Connect with us

Uncategorized

(Video) Dah Mula Belajar Bahasa Belanda Dari Keluarga Angkat, Penyerang Malaysia Luqman Hakim Tak Kekok Sesuaikan Diri

Published

on

(Video) Dah Mula Belajar Bahasa Belanda Dari Keluarga Angkat, Penyerang Malaysia Luqman Hakim Tak Kekok Sesuaikan Diri

Baru-baru ini, gelagat Luqman Hakim Shamsudin kembali mencuri perhatian netizen dan warganet apabila videonya bersama keluarga angkatnya di Belgium tular di sosial media.

Video yang berdurasi kurang dari seminit itu, menunjukkan Luqman Hakim atau lebih dikenali sebagai Luqie ini sedang mempelajari cara sebutan nama makanan Belgium yang sedang dimakan bersama keluarga angkatnya itu.

Gelagatnya itu menyebut ‘BIEFSTUK MET PATATJES’ iaitu stik lembu dengan kentang lenyek itu sudah mendapat tontonan sebanyak 190,149 jumlah tontonan dan 19,822 tanda suka menerusi laman Instagram milik @kvkortrijk_malaysiafan sehingga meraih perhatian warganet.

Menerusi postingan video yang dimuat naik di akaun rasmi peminat Malaysia, KV Kortrijk mendedahkan keluarga angkat Luqman kini sudah mula mengajar bahasa Belanda kepada Luqman.

Malahan, admin turut mengucapkan terima kasih kepada keluarga angkat Luqman kerana mereka, Luqman dapat menyesuaikan diri dengan baik di negara mereka.

“Terima kasih banyak Arnout atas layanan mesra anda.“Luqie menetap di sana dan pasti salah satu sebab utamanya adalah kerana anda dan seluruh keluarga anda. “keluarga yang lucu dan bahagia,” tulisnya di ruangan kapsyen.

Lebih menghiburkan, rata-rata ramai penyokong Luqman yang turut terhibur melihat dirinya yang cuba menyebut nama hidangan itu dengan meninggalkan komen-komen lucu.

Biarpun pemain bola sepak muda negara ini belum menunjukkan impak sebenar di atas padang bersama KV Kortrijk, namun setelah perpindahan Luqman tampak berjaya melonjak popularity kelab tersebut sejak Ogos yang lalu.

Tambah pula, penyerang muda sensasi negara ini terbang ke Belgium pada bulan Ogos yang lalu selepas menandatangani kontrak bersama kelab berkenaan selama lima tahun.

Uncategorized

Saksi Nampak Suspek Tidak Berp4kaian Ketika C4mpak Adam

Published

on

Saksi Nampak Suspek Tidak Berp4kaian Ketika C4mpak Adam

KUALA LUMPUR: Seorang s4ksi kejadian budak m4ut dic4mpak dari tingkat 4 sebuah pangsapuri di Danau Kota, Setapak, di sini pagi tadi, mend4kwa mendengar bunyi bising dan orang menjerlt daripada unit kediaman di tingkat atas rumahnya.

Idayu Ismail, 24, berkata dia adalah antara saksi kejadian yang turut sama membantu menyelam4tkan seorang wanita daripada dir0gol oleh bapa tirinya dalam kejadian 7.40 pagi tadi.

“Mula-mula saya terdengar bunyi bising dan ada suara wanita menjerlt meminta pertolong4n kemudian saya keluar dan lihat ada jiran lain men4rik dan menyel4matkan seorang wanita yang tinggal di tingkat atas kediaman saya.

“Pada masa itu wanita terbabit dalam keadaan berlumur4n d4rah serta tidak berp4kaian di tangga hadapan rumah saya,” katanya ketika ditemui BH selepas polis merekod kenyataannya.

Katanya, dia dan keluarga menyelam4tkan wanita itu namun tidak lama kemudian Idayu melihat sus pek juga dalam keadaan b0gel memb4ling telefon pintar dari tingkat atas.

“Sus pek kemudian bertindak menc4mpak seorang budak lelaki berusia empat tahun dari tingkat empat kediamannya menerusi tingkap rumah. Saya p4nik dan segera menghubungi polis.

“Kanak-kanak yang dic4mpak itu memang kami kenali di kawasan kejiranan kami sebagai Adam dan sus pek adalah warga Nigeria yang juga dipercayai datuk tiri kepadanya,” katanya.

Idayu berkata, semua wanita tempatan yang tinggal bersama sus pek dipercayai adalah anak tirinya dan sebelum kejadian hari ini, tiada sebarang kej4dian pelik atau aneh pernah berlaku.

“Sebelum ini keluarga mereka tidak pernah berg4duh dan kerap turun ke tingkat bawah pada waktu petang untuk beriadah,” katanya.

Sementara itu, Ketua Jabatan Sias4tan Jen4yah Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner, Nik Ros Azhan Nik Abd Hamid, berkata suspek berusia 42 tahun itu cuba mer0gol salah seorang anak tirinya yang sedang tidur di ruang tamu namun dihalang oleh isteri dan anak-anak yang lain.

“Anak tiri m4ngsa berusia antara 19 hingga 29 tahun itu cuba menghalang suspek daripada mer0gol dan sus pek meng4muk, memukui serta menghent4k kesemua m4ngsa yang ada dalam rumah berkenaan.

“Selepas itu isteri dan anak-anak tirinya cuba menyelam4tkan diri dan keluar daripada rumah untuk mendapatkan b4ntuan daripada jiran dan peng4wal keselamatan,” katanya.

Nik Ros berkata, melihat mereka melarikan diri meminta pertolong4n, sus pek berkemungkinan bertambah m4rah dan bertindak mengangkat m4ngsa, Muhammad Adam Sufi, 4, dan kemudian membawa ke tepi tingkap luar bilik utama.

“Sus pek kemudian menc4mpak Adam hingga jatuh ke bawah dan dia kemudian melompat keluar menerusi tingkap sama

“Sus pek yang mengalami keceder4an tidak dapat melarikan diri dan dit4ngkap oleh peng4wal keselam4tan dan orang awam sebelum diserahkan kepada polis,” katanya.

“Sus pek dibawa Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk rawatan lanjut manakala, Adam yang disahkan meningg4l dunia di lokasi turut dihantar ke hospital sama untuk bed4h si4sat dan kes disi4sat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseks4an,” katanya.

Continue Reading

Uncategorized

[Video]Kanak- Kanak 4 Thun Mavt Dic4mpak Dari Tingkat 4, PoIis Ded4h Punca Kjadian

Published

on

[Video]Kanak- Kanak 4 Thun Mavt Dic4mpak Dari Tingkat 4, PoIis Ded4h Punca Kjadian

Kuala Lumpur: Kanak-kanak berusia empat tahun mavt dipercayai dic4mpak dari tingkat empat apartment di Danau Kota, di sini, hari ini.

Ketua Jabatan Si4satan Jnayah Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner Nik Ros Azhan Nik Abd Hamid berkata, pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian pada 8 pagi.

“Si4satan mendap4ti, svspek warga N1geria berusia 42 tahun cuba merogoI saIah seorang anak t1rinya yang sedang tidur di ruang tamu namun cuba dihaIang oleh isteri dan anak-anak yang lain.

“Anak t1ri mngsa berusia 19 hingga 29 tahun itu cuba menghaIang svspek ber4ng dengan kejadian itu, svspek mengamvk dan memukuI serta menghent4k kesemua mngsa yang ada di dalam rumah berkenaan,” katanya.

Nik Ros Azhan berkata, isteri dan anak-anak cuba menyelamatkan diri dan keluar dari rumah untuk dapatkan bantuan jiran dan pengawal keselamatan.

“Melihat mngsa menjer1t dan meminta tolong svspek kemudian mengangkat mngsa, membawanya ke tingkap luar bilik utama dan menc4mpak keluar hingga jatvh ke bawah.

“Svspek juga turut meIompat keluar melalui tingkap yang sama.

“Svspek yang ceder4 t1dak dapat meIarikan diri dan ditngkap oleh pengawal keselamatan dan orang awam sebelum diserahkan kepada poIis.

“Svspek dan mngsa dibawa ke H0spital Kuala Lumpur (HKL) untuk rwatan sebelum dit4han bagi membantu si4satan mengikut Sksyen 302 Kanun Kesksan,” katanya.

Video:

Video:

Sumber: hmetro

Continue Reading

Uncategorized

Pasangan Suami Isteri Tidak Kesah Dikecam Gara-Gara Menamakan Anak Kembar Mereka Covid Dan Corona

Published

on

Pasangan Suami Isteri Tidak Kesah Dikecam Gara-Gara Menamakan Anak Kembar Mereka Covid Dan Corona

Sepasang suami isteri yang baru sahaja menerima sepasang anak kembar telah menamakan anak mereka Corona dan Covid.

Pasangan daripada Raipur, India melakukan perkara tersebut sebagai simbolik akan kemenangan menghadapi kesukaran.

Berdasarjan laporan Times of India, Preeti Verma, 27 telah melahirkan anak kembarnya ketika India mengharungi perintah bekurung ekoran penularan COVID-19 pada 26 Mac yang lalu.

Disebabkan kejadian tersebut, maka Verma dan suaminya memilih untuk menjadikan hari kelahiran bayi kembarnya sebagai “hari yang tidak dapat dilupakan”

“Kelahiran itu berlaku selepas kami berdepan dengan pelbagai kesukaran, jadi saya dan suami mahu menjadikannya sebagai hari yang tidak dapat dilupakan.

“Virus COVID-19 memang bahaya dan mengancam nyawa, tetapi kesan daripada wabak itu, orang ramai fokus menjaga kebersihan dan penjagaan diri.

“Jadi kami fikir untuk menggunakan nama tersebut,” katanya yang bersalin di DR BR Ambedkar Memorial Hospital.

Continue Reading

Trending