Connect with us

Uncategorized

Tun Dr Mahathir Cadang Potong 10 % Gaji Kakitangan Awam, Swasta

Published

on

Tun Dr Mahathir Cadang Potong 10 % Gaji Kakitangan Awam, Swasta

KUALA LUMPUR – Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mencadangkan agar mereka yang berpendapatan tinggi dalam sektor awam atau swasta menyumbang 10 peratus daripada gaji mereka untuk membantu golongan miskin semasa pandemik COVID-19 ini.

Beliau berkata wang itu boleh digunakan untuk membekalkan makanan kepada penganggur dan mereka yang tidak berpendapatan.

“Ini satu pengorbanan tetapi saya tidak rasa ini akan menjejaskan mereka jika ada satu tahap pemotongan yang munasabah, katakanlah RM20,000 sebulan.

“Pandemik ini paling menjejaskan golongan miskin. Mereka yang kehilangan pekerjaan dan peniaga kecil tidak mempunyai pendapatan langsung. Mereka kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Jika tidak memperoleh pendapatan, mereka tidak akan mempunyai wang untuk membeli makanan. Mereka akan kelaparan.

“Sebaliknya, mereka yang dibayar gaji yang tinggi terus memperoleh lebih daripada keperluan harian mereka. Sudah tentu, mereka yang diberi gaji tinggi, seperti kakitangan syarikat penerbangan dan eksekutif perniagaan mungkin juga kehilangan pekerjaan,” kata beliau dalam blognya di http://chedet.cc hari ini sebagai respons kepada Belanjawan 2021 yang dibentangkan Jumaat lepas.

Sementara itu, Dr Mahathir juga berharap ia akan diubah suai agar menjadi lebih realistik dan rakyat termasuk ahli politik dapat menyokongnya.

“Walaupun keadaan ekonomi memerlukan lebih banyak wang dibelanjakan oleh kerajaan, pandemik ini juga mempengaruhi pendapatan kerajaan.

“Belanjawan ini untuk 2021. Unjuran pemulihan ekonomi terlalu optimistik,” katanya.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz membentangkan Belanjawan 2021 pada Jumaat lepas dengan peruntukan RM322.5 bilion, tertinggi dalam sejarah negara dalam menghadapi pelbagai cabaran akibat pandemik COVID-19.

Apa pendapat kamu? Ya memang kita dilanda pandemik semua orang memerlukan pertolongan.

— BERNAMA

Uncategorized

Alif Satar Moh0n Doa Setelah Disahkan Positif C0VID-19

Published

on

Alif Satar Moh0n Doa Setelah Disahkan Positif C0VID-19

Sebentar tadi, kita dikej0tkan dengan perk0ngsian daripada pengacara Alif Satar yang mana dirinya telah disahkan positif C0VID-19.

Disahkan Positif Selepas Jalani Pemeriksaan 

Menerusi hantaran di laman Instagram nya,, Ali yang memuatnaik sekeping foto dirinya memakai pakaian hospital dia disahkan wa.bak itu setelah melakukan beberapa ujian saringan C0VID-19. Difahamkan sebelum ini Alif telah terlibat dalam beberapa penggambaran termasuklah baru selesai membuat persembahan di pentas semifinal Muzik Muzik 35 kelmarin (Jumaat).

“Assalamualaikum… Dalam kesibukkan Alif menjalankan penggambaran, Alif telah melakukan beberapa ujian saringan c0vid-19.

“Malangnya, keputusan terkini yang Alif baru sahaja terima hari ini, telah menunjukkan bahawa Alif di dapati positif c0vid-19 dan perkara ini amatlah mengej0tkan dan mendukacitakan.

“Perkara pertama bila Alif dapat tahu keputusan ini, adalah semestinya tahap keselamatan keluarga, isteri dan anak-anak Alif, rakan-rakan di set penggambaran dan semestingya contact-contact rapat yang telah berjumpa dengan Alif,” tulisnya di laman Instagram

Redha dengan segala dugaan dan ujian yang diterima, Alif turut memoh0n maaf situasi tersebut memberikan kesulitan kepada beberapa pihak. Memoh0n doa agar diberikan kesembuhan, Alif memaklumkan dirinya kini sedang menjalankan proses kuarantin.

Menerusi tinjauan di ruangan komen, rata-rata selebriti dan peminat turut terkej0t dengan perkhabaran tersebut dan mendoakan agar Alif pulih seperti sedia kala.

Dalam perkembangan lain, difahamkan program siaran langsung separuh akhir Muzik-Muzik 35 pada malam ini masih lagi dalam perbincangan namun pihak produksi telah pun mengambil tindakan berjaga-jaga dengan menjalankan proses sanitasi. – Sumber & foto dipetik dari Murai.my

Credit: Murai.my

Continue Reading

Uncategorized

Gunung Berapi Seluruh Dunia Sedang Diaktifkan. Bersediakah Kita? Cukupkah Amalan Kita?

