkan rawatan atau keperluan yang mendesak sahaja. Menunaikan haji dan bermusafir juga adalah perbuatan yang dilarang.
 • Tidak dibenarkan berpindah atau tinggal di rumah lain yang bukan menjadi kebiasaannya. Sepanjang tempoh iddah dengan talak ba’in, bekas suami masih wajib menyediakan tempat tinggal dan dilarang menghalau isteri (yang diceraikan) kecuali jika terdapat bahaya dan kemudaratan.
 • Disunatkan berkabung dan tidak berhias kerana dibimbangi mendorong kepada maksiat dan fitnah.

3. Batasan Hukum Semasa Dalam Iddah Kematian Suami

 • Haram menerima pinangan lelaki ajnabi.
 • Haram berkahwin dengan lelaki ajnabi. Perkahwinan dalam tempoh tersebut adalah tidak sah.
 • Tidak dibenarkan keluar rumah termasuk untuk bermusafir, kecuali dalam had yang diperlukan sahaja.
 • Antara keperluan penting yang dibolehkan adalah untuk bekerja, mendapatkan rawatan, membeli barangan asasi (sekiranya tidak orang lain yang boleh melakukannya) dan keperluan mendesak lain, dengan syarat menjaga peraturan yang disyariatkan Islam. Waktu untuk keluar pula adalah pada siang hari, kecuali terpaksa.
 • Berpindah atau tinggal di rumah lain yang bukan menjadi kebiasaannya sepanjang tempoh perkahwinan, kecuali terdapat bahaya dan mudarat seperti kebakaran dan tanah runtuh.
 • Wajib berkabung sepanjang tempoh iddah, iaitu wajib meninggalkan semua perkara yang berhias, seperti:
 1. Berpakaian terang atau berwarna-warni dan menarik perhatian
 2. Mengenakan barangan kemas (walau sebentuk cincin, rantai, gelang dan perhiasan yang diperbuat daripada emas, perak dan permata)
 3. Memakai wangian pada badan, rambut dan pakaian.
 4. Bersolek (memakai celak, berinai dan memakai minyak rambut) serta perbuatan berhias lain pada pandangan masyarakat terdekat.

*Perintah berkabung ini hanya dikhususkan kepada suruhan meninggalkan hiasan pada tubuh badan dan pakaian sahaja, tidak termasuk tempat tinggal, bilik tidur dan sebagainya. Ini juga tidak bermakna berkabung dengan mengabaikan kebersihan dan kesihatan diri serta ahli keluarga.

HAK-HAK ISTERI YANG DICERAIKAN

Isteri yang berada dalam iddah Raj’ie berhak mendapat nafkah dan tempat tinggal selama tempoh iddah. Manakala Isteri yang berada dalam iddah Bain adalah seperti berikut :

 • Isteri yang tidak hamil hanya berhak mendapat tempat tinggal
 • Isteri yang hamil berhak mendapat tempat tinggal dan nafkah
 • Isteri yang kematian suami berhak mendapat tempat tinggal sebagaimana semasa kematian suaminya.
Continue Reading

Islamik

Ini Sebab Rasulullah Menyuruh Kita Bersihkan Tempat Tidur Sebelum Duduk Atau Baring

Published

on

Ini Sebab Rasulullah Menyuruh Kita Bersihkan Tempat Tidur Sebelum Duduk Atau Baring

Sudahkah kita membiasakan diri mengibaskan tempat tidur dengan kain atau sarung sebelum kita duduk dan tidur di atas katil kita? Tentunya sambil mengucapkan BISMILLAH.

Ternyata ada fakta saintifik di sebaliknya sunnah bersihkan tempat tidur yang tentu sahaja pada kesihatan tubuh kita. Juga apakah ada rahsia lain yang berkaitan dengan alam ghaib mengenai hal ini?

Oleh sebab itu jangan sampai kita meremehkan sunnah bersihkan tempat tidur sebelum tidur ya Dari sahabat Abu Hurairah ra Rasulullah Shallahu ‘alaihi wasallam bersabda

“Apabila salah seorang dari kalian hendak berbaring di tempat tidurnya hendaklah ia kibas-kibas tempat tidurnya itu dengan sarungnya. Kerana dia tidak tahu apa yang terjadi pada tempat tidurnya setelah ia tinggalkan sebelumnya.”

