Connect with us

Luahan

Sempat Jumpa Sebelum Nenek Pergi, Kemudian Atuk Pula Menyusul Pada Malam Hari

Published

on

Sempat Jumpa Sebelum Nenek Pergi, Kemudian Atuk Pula Menyusul Pada Malam Hari

Pemerg1an ahli keluarga buat selama-lamanya dalam hidup merupakan satu momen yang sangat sed1h dan perasaannya tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Itu lah perasaan yang dialami oleh Atinsyu_ sekeluarga selepas kehiIangan dua insan tercinta.

Cinta hingga hujung ny4wa

Menerusi perk0ngsian di Twitter, Atin menyifatkan arwah datuk dan neneknya merupakan cinta hingga hujung ny4wa kerana kedua-dua arwh telah berkongsi hari lahir yang sama iaitu 4 Februari dan telah menghembuskan nfas terakhir juga pada tarikh yang sama iaitu 3 November 2020.

Menurut sumber daripada Kosmo, arwh neneknya yang dikenali dengan nama Wan Zainun Wan Chik telah mninggaI dunia ak1bat brah usvs. Namun dalam tempoh 15 jam kemudian, arwh datuknya iaitu Wan Yahya Wan Husein pula telah menghembvskan nfas terakhir.

Atuk sempat jumpa nenek’

Menceritakan kembali kisah itu, Atin memaklumkan arwh neneknya seorang wanita dan isteri yang sangat kuat dan bertanggungjawab. Arwh tdak pernah mengeIuh apabila perlu menjaga suaminya yang terIantar sak1t malah walaupun sedang mender1ta, arwh sangat tabah dan saling menjaga antara satu sama lain.

Menurut Atin, arwh datuknya itu sempat bertemu dengan si isteri (nenek) buat kali terakhir sebelum si isteri pergi buat selama-lamanya. Namun siapa sangka, pada malam hari, dia pula menyusul ‘pergi’ menemani isteri tersayang. Allahuakhbar besarnya dugaan!

Segala urusan dipermudahkan

Kenangan gambar arwh atuk dan nenek

‘Terima kasih atas doa dan bntuan’

Sementara itu, Atin meluahkan rasa syukur dan berterima kasih kepada orang ramai yang tidak henti-henti memberi kata semangat, segala bantuan serta doa buat mereka sekeluarga.

Sumber: Atinsyu_, Kosmo via oh bulan

Luahan

Abang MeninggaI Dunia Dipercayai Mngsa langgar Iari, Adik Mohon Saksi Kjadian TampiI

Published

on

Abang MeninggaI Dunia Dipercayai Mngsa Ianggar Iari, Adik Mohon Saksi Kjadian TampiI

N4has jalanraya di Lebuhraya Damansara Puchong pada 24 November lalu telah meng0rbankan ny4wa Ustaz Ahmad Sofwatullah.

Menerusi perkongsian oleh adik arwh dkenali sebagai Shideen di laman sosial Twitter, arwh abangnya dipercayai telah menjadi mngsa Ianggar Iari.

Namun, sehingga kini, katanya, masih belum ada seorang saksi pun yang tampiI memberi keterangan walau pihak poIis sudah mula menjalankan si4satan.

Abang sulung saya dijempvt Ilahi..

Menurutnya, arw4h meninggaIkan seorang isteri dan tiga orang anak termasuk seorang yang masih berada dalam kandvngan.

Berikutan itu, beliau meminta saksi untuk tampiI membantu si4satan supaya svspek dapat dibawa ke muka keadilan.

Tlada lagi gelak tawa abang..

Mohon doakan anakanda sulung saya..

Berdasarkan kemaskini terbaharu, Shideen meminta seorang rider Bungkusit untuk tampil memberikan maklumat kerana didkwa menjadi saksi dan kemungkinan mengetahui kejadian sebenar yang men1mpa arwh abangnya.

Rata-rata netizen yang membanj1ri ruangan komen turut mengucapkan takziah di atas pemerg1an Ustaz Ahmad Sofwatullah.

Semoga Allah rahmati arwh

Bantu seb4rkan supaya svspek dapat ditngkap

Bagi mereka yang ingin menghulurkan bantuan untuk meringankan beb4n isteri arw4h dan anak-anak, boleh berbuat demikian seperti di maklumat di bawah.

Semoga arwh Ustaz Ahmad Sofwatullah ditempatkan di dalam kalangan orang beriman dan diberikan ketabahan kepada keluarga yang ditinggaIkan.

Sumber: Twitter @shideenshahrin, sk

Continue Reading

Luahan

Innalillah.. Pak Hamid Mɛninggᾶl Dṳnia Tanpa Orang Tersayang Disisi, Isteri & Anak Tak Pulang Kerana Terkandas

Published

on

Innalillah.. Pak Hamid Mɛninggᾶl Dṳnia Tanpa Orang Tersayang Disisi, Isteri & Anak Tak Pulang Kerana Terkandas

Tanpa ditemani keluarga tersayang disisi, lelaki warga emas yang terlantar sakit akibat barah hati tahap empat akhirnya pergi dijemput Illahi petang semalam di Kampung Melayu Majidee, Johor Bahru.

Hamid Salleh, 63, disahkan menghidap barah hati tahap empat awal bulan ini, terpaksa menanggung kesakitan seorang diri apabila isterinya, Meharan Mohd Atan, 61, dan empat anaknya tidak berpeluang pulang menjaga suami dan bapa mereka disebabkan penutupan sempadan akibat pandemik COVID-19.

Hasrat Meharan, untuk menjaga dan bertemu suaminya semula selepas hampir sembilan bulan berpisah, tidak kesampaian apabila Hamid disahkan meninggal dunia kira-kira 6.30 petang.

Meharan yang permohonon skim Pengaturan Ulang-Alik Berkala (PCA) sudah diluluskan dan dijangka memasuki Johor Bahru esok, selepas menguruskan dokumen berkaitan skim itu sejak awal bulan lalu.

Jirannya yang juga tuan rumah yang disewa arwah, Noor Hamisah Zainal Abidin, berkata jiran yang menjaga Pak Hamid memaklumkan pihak hospital sebaik menyedari ada yang tidak kena dan akhirnya beliau disahkan sudah meninggal dunia petang semalam.

“Isteri arwah, Kak Maheran sudah dimaklumkan. Beliau kelu tidak terkata dan hanya menangis apabila mendapat berita suaminya sudah meninggal dunia.

“Kak Maheran merasa ralat, hasratnya untuk bersatu dengan suaminya tidak kesampaian, ” katanya.

Pak Hamid bertuah kerana jirannya yang berhati mulia sanggup menjaganya 24 jam sehari selepas dirinya hanya mampu terlantar di katil sejak lebih dua minggu lalu.

Warga emas berkenaan dijaga sepanjang masa oleh jiran yang juga rakan baiknya iaitu Mohd Yusof Othman, 54, bersama isterinya, Siti Hazar Abd Jabar, 53 serta Raynold Gindurong, 35, secara bergilir-gilir.

Sementara itu, Siti Hazar seorang daripada jiran yang menjaga warga emas berkenaan dilaporkan berkata, walaupun berada di Singapura, isteri arwah setiap hari menghubunginya secara panggilan video untuk mengetahui perkembangan terkini lelaki itu.

Beliau turut sebak kerana isteri warga emas berkenaan hanya mampu menangis selepas mengetahui suaminya disahkan menghidap kanser hati tahap empat.

“Sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkuat kuasa, setiap hari Pak Hamid akan menghantar isterinya yang bekerja sebagai pembantu kedai makan di Singapura itu ke Terminal Pengangkutan Awam Larkin jam 2 pagi sebelum menjemputnya pulang kira-kira jam 6 petang.

“Meharan yang juga warga Singapura sebenarnya agak tertekan selepas sempadan ditutup namun beliau sangat ambil berat keadaan suaminya, malah mengirimkan wang perbelanjaan kepada kami untuk tampung kos makanan dan rawatan Pak Hamid,” katanya.

Siti Hazar berkata, Maheran bukan tidak mahu pulang melawat suaminya, namun permohonannya mengambil masa kerana perlu menyertakan bukti perkahwinan dan pengesahan suaminya disahkan menderita barah hati tahap empat selain perlu mengumpul wang sekurang-kurangnya RM5,000 untuk pulang menerusi skim PCA itu.

Sumber: BH Online

Continue Reading

Luahan

Cikgu SEDlH Takde Sorg Pun Calon SPM Msuk Kelas OnIine, Akhirnya Ank Sndiri Yg Masuk Hiburkan Ayah

Published

on

Cikgu SEDlH Takde Sorg Pun Calon SPM Msuk Kelas OnIine, Akhirnya Ank Sndiri Yg Masuk Hiburkan Ayah

Penutupan sekoIah susulan wbak C0VlD-19 yang melanda negara, memerlukan para guru dan pelajar melaksanakan pengajaran dan pembelajaran dalam talian di rumah.

Namun, salah satu masaIah yang dihadapi oleh para guru ialah apabila pelajar mengambil mudah dan tdak mengikuti kelas yang diadakan.

Dianggap umpama ‘cuti sekoIah’, sebilangan pelajar tdak peduli akan tanggungjawab mereka sebagai pelajar seperti kisah yang dikongsikan di Twitter oleh individu yang dikenali sebagai Nuha.

Dia tampil menceritakan pengalaman bapanya yang menunggu pelajar untuk masuk ke dalam kelas online tetapi hmpa apabila tiada seorang pelajar pun yang hadir dan memberikan kerjasama.

Lebih menyed1hkan, mereka memat1kan telefon ketika bapanya cuba menelefon pelajar itu seorang demi seorang untuk meminta mereka hadir ke kelas.

Cikgu tunggu tapi pelajar tak masuk kelas ‘online’ dan mat1kan telefon

Malah, menurut Nuha, ada pelajar yang memberikan alasan mereka berkerja, sedangkan pelajar tersebut akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada Februari depan.

Dia yang tdak sampai hati melihat bapanya diperlakukan sedemikian, kemudian bertindak mendaftar masuk ke kelas tersebut untuk menghiburkan hati bapanya yang sed1h.

Nampak la abi gelak sikit..

Menurut Nuha, pada awal, bapanya begitu teruja meminta mereka mengajarnya membuat kelas secara online menggunakan aplikasi zoom dan g0ogle meet.

Sudah tentu bapanya merasa seb4k, apabila pelajar tdak hadir dan menghargai jasa guru yang bersungguh-sungguh dalam menyampaikan ilmu.

Setelah posting tersebut tuIar, terdapat beberapa akaun daripada warganet yang mendaftar masuk ke kelas bapanya sebagai usaha memberikan semangat dan menggembirakan hati guru tersebut.

Bapanya yang dikenali sebagai Mustakim, turut berterima kasih kepada semua warganet di Twitter yang memberikan semangat kepada beliau.

Cikgu Mustakim turut meminta supaya semua warganet mendoakan pelajar-pelajar tersebut untuk hadir ke kelas dan berjaya di dalam SPM kelak.

Kredit: sk

Continue Reading

Trending