Published

on

Gunung Berapi Seluruh Dunia Sedang Diaktifkan. Bersediakah Kita? Cukupkah Amalan Kita?

Sejak akhir-akhir ini jika kita perhatikan,banyak berita-berita yang memaparkan tentang bencana alam . Yang paling menarik perhatian adalah bencana gempa bumi yang akhirnya menyebabkan berlakunya Tsunami. Sekiranya kita perhatikan,banyak gunung berapi sekarang mula kembali aktif. Malah ada juga laporan sebelum ini ,gunung Kinabalu yang terdapat di Sabah juga kemungkinan akan kembali aktif.

Di kawasan gunung Kinabalu juga telah dilaporkan sebelum ini mula mengalami keadaan gempa bumi kecil. Hal ini seterusnya membawa kami untuk berfikir, memang inilah masa yang telah dijanjikan oleh Allah dan diperkatakan oleh Rasulullah SAW tidak akan berlaku kiamat sehingga akan terjadi banyak gempa-gempa di mana-mana atas muka bumi.

Abu Hurairah RA meriwayatkan, bahawa Rasulullah ﷺ bersabda,

“Hari kiamat belum akan terjadi sampai ilmu diangkat dan gempa bumi banyak terjadi di mana-mana” (HR Bukhari)

Kami telah membuat satu kompilasi berita berkaitan dengan gunung berapi yang aktif. Berita berita ini telah diambil daripada siakapkeli.my.

Terbaru!! Gunung Berapi Indonesia Meletus, Gunung Agung Bali Dalam Status Bahaya, Penduduk Sekitar Sungai Diberi Amaran Lahar Api

31.12.2018 :Pusat Vulkanologi dan Bencana Indonesia (PVMBG) memberitahu bahawa Gunung Agung, Bali kmebali meletus pada petang semalam dan berada pada tahap 3 sehingga kini.

PVMBG memberi amaran kepada setiap penduduk untuk menghentikan aktiviti pendakian di sekitar Gunung atau dalam radius 4 kilometer dari kawah puncak.

Amaran bahaya yang dikeluarkan bersifat dinamik mengikut perkembangan terkini gunung berapi.

Menurut ketua PVMBG, “Sehingga kini status gunung berapi itu tetap sama, level 3 merbahaya. Radiusnya masih 4km dari pusat dan pagi tadi masa ada letusan tapi ketinggian kita tidak pasti lagi kerana tertutup kabus,” kata Kasbani.

PVMBG juga menyarankan warga penduduk yang kerap bermukim di sekitar Gunung Agung serta aliran sungai di gunung itu berwaspada terhadap potensi ancaman sekunder berupa aliran lahar.

Sebaran hujan abu turut mengenai beberapa tempat seperti Banjar Dinas Uma Anyar Ababi bahagian barat; Wilayah Kota Amlapura; Desa Seraya Barat; Banjar Dinas Ujung Pesisi; Lingkungan Pesagi dan Lingkungan Pebukit; Desa Tenggalinggah; Kantor BPBD, di Jalan D.I Panjaitan No.6, Panjer, Denpasar Selatan, Kota Denpasar, Bali.

Sumber: Industry id

Selepas Indonesia, Giliran Selatan Filipina Digegar Gempa Bumi Kuat, Amaran Tsunami Dikeluarkan

29.12.2018: Beberapa kawasan di Filipina dan Indonesia diarahkan berjaga-jaga susualan ancaman tsunami akibat kejadian gempa bumi kuat yang berlaku 11.30 pagi sebentar tadi.

Gempa 7.3 magnitud yang berpusat di Mindanao itu memberi ancaman kepada seluruh kawasan berpantai sepanjang 300 kilometer di bahagian selatan negara tersebut.

Beberapa buah pulau milik Indonesia iaitu Pulau Geme dan Tabukan Tengah serta kawasan Davou di Filipina juga diramal akan menerima kesan sekiranya berlaku kejadian tsunami.

Pihak berkuasa Filipina juga mengarahkan orang ramai di lokasi terlibat supaya menjauhi kawasan berpantai diantara pukul 12 tengah hari sehingga 2 petang atau sehingga amaran tsunami di tarik balik.

MetMalaysia dalam satu kenyataan sebentar tadi mengesahkan tiada ancaman tsunami terhadap wilayah Malaysia.

Sumber: Dailymail, MetMalaysia

Pakar Jangka Kemungkinan Akan Berlaku Tsunami Susulan Ekoran Gunung Anak Krakatau Masih Aktif

26.12.2018: Sejumlah pakar luar negara dalam satu laporan menjangkakan kemungkinan akan berlaku tsunami susulan di wilayah Selat Sunda.

Jangkaan tersebut dikeluarkan sehari selepas gelombang tsunami tinggi menerjang kawasan Selat Sunda yang telah mengorbankan ratusan nyawa akibat daripada letusan Gunung Anak Krakatau.