(HR Bukhari Muslim) Hadis lain sebagai tambahan “Bagi orang yang bangun dari tempat tidurnya kemudian kembali lagi maka dianjurkan untuk mengibasinya kembali.” (Sebagaimana hadis riwayat Tirmidzi. 3410)

Sekurang-kurangnya ada dua alasan penting yang menyebabkan kita perlu bersihkan tempat tidur dengan mengibaskan kain sarung ke atas tilam yang akan kita tiduri:

1. Adanya kuman penyakit yang hinggap di tilam, bantal dan selimut yang kita gunakan Bahwa setiap orang tidur di atas tilam pastinya ada sel-sel mati di tubuhnya yang berjatuhan di tempat tidur dan pada saat seseorang itu terjaga dari tidurnya sel-sel tersebut tertinggal di situ.

Ketika orang tersebut kembali tidur tapi tidak terlebih dahulu membersihkan tilam yang akan diduduki kemungkinan besar ada kuman tak terlihat yang memakan sel-sel mati tersebut di atas tilam, selimut dan bantal yang kita gunakan.

Oleh sebab itu sangat penting untuk mengibas atas katil terlebih dahulu untuk memastikan kuman tersebut hilang.

2. Adanya makhluk ghaib yang tidur di atas katil tersebut, yakni jin jahat atau syaitan Tidak ada satu tilam pun yang terbentang di dalam suatu rumah yang tidak ditiduri oleh manusia, kecuali syaitan akan tidur di atas tilam tersebut.

Orang yang beriman kepada yang ghaib pasti menyedari bahawa kita hidup bersama dengan makhluk ciptaan Allah yang lain yang tak terlihat mata kasar. Oleh sebab itu melakukan sunah mengibas-ngibaskan tempat tidur dengan sarung sebelum tidur sambil membaca Bissmillah insyaaAllah mampu menghindarkan kita dari godaan syaitan yang terkutuk. Sunnah yang mudah namun berfadilat besar. Wallaahualam.

Sunnah sebelum tidur kita bersihkan tempat tidur:

Continue Reading

Islamik

Nikahi Seorang Pel4cur, Lelaki Ini Nak Merubahnya Jadi Baik Tapi “Saya Pulang Ke Rumah Dan Terdengar Suara Lelaki Dari Dalam Bilik Saya”

Published

on

Nikahi Seorang Pel4cur, Lelaki Ini Nak Merubahnya Jadi Baik Tapi “Saya Pulang Ke Rumah Dan Terdengar Suara Lelaki Dari Dalam Bilik Saya”

Jakarta: Bagaikan kisah dalam drama televisyen, seorang lelaki di Lumajang, Jawa Timur sanggup menikahi seorang pekerja s*ks.

Lelaki itu mengambil keputusan sedemikian kerana percaya wanita dicintainya itu bakal berubah menjadi individu yang lebih baik.

Namun, impiannya musnah dalam sekelip mata selepas menyaksikan kecurangan isteri di hadapan matanya sendiri.

Tribun News melaporkan semuanya terbongkar selepas lelaki itu menemui isteri dan teman lelaki wanita itu dalam bilik rumah mereka.

Ketika itu, isterinya dalam keadaan tanpa seurat benang. Berang dengan apa yang dilihatnya menyebabkan lelaki terbabit bertindak menghayunkan sabit yang ada bersamanya ke arah teman lelaki isterinya.

“Selesai menebas rumput, saya pulang ke rumah dan terdengar suara lelaki dari dalam bilik saya.

“Saya masuk ke bilik untuk memeriksa dan menemui isteri bersama lelaki lain tanpa berpakaian.

“Tanpa berfikir panjang, saya terus hayunkan sabit kepada lelaki terbabit hingga terkena kepalanya ,” kata lelaki itu.

Susulan kejadian, dia cuba melarikan diri, tetapi gagal apabila ditahan polis. Jurucakap Polis Lumajang, Masykur berkata, insiden itu menyebabkan mangsa cedera pada bahagian kepala dan tangan.

Keadaannya stabil dan dia dirawat di Hospital Bhayangkara.

“Siasatan awal mendapati suspek bertindak mengikut emosi dan dia ditahan untuk siasatan lanjut,” katanya.

Beliau berkata, lelaki itu akan didakwa dan berdepan hukuman penjara maksimum lima tahun kerana menyebabkan kecederaan terhadap mangsa.

Dalam pada itu, Ketua Polis Kunit, Hariyono mengesahkan bahawa isteri suspek adalah bekas pekerja s*ks.

Continue Reading

Trending