Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Subhanallah! Inilah Kelebihan dan Ganjaran Bagi Mereka Yang Mengerjakan Solat Witir!

Kita tahu bahawa solat witir iaitu solat sunat dengan rakaat ganjil 1 rakaat atau tiga rakaat tanpa duduk tasyahud awal. Solat witir sering dikatakan sebagai solat pengakhir malam, atau solat sunnah yang dikerjakan untuk menutup malam. Kadar waktu pelaksanaan solat witir iaitu selepas solat isya ‘, sehingga sebelum solat subuh

Dalam satu hadis daripada Ubai bin Kaab dijelaskan, “Sesungguhnya Nabi biasa membaca dalam shalat witir: Sabbihis marobbikal a’la (di raka’at pertama), lalu di raka’at kedua: Qul yaa ayyuhal kaafiruun, serta pada rakaat ketiga: Qul huwallaahu ahad, serta dia tak salam kecuali di raka’at yang akhir. “(Hadits kisah Nasa’i, Abu Dawud, Ahmad, Ibnu Majah).

Arti dari kata “tidak salam kecuali di rakaat terakhir”, menurut para ulama iaitu, kalau Rasulullah biasa melaksanakan solat sunat witir sebanyak tiga rakaat. Serta menurut beberapa riwayat memang Rasulullah tak pernah meninggalkan solat sunnah ini, walaupun dalam keadaan beliau tengah safar atau perjalanan sekalipun.

Hal ini diperkuat dengan hadits berikut, “Rasulullah SAW bersabda, Barang siapa takut tidak bangun di akhir malam, maka witirlah pada awal malam, serta barang siapa berkeinginan untuk bangun diakhir malam, maka witirlah di akhir malam, kerana sebenarnya solat pada akhir malam itu disaksikan . “(HR. Muslim). Lalu, sesungguhnya apa sebab Rasulullah begitu mengutamakan solat sunat witir ini serta enggan sekali meninggalkannya dalam keadaan apa pun walaupun solat ini iaitu solat sunnah? Berikut alasannya:

1. Allah Mencintai Witir

Witir sendiri artinya adalah ganjil. Serta kita tahu kalau Allah iaitu Dzat Maha Esa, yakni 1. Tak beranak atau diperanakkan. Kerana Allah itu Esa, maka Allah begitu menyukai witir atau ganjil. Sehingga ada beberapa riwayat yang menyebutkan kalau melaksanakan sesuatu termasuk dalam berwudhu, sebaiknya lebih baik kita melakukan beberapa kali rukunnya (contoh berkumur) dengan yang ganjil, yakni satu atau tiga kali atau gandaan ganjil.
Hal ini diperkuatkan dengan sebuah hadis, “Rasulullah SAW bersabda, Sesungguhnya Allah yaitu witir (ganjil), serta menyukai witir.” (HR. Abu Dawud). Dari hadis itu, dapat kita ambil hikmah serta kesimpulan bahawa solat witir mempunyai keutamaan dan bahkan Rasulullah pun tidak meninggalkannya dalam keadaan apa pun, kerana Allah begitu mencintainya.

Ibaratnya, ketika kita menyukai seseorang, maka kita akan berusaha ikut mencintai apa yang dicintainya, supaya cintanya pada kita semakin besar. Begitu juga dengan hubungan kita kepada Allah. Bila Allah menyukai sesuatu, maka kita harus bersegera turut menyukai apa yang Dia cintai, supaya cinta-Nya pada kita semakin besar. Termasuk menggerakkan solat witir ini.

2. Menyempurnakan Sembahyang Malam

Rasulullah SAW tidak pernah meninggalkan dua solat sunnah, walaupun dalam keadaan safar atau perjalanan sekalipun, yakni solat witir serta solat subuh (sebelum subuh). Nah, solat witir selain di cintai oleh Allah, ternyata dapat pula disebut sebagai solat sunnah penyempurna solat malam. Itulah kenapa solat sunnah ini sering disebut iaitu solat pengakhir malam.

Rasulullah SAW memerintahkan kepada umatnya, bahawa apabila seseorang itu takut tidak boleh bangun di dalam malam, maka dia boleh melakukan solat sunat witir pada awal malam sebelum dia tidur. Tetapi bila seseorang itu meyakini boleh bangun tengah malam, yakni di waktu sepertiga malam, maka lebih utama dia melakukan solat sunat witir diakhir malam. Yakni selepas solat tahajud, dan sebelum solat fajar di waktu subuh datang.

3. Masa yang Benar-benar Dekat dengan Allah

Rasulullah SAW adalah hamba Allah yang mulia, yang walaupun sudah ditanggung masuk syurga, tetapi beliau sentiasa berusaha untuk memperbaiki dan sentiasa memperbaiki diri supaya lebih baik serta Allah redha akan beliau. Itulah mengapa, beliau disebut sebagai Uswatun Hasanah, yang ertinya sebaik-baiknya teladan, untuk kita semua umat Muslim.

Rasulullah senantiasa menjaga hubungan yang sangat dekat dengan Allah. Itulah yang membuat beliau menjadi sosok yang baik, menyenangkan, kukuh, serta tangguh dalam dakwah serta diantara sahabat-sahabatnya. Bahkan walaupun ujian serta hinaan, dan seksaan, bertubi-tubi datang dari musuh Islam, beliau tidak gentar serta begitu kukuh sentiasa berjuang membela Agama Allah.

Solat sunat witir yang dikerjakan pada waktu malam hari, yakni setelah solat isya ‘dan sebelum solat subuh, merupakan masa yang baik dalam menjalin komunikasi kuat dengan Allah. Terlebih bila masa itu merupakan di satu pertiga atau akhir malam. Itulah kenapa, Rasulullah senantiasa berupaya tidak pernah meninggalkan solat sunat witir ini dalam keadaan apa pun, kerana beliau ingin membina hubungan yang kuat dengan Allah, Sang Pencipta.

Itulah ketiga sebab serta alasan, mengapa Rasulullah SAW tidak pernah meninggalkan solat sunat witir. Melihat keutamaan serta manfaatnya, apakah kita akan rela kehilangannya sekali saja?

Add Comment