Richard Teeuw, seorang pakar tsunami dari Universiti Portsmouth menjelaskan berkemungkinan munculnya tsunami susulan ekoran keaktifan gunung berapi Anak Krakatau sehingga kini.

“Kemungkinan tsunami susulan di Selat Sunda akan ada kerana Gunung Anak Krakatau sedang dalam keadaan aktif. Oleh sebab itu, ia mungkin akan memicu tanah longsor dalam masa ke semasa.”

Jacques-Marie Bardintzeff, peneliti tsunami dari University of Paris-South juga memperingatkan masyarakat untuk berhati-hati denagn aktiviti Gunung Anak Krakatau yang tidak stabil.

“Tsunami yang disebabkan oleh letusan gunung berapi jarang terjadi. Salah satu yang paling terkenal sehingga mematikan gunung tersebut adalah letusan ‘Ibu’ Krakatau pada 1883.” katanya.

Pakar ketiga David Rothery dari Open University turut menyokong kenyataan itu bahawa penyebab tsunami berpunca daripada keruntuhan dari bawah air.

Simon Boxall dari Southampton University pula menambah gelombang yang menghentam beberapa wilayah telah memburukkan kawasan setempat. Wilayan itu kini berada dalam gelombang musim-semi.

Sumber: Tribun News

Semoga dengan info ini akan membuka mata dan hati kita tentang sangat dekatnya hari kiamat dengan kita. Tiada masa lagi berlengah-lengah didalam membuat amal soleh. Semoga bermanfaat.

Continue Reading

Uncategorized

Liwat Anak Hingga Terkeluar N4jis. Tak Layak Digelar Bapa

Published

on

Liwat Anak Hingga Terkeluar N4jis. Tak Layak Digelar Bapa

Sedangkan haiw4n pun sayangkan anaknya, inikan pula manusia yang ada akal. Tidak disangka-sangka di Malaysia ini juga ada kɛs yang tidak berpɛrikemanusiaan dan tiada langsung nilai m0ral apabila seorang ayah sanggup melakukan perkara tɛrkutuk kepada anaknya sendiri.

Tidak sɛlayaknya bɛrgelar bapa! Agɛn unit amanah tanpa teragak-agak mɛngaku mɛliwAt anaknya sehingga tɛrkeluar naj!s.

Apa yang mengɛjutkan lagi, dia juga mɛngaku mɛlakukan perbuatan itu kali pertama di sebuah h0tel ketika mengadakan umrah di tanah suci Makkah, semasa m4ngsa berumur 13 tahun, dua tahun lalu.

Sɛtiap kali dipɛrlakukan pɛrbuatan itu, m4ngsa menɛpis tangan bapa dUrjAna itu. Apabila mɛlawan, m4ngsa dit0lak, dihɛret dan ditindih tanpa bɛlas ɛhsan.

Pɛrbuatan kɛji itu dilakukan tiga kali sɛhari hampir setiap hari bermula Januari lalu sɛhingga dia dit4ngkap 26 Julai lepas.

M4ngsa dikawal kɛtat oleh lelaki itu. Pɛrgaulan dan pergɛrakan sɛntiasa dipantau. Dia dihantar dan dijɛmput dari sek0lah olɛhnya.

Mengikut maklumat dari guru kɛlas, prɛstasi pelajar berkenaan lɛmah dan m4ngsa sering bersɛndirian di sek0lah.

M4ngsa tiada daya untuk mɛngadu sɛrangan sɛksual itu kerana takut, bimbang dimar4hi dan tidak dipɛrcayai.

Tetapi, akhirnya rɛmaja itu menɛmui kɛkuatan selepas bapanya mɛnyuarakan hasrat untuk mengambil dua lagi adik perɛmpuan yang dibawah jagaan ibunya tinggal bersama merɛka.

Tidak rɛla apa yang bɛrlaku ke atas diri terjadi kepada adik-adiknya, dia kɛmudiannya mɛngadu kepada ibunya pada 25 Julai ketika berada di rumah wanita itu.

Pɛndɛdahan itu mengɛjutkan ibu m4ngsa sebelum lap0ran p0lis dibuat. Kɛsemua fakta ini dikɛmukakan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Nordalina Ali dan diakui lɛlaki itu.

Hanya kamu yang tahu apa sɛbenarnya bɛrlaku. HaiwAn pun tidak akan buat pɛrbuatan kamu.

Itulah antara kata-kata Hakim Mahkamah Tinggi ketika mɛnjatuhkan hukUmAn terhadap ejɛn unit amanah atas kɛsalahAn mɛrog0l, mɛliwAt, mɛlakukan sɛntuhan dan pɛnganiyaan s3ksual terhadap anak kandungannya sendiri.

Semoga kisah ini menjadikan sɛmpadan buat kita semua. Jadilah manusia yang ada sifat pɛrikemanusiaan dan janganlah jadi seperti seorang bapa ini.

Continue Reading

Trending