Suami Memang Wajib Mencari Nafkah, Tapi Suami Juga Wajib Meluangkan Waktu Bersama Keluarga

Seorang pemimpin dalam keluarga mempunyai kewajiban untuk memenuhi semua keperluan keluarganya baik dari segi fizikal dan mental, jadi jangan mengeluh kerana keletihan suami adalah bukti bahawa dia tidak lalai dalam tanggungjawabnya.

Photo of White Beach in Boracay, Philippines

Suami mencari nafkah dan memberikan apa yang diperlukan dalam keluarga mereka, itu adalah wajib dan itulah sokongan kelahiran, tetapi jangan lupa bahawa suami juga mempunyai kewajiban dalaman untuk menyara keluarganya.

Menghabiskan masa dengan keluarga tidak boleh disempitkan hanya kerana sibuk mencari rezeki

Wajib mencari nafkah, tetapi bagaimana keluarga tidak dapat merasakan bahawa mereka telah kehilangan tokoh imam yang sangat penting bagi mereka.

Sibuk mencari nafkah tidak boleh dijadikan alasan untuk menyempitkan masa dan tidak dapat berkumpul bersama dalam suasana bahagia yang mesti dirasakan oleh keluarga.

Jangan hanya sibuk mencari rezeki dan melupakan pentingnya berkumpul bersama

Salah satu kegembiraan terbesar dalam keluarga adalah ketika suami atau ayah untuk anak-anaknya selalu mempunyai masa dan tidak melupakan pentingnya bersama mereka, dan tidak pernah menjadikan kesibukannya dalam mencari nafkah sebagai alasan untuk tidak bersama.

Mencari rezeki tidak boleh dijadikan alasan untuk tidak dapat berkumpul, kedua-dua perkara ini adalah wajib

Mencari nafkah adalah wajib, tetapi tidak boleh dijadikan alasan untuk tidak dapat memberikan kasih sayang kepada keluarga walaupun untuk sementara waktu kerana membuat keluarga bahagia tidak selalu material. Buat mereka bahagia dengan kebersamaan yang selalu diambil walaupun mereka masih penat.

Keluarga memerlukan pemimpin yang hebat, yang tidak malas bekerja dan tidak lupa untuk membahagiakan mereka

Siapa yang tidak menginginkan pemimpin keluarga yang hebat, yang tidak pernah mengeluh tentang keletihan mencari nafkah dan juga tidak pernah lupa untuk selalu membahagiakan isteri dan anak-anaknya.

Jadilah suami yang taat, kerana anak isteri adalah amanah yang mesti dijaga dan bahagia

Jadilah anda lelaki sebagai pemimpin yang taat kepada Allah dan menjadi tokoh suami dan ayah yang hebat untuk keluarganya.

Anak-anak dan isteri adalah amanah dari Allah bahawa anda mesti memenuhi kehidupan fizikal atau mental mereka, membuat mereka sentiasa bahagia dan jangan kecewa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*