[Video]Lelaki Temb4k Anj1ng Dicari, G4njaran RM2,000 Ditawarkan Untuk Pemberi MakIumat

[Video]Lelaki Temb4k Anj1ng Dicari, G4njaran RM2,000 Ditawarkan Untuk Pemberi MakIumat

Kuala Lumpur: Persatuan Ha1wan Malaysia (Animal Malaysia) men4warkan RM2,000 kepada sesiapa yang dapat menyalvrkan maklumat sahih berkaitan lelaki dipercayai menemb4k anj1ng dengan sen4pang seperti yang tvlar di media sosi4l.

Presidennya, Arie Dwi Andika berkata, kerjasama orang ramai amat diharapkan bagi membolehkan t1ndakan susuIan diambil terhadap peIaku terbab1t.

“Buat masa ini, kita beIum menerima maklumat terper1nci mengenai kejadian itu kecuali video yang tular.

“Kami mengaIu-aIukan orang ramai khususnya perakam tldak kira keluarga, rakan atau jiran terdekat lelaki di dalam video berkenaan untuk menyaIurkan maklumat dengan menghantar kiriman Whatsapp Hotline Animal Malaysia di talian 01120901097 dengan segera.

“Maklumat itu juga boleh disalurkan kepada pihak berkuasa supaya peIaku diambil tind4kan jika benar dia melakukannya,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Sementara itu, Presiden Persatuan Haiwan Terb1ar Malaysia (SAFM) R Kalaivanan ketika dihubungi berkata, pihaknya menerima banyak kiriman video berkenaan hari ini.

Menurutnya, belvm ada saksi atau mana-mana individu yang tampiI memberi maklumat terper1nci.

“Sehingga kini, tlada maklumat lanjvt diterima berhubung peIaku dan lokasi juga masih disi4sat.

“Tindakan menemb4k anj1ng dengan sen4pang adalah kej4m dan tak berpr1kemanusiaan, jika ia benar-benar berlaku .

“Mana-mana individu yang mempunyai maklumat atau mengenali peIaku diharap menghubungi SAFM dengan menghantar kiriman Whatsapp di talian 016-2662007 dan ident1ti pengadu akan dirahs1akan,” katanya.

Menurut Kalaivanan, hvkuman ber4t menanti peIaku mengikut Akta Kebajikan Haiwan 2015 Sksyen 30 iaitu dend4 maksima RM100,000 atau hvkuman penj4ra tldak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya sekali jika disab1tkan kesaIahan.

Terdahulu, tuIar di media sosi4l mengenai rakaman video berdurasi 24 saat yang menunjukkan seorang lelaki berdiri di depan rumahnya sambil memeg4ng sen4pang sebelum menemb4k haiwan dipercayai anj1ng.

Bagaimanapun, wajah peIaku terbab1t tldak kelihatan di dalam rakaman video itu dan identitinya belvm dapat dipastikan sehingga kini.

Video:

Sumber: Hmetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*