Tahukah Anda Air Halia Panas Baik Untuk Wanita? Bukan Buang Angin Sahaja Tau..

Tahukah Anda Air Halia Panas Baik Untuk Wanita? Bukan Buang Angin Sahaja Tau..

Halia merupakan herba tradisi yang banyak digunakan, ia mempunyai rasa pedas, memberi aroma wangi dan sebagai penambah rasa dalam masakan, malah membantu membuang bau hanyir untuk masakan ayam, ikan dan daging. Sebab tu lah mak-mak kita dulu memang banyak guna halia ni bila nak masak.

Halia juga diakui dapat membantu mengeluarkan angin dari dalam badan. Di musim perayaan ni, bila perut terasa sebu dan sengkak, air rebusan halia adalah antara minuman yang boleh melegakan. Memang bagus dan berkesan! Ada lagi khasiat dan manfaatnya yang lain. Nak tahu? Jom semak!

Kelebihan Air Halia Suam Terutama Kepada Wanita. Ini Sebabnya. Kadangkala petua yang diberikan oleh orang tua ini ada baiknya juga. Dengan menggunakan barangan dapur di rumah yang lebih menjimatkan terutama bahan untuk masakan ternyata menjimatkan dan mempunyai khasiat yang tersendiri. Sebagai contoh, halia yang mana sering menjadi bahan utama di dalam masakan. Banyak kelebihan rupanya dengan halia ini.

Antaranya dengan mengamalkan minuman air halia panas terutamanya untuk wanita. Nak tahu apa kelebihannya baca kat bawah ini:

  • Melancarkan pencernaan: Untuk mereka yang sering mengalami masalah perut kembung, cirit birit atau sering kram perut terutamanya ketika sedang datang bulan. Boleh amalkan minum air halia panas sebab ianya dapat meredakan dan merehatkan usus.
  • Menurunkan berat badan: Bagi yang ingin menurunkan berat badan ketahuilah bahawa halia ini mampu meningkatkan metabolisme tubuh badan anda. Dengan minum air halia juga dapat mengurangkan nafsu makan terutama untuk anda yang sedang berdiet. Dimana ianya juga membuatkan perut tahan kenyang lebih lam. Wah best ni!
  • Imun tubuh badan menjadi kuat: Untuk makluman, kandungan dalam halia dapat membersihkan limpa, mengeluarkan racun, dan juga membunuh bakteria yang sering menjadi punca penyakit.
  • Membantu menghilangkan loya ketika hamil: Bagi yang sedang hamil ketika ini boleh juga
    mengamalkan untuk minum air halia panas terutama menghilangkan sakit loya dan juga
    muntah. Bila minum, otot-otot akan menajdi relaks dan menghilangkan rasa mual.

Apa pun jika ada diantara anda yang alah kepada halia, janganlah mengamalkannya dan rujuklah kepada yang lebih pakar